Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Testări gratuite în Iași, vineri, 27 octombrie și sâmbătă, 28 octombrie 2017

HEPATITA C. TESTEAZĂ-TE ACUM! TESTEAZĂ-TE AICI!

GALERIE
foto
  • foto
- +

Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Asociația SOS Drepturile Pacienților demarează o nouă campanie de testare gratuită pentru depistarea Hepatitei C: HEPATITA C. TESTEAZĂ-TE ACUM! TESTEAZĂ-TE AICI! Proiectul se realizează în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, cu susținerea Ministerului Sănătății. 

Activitățile se adresează populației adulte, având drept scop facilitarea accesului la depistarea și diagnosticarea precoce a bolii. Testarea se face cu ajutorul unor teste rapide din salivă, non-invazive, rezultatul fiind disponibil în 20 minute. Realizarea testării se face de către medici voluntari, în cadrul unor caravane medicale organizate în puncte cu trafic maxim pentru facilitarea accesului populației la testare.

Vineri, 27 octombrie și sâmbătă, 28 octombrie 2017 se vor realiza testări gratuite în Iași, în cortul medical care va fi amenajat pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, zona Casa Cărții - Biserica Trei Ierarhi, între orele 09:00 și 17:00. Pentru a beneficia de testarea gratuită este necesară prezentarea cărții de identitate.

Infecția cronică cu virusul hepatitei C (VHC) este o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, estimându-se că în prezent peste 70 milioane de persoane suferă de această afecțiune. În marea majoritate a cazurilor, infecția cu VHC evoluează spre ciroză și cancer hepatic. 

În România, prevalența infecției cu VHC este de cca. 3,3%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană:

• peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC;
• cca. 80% ar fi cu replicare virală;
• 99% dintre infecții aparțin genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de apariție a cirozei hepatice;
• peste 550.000 de persoane ar avea boală activă, progresivă.

Deși infecția cu VHC poate fi tratată cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu știu că suferă de această afecțiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC știu că au aceasta afecțiune și doar 10% din cei diagnosticați sunt sub tratament.

Societatea de Boli Infecțioase și HIV/ SIDA este o asociație nonprofit, independentă, neguvernamentală și apolitică, ce reprezintă  interesele nepatrimoniale ale membrilor săi și promovează îngrijiri optime de sănătate pentru pacienții diagnosticați cu infecții.

Asociația S.O.S. Drepturile Pacienților a fost fondată în 2015, cu scopul de a informa pacienții cu privire la drepturile acestora și de a-i sprijini în accesarea serviciilor medicale. Asociația este în dialog permanent cu pacienții, reflectând problemele semnalate de aceștia în spațiul public și adresând nevoi specifice prin proiectele pe care le dezvoltă.

 

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE INFECȚIA CU VIRUSUL HEPATITEI C

 

DESPRE HEPATITA C

Hepatita C este o boală infecțioasă a ficatului, cauzată de infecția cu virusul hepatitic C (VHC). Virusul poate determina atât forme acute cât și forme cronice de hepatită, a căror severitate variază de la afecțiuni puțin grave la forme foarte severe de boală, amenințătoare de viață. 

Infecția acută de obicei nu prezintă simptome și nu pune viața în pericol, o parte dintre pacienți (cca. 20%) eliminând virusul din organism în primele 6 luni de la infectare. Pacienții vindecați vor păstra pe tot restul vieții în organism anticorpii anti-VHC formați de sistemul imunitar în urma infecției acute. Restul pacienților (cca. 80%) vor dezvolta forma cronică de infecție cu VHC. Pacienții cu infecție cronică cu VHC au un risc ridicat de a dezvolta complicații redutabile precum ciroză și cancer hepatic. 

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 71 de milioane de oameni au infecție cronică cu virusul hepatitei C la nivel global, iar aproximativ 399.000 de oameni mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatita C. Nivelul de infecție, cunoscut sub numele de prevalență, variază foarte mult de la o țară la alta. 

Simulările de date realizate de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2015 arată că 1.750.000 de persoane noi s-au infectat cu VHC la nivel mondial (23,7 cazuri noi de infectare per 100.000 locuitori). 

În multe cazuri hepatita C poate rămâne nediagnosticată timp de mai mulți ani deoarece simptomele sale pot fi adesea puse pe seama altor boli. Oboseală, probleme și dureri digestive, probleme ale pielii, depresie și insomnie sunt cele mai des întâlnite simptome ale acestei afecțiuni și toate pot avea și alte cauze. Din acest motiv, infecția cu virusul hepatitei C este adesea nediagnosticată până în momentul în care apar complicații hepatice severe. 

Medicația antivirală poate vindeca până la 95% dintre persoanele cu hepatită cronică cu VHC, cu reducerea corespunzătoare a riscului de ciroză, cancer hepatic și deces prin boală cronică de ficat.


CUM SE PUNE DIAGNOSTICUL PENTRU INFECȚIA CU VHC?


Infecția cu VHC se realizează în 2 etape: 

1. Test preliminar de identificare a anticorpilor anti-VHC

Rezultatul pozitiv la acest test indică faptul că persoana respectivă a fost sau este infectată cu VHC. Rezultatul pozitiv nu indică prezența hepatitei cronice (persoanele cu infecții acute cu VHC vindecate spontan păstrează în organism anticorpii anti-VHC pe toată durata vieții, fără a avea hepatită cronică).
Acest test se poate realiza din sânge sau din salivă. 

2. Test de confirmare a infecției curente cu VHC 

Acest test caută prezența efectivă a virusului în sângele persoanei testate. Rezultatul pozitiv la acest test indică existența infecției cronice cu VHC la persoana respectivă. Toate persoanele identificate ca pozitive la testarea preliminară, trebuie testate ulterior pentru confirmarea sau infirmarea prezenței efective a virusului/ existența sau nu a formei cronice de hepatită. 

Fiecare persoană care este identificată cu infecție cronică cu VHC va fi evaluată din punct de vedere al integrității și funcționalității hepatice, și va urma tratamentul corespunzător, sub supravegherea strică a medicilor specialiști. 


CUM SE TRANSMITE VIRUSUL HEPATITEI C? 


Virusul hepatitei C se transmite în special prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Cele mai frecvente căi de transmitere sunt:

• injectarea de droguri, cu utilizarea acelorași ace sau seringi de mai multe persoane;
• reutilizarea sau utilizarea instrumentarului medical nesterilizat, în instituții care nu respectă normele sanitare în vigoare pentru prevenirea infecțiilor ;
• transfuzii de sânge sau produse din sânge, efectuate în condiții nesigure;
• tatuaj;
• piercing;
• contact sexual neprotejat; 
• în timpul sarcinii, de la mama infectată la făt.  

VHC nu se transmite prin mâncare, apă sau prin contactul uzual cu o persoană infectată (îmbrățișare, strângere de mână, sărut, mâncat la aceeași masa etc.).

 

CUM POȚI PREVENI INFECTAREA CU VHC? 

 

În prezent, nu există vaccin disponibil pentru prevenirea infecției cu VHC, deși sunt în derulare cercetări medicale în acest sens. Cunoașterea căilor de transmitere a virusului și luarea măsurilor de precauție pentru prevenirea transmiterii acestuia sunt singurele modalități prin care ne putem proteja de infecția cu VHC.  

Iată câteva sfaturi practice pentru prevenirea infectării cu VHC:

pentru orice problemă medicală, tratează-te numai în centre medicale acreditate;
refuză utilizarea în comun cu alte persoane a oricărui instrument medical (seringă, ac de seringă etc), indiferent de context;
evită utilizarea în comun cu alte persoane a oricăror obiecte de uz personal. Periuța de dinți, lamele de ras, trusa de manichiură, etc. reprezintă posibile surse de infectare. De aceea, îți recomandăm să îți creezi truse personale cu astfel de obiecte, pe care să te asiguri că le folosești doar tu și pe care le dezinfectezi periodic.
evită contactele sexuale întâmplătoare. Protejează-te folosind prezervativul pentru a evita infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv transmiterea hepatitei C;
evită efectuarea de tatuaje;
evită efectuarea de piercing-uri.

 

CE FACI DACĂ CINEVA APROPIAT ESTE INFECTAT SAU SUFERĂ DE HEPATITĂ C?


Hepatita C nu se transmite prin contactele uzuale de zi cu zi! Deși va fi necesară o atenție suplimentară, majoritatea activităților pe care le desfășurați împreună, ca familie sau grup de prieteni, nu vor fi afectate. Virusul nu se transmite prin simpla atingere, prin îmbrățișare, sărut, străngere de mână sau activități recreative uzuale

Riscul îl reprezintă doar contactul cu sângele, ceea ce implică doar o atenție sporită dacă există răni deschise pe piele, în cavitatea bucală sau pe organele genitale. Iar acest lucru poate fi ținut ușor sub control prin evitarea folosirii în comun a anumitor obiecte de igienă personală și prin protejarea rănilor cu plasturi sau pansamente sterile. Se va acorda o atenție sporită tăieturilor, arsurilor, iritațiilor, chiar dacă acestea sunt superficiale. Protecția sexuală este obligatorie!

Este obligatoriu ca toate persoanele care au intrat în contact fizic intim (contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală etc.) să se testeze pentru virusul hepatitei C

Dacă o persoană apropiată este infectată cu virusul hepatitic C, fii alături de ea și oferă-i tot suportul tău! Se poate vindeca. Vindecarea bolii necesită tratamente specifice, realizate sub supravegherea direct a unui medic specialist.

În toată această perioadă, cunoscând căile de transmitere a virusului, este ușor să luați împreună măsurile de precauție necesare pentru a evita transmiterea virusului către alte persoane.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri