anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Hepatitele cronice (P)

GALERIE
grigoras-gabriela_zdi (1)
  • grigoras-gabriela_zdi (1)
- +

Hepatita cronică reprezintă inflamația ficatului care durează de mai mult de 6 luni. Afecțiunea poate persista chiar și zeci de ani fără simptome și fără a produce injurii majore asupra ficatului. În unele cazuri însă, această inflamație progresează către ciroză, insuficiență hepatică și chiar către cancer de ficat.

Dintre hepatitele cronice, cele mai frecvente sunt cele de cauză infecțioasă virală: hepatita cu virus hepatitic C, hepatita cu virus hepatitic B, hepatita cu virus hepatitic B și D.

Hepatitele cu virus hepatitic A și E nu cronicizează.

Hepatita virală B se transmite direct (transmitere perinatală, sexuală, percutană, permucoasă, salivă) și indirect, prin intermediul unor obiecte contaminate cu sânge, fluide, secreții infectate.

Hepatita virală C se transmite prin modul direct (transfuzii de sânge, de factori antihemofilici, transplant de țesuturi și organe, leziuni accidentale) și mai puțin prin contact interuman.

Hepatita virală D este cauzată de un virus defectiv care se replică doar în prezența virusului hepatitic B, AgHBs realizând incapsidarea și se trasmite similar hepatitei B.

Dintre hepatitele de cauză neinfecțioasă amintim:

  • hepatite de cauză metabolică (asociate steatozei hepatice non-alcoolice - NAFLD) la persoanele cu sindrom metabolic, obezitate, rezistență la insulină, diabet zaharat și hipertrigliceridemie;
  • hepatite toxice (post consum excesiv de alcool - 80g alcool/zi la bărbați și 40g alcool/zi la femei);
  • hepatite induse medicamentos;
  • hepatite autoimune, declanșate de medicamente, după transplantul de ficat sau infecții virale (Epstein-Barr, rujeolă);
  • hepatite asociate cu boala celiacă sau colangita biliară primitivă;
  • hepatite de cauză genetică: hemocromatoza (acumulare în exces de fier în organism), deficitul de alfa-1-antitripsină, boala Wilson (acumulare de cupru la nivel hepatic, prin deficit de ceruloplasmină);
  • hepatite secundare disfuncției glandei tiroide.

Hepatitele cronice virale cuprind un spectru larg de manifestări clinice, de la formele inaparente, la hepatita fulminantă, hepatita cronică, ciroza și cancerul hepatic primar.

Simptomele pot include: oboseală, dureri abdominale, greață, vărsături, scăderea poftei de mâncare, febră, scaun deschis la culoare și urină închisă la culoare, dureri articulare, icter sclero-tegumentar, prurit, steatoree (excesul de grăsimi în scaun).

În cazul hepatitei autoimune, în special la femeile tinere, manifestările pot afecta practic orice sistem al corpului și pot include artralgii (dureri resimțite la nivelul articulațiilor), amenoree, anemie hemolitică, acnee, tiroidită, nefrită, colită ulceroasă și fibroză pulmonară.

De obicei, infecțiile cronice virale sunt descoperite întâmplător atunci când pacientul efectuează analize sanguine de rutină. Evaluările medicale periodice sunt necesare pentru depistarea din timp a afecțiunilor hepatice cu potențial de evoluție grav.

Dr. Gabriela Grigoraș, medic specialist Medicină internă, Arcadia

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.