anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Comunicat de presă

Hepatita cronică virală C - moment istoric al medicinei la nivel mondial (P)

GALERIE
umfiasi_feat
 • umfiasi_feat
- +

În plină perioadă de pandemie, cu speranța că lucrurile bune nu încetează să se întâmple, asistăm la una dintre cele mai spectaculoase realizări ale medicinei la nivel mondial – acordarea premiului Nobel în medicină pe anul 2020 pentru descoperirea virusului hepatitei C, care a fost desemnat unui trio american-britanic, format din Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice.

Cei trei cercetători au fost recompensați pentru contribuția lor decisivă în lupta împotriva acestei forme de hepatită, o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, care poate să determine ciroză hepatica și cancer hepatocelular. În același timp, munca lor reprezintă o realizare istorică în lupta noastră continuă împotriva infecțiilor virale.Infecțiavirală C a atras atenția cercetătorilor pentru prima dată în anii 1970, moment la care, Harvey J. Alter de la Institutul Național de Sănătate din SUA, studia apariția hepatitei la pacienții care au făcut transfuzii de sânge.

Împreună cu echipa lui a arătat că un număr mare de cazuri de hepatită apărute în urma transfuziilor de sânge nu erau provocate de virusul B, cu atât mai puțin de A. Totodată, au arătat că prin sângele acestor pacienți cu hepatită, se putea transmite boala cimpanzeilor. Studiile ulterioare au demonstrat, de asemenea, că agentul infecțios necunoscut avea caracteristicile unui virus.

Abia peste mai bine de un deceniu, Michael Houghton, care lucra pentru compania biofarmaceutică Chiron, a întreprins cercetări ample, reușind să izoleze secvența genetică a virusului. Cercetările efectuate pe un cimpanzeu infectat, dar și pe pacienți umani, au dus la descoperirea a ceea ce a fost numit virusul hepatitei C.

Descoperirea virusului hepatitei C a fost decisivă, însă nu se stabilise dacă și poate provoca singur hepatită. Răspunsul a fost dat de cercetările realizate de Charles Rice, de la Universitatea Washington din St. Louis, care prin inginerie genetică a arătat cum se multiplică virusul hepatitei C și că poate provoca hepatită ca urmare a tranfuziei de sânge.

Cercetările și descoperirile acestor oameni de știință au dus la apariția unor teste de sânge pentru acest virus, precum și la dezvoltarea rapidă a medicamentelor antivirale împotriva hepatitei C. Pentru prima dată în istorie, boala poate fi acum vindecată, mărind speranța că virusul hepatitei C va fi eradicat în întreaga lume. În continuare, infecția cu virusul hepatitei C rămâne o problemă majoră de sănătate publică, conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global existând aproximativ 71 de milioane de persoane infectate cu VHC, dintre care aproximativ 500.000 mor anual prin consecinţe ale acestei patologii. Hepatita C a provocat la fel de multe, dacă nu chiar mai multe decese, decât actuala pandemie de coronavirus.

Acordarea premiului Nobel în medicină pentru descoperirea virusului hepatitei C reprezintă punctul culminant al realizărilor științifice, onorând descoperirile care schimbă viața tuturor pacienților cu infecție virală C, fiind un enorm pas înainte. Rămâne de referință pentru toate generațiile,“Inventas vitam juvat excoluisse per artes”, tradus în mod vag prin “Cei care au îmbunătățit viața pe pământ prin noua stăpânire găsită”.

Acest material a fost realizat in cadrul proiectului  „Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est – LIVE(RO) 2 - EST”, implementat de Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman.  

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei . Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.

 

Asist.Univ.Dr. Laura Huiban

Prof.Univ.Dr. Carol Stanciu

PR Executive Niculina Lupașcu

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.