Hernie inghinală:„Sunt oameni care pot să «poarte» o hernie şi câţiva ani!“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Hernie inghinală:„Sunt oameni care pot să «poarte» o hernie şi câţiva ani!“

GALERIE
Hernie inghinala
  • Hernie inghinala
- +

Există însă mereu posibilitatea ca din cauza unui efort mai mare să apară o complicaţie şi atunci hernia trebuie operată în urgenţă. E greu de spus cât de repede vor apărea complicaţii dacă hernia nu este operată. Nimeni nu poate da garanţii că hernia neoperată nu va duce la complicaţii. De aceea, când se pune diagnosticul este de dorit să se stabilească şi momentul operator.

Prof. dr. Ştefan Georgescu, Şeful Secţiei a I-a Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Herniile, ca regulă generală, sunt afecţiuni generate de deplasarea (nr.r. - hernierea) unui viscer din loja lui anatomică. Viscerele sunt organele care se află în marile cavităţi ale corpurilor (mai ales în cavitatea abdominală - de exemplu intestinele). Cele mai frecvente sunt herniile abdominale. Acestea apar din cauza ruperii echilibrului dintre puterea de contenţie a peretelui abdominal şi presiunea intraperitoneală. Hernia înghinală apare atunci când în zona înghinală (şanţul dintre coapsă şi abdomen), ţesutul abdominal sau o parte din intestin pătrunde printr-un punct slab al peretelui abdominal determinând apariţia unei tumefacţii (nr.r.- umflături) la acest nivel sau la nivelul scrotului. Această tumefacţie poate să apară progresiv, în câteva săptămâni sau luni sau poate să apară brusc, după ridicarea de greutăţi, tuse, aplecare, încordare.

Doar intervenţia chirurgicală rezolvă cu adevărat problema

Hernia inghinală se tratează doar chirurgical. Celelate tipuri de tratament cum ar fi cel ortopedic - centuri, brâuri, tot felul de aparate de contenţie mai mult sau mai puţin sofisticate - nu ajută. Rezolvarea herniilor este doar una chirurgicală. Sigur că se pune problema indicaţiei şi momentului operator care nu poate fi amânat la nesfârşit. Există o perioadă de hernie simplă şi o perioadă în care apar complicaţiile. Perioada de hernie simplă nu o poate cuantifica nimeni: poate dura o lună, două, nouă. Sunt oameni care pot să „poarte“ o hernie şi câţiva ani. Aşa cum exisă posibilitatea ca din cauza unui efort mai mare să apară o complicaţie şi atunci hernia trebuie operată în urgenţă. E greu de spus cât de repede vor apare complicaţii dacă hernia nu este operată. Dar, nimeni nu poate da garanţii că hernia neoperată nu va duce la complicaţii. De aceea, când se pune diagnosticul este de dorit să se stabilească şi momentul operator. Asta, în funcţie de bolnav, de afecţiunile asociate ale acestuia.

 Tehnici diferite pentru a repara o hernie

 Intervenţia chirurgicală nu este nici uşoară, dar nici foarte complicată. Depinde de fiecare caz. Operaţia are ca obiective să reducă hernia, să reintegreze organele herniate în cavitatea peritoneală şi să întărească peretele abdominal ca să nu mai apară o nouă hernie. Nu este o operaţie foarte dificilă, dar este destul de migăloasă. Sunt peste două sute de tehnici diferite pentru a repara o hernie şi din ce în ce mai frecvent se folosesc materiale protetice pentru a repara defectul. Este vorba de acele plase, proteze parietale care întăresc peretele slab ale abdomenului şi alte zone slabe. Sunt şi tehnici care folosesc „materialul clientului“ - adică structuri anatomice ale zonei abdominale. Însă, sunt din ce în ce mai puţin folosite aceste tehnici fără proteze. De regulă, o astfel de plasă este extrem de bine integrată. Sunt rare situaţiilee când aceste proteze nu sunt tolerate.

După externare, pacientul îşi poate relua activitatea

În general, atunci când se operează apelându-se la tehnicile cu utilizare de plasă sau alt tip de material protetic, aceste reguli că nu mai ai voie să te mişti sau să depui efort o perioadă mare, nu mai sunt valabile. Astfel de tehnici operatorii nu trebuie urmate de restricţii de efort. Pacientul îşi poate relua activitatea după ce este operat şi externat. În ceea ce priveşte efortul, dacă nu este vorba de un efort disproporţionat, acesta nu poate aduce neplăceri. Doar dacă vorbim de eforturi exagerate după operaţie, se poate ajunge să se facă o hernie de cealaltă parte a abdomenului sau se poate ajunge la hernia ombilicală. Însă, după părerea mea, nu aceste eforturi cu totul particulare sunt cauza frecventă a recidivelor, ci alte motive.

 De ce apar recidivele

Recidiva hernială poate apare în diferite situaţii. Poate să apară pentru că hernia respectivă era una simptomatică şi nu un esenţială. Ceea ce înseamnă că ruperea echilibrului care a cauzat hernia a fost dat de anumite afecţiuni: o suferinţă respiratorie cu tuse accentuată, suferinţe urinare cu jenă urinară, tulburări de tranzit cu constipaţie cronică şi tensiune la eliminarea scaunului, ciroză hepatică cu ascită. Deci, hernia a apărut ca un simptom al altei boili. O poţi opera, dar dacă nu tratatezi boala din spatele ei, recidivează. Afecţiunile ce determină tuse (boli pulmonare) sau tensiune la eliminarea scaunului sau a urinii (boli ale prostatei), necesită a fi corectate înainte de operaţie, astfel încât riscul postoperator de reapariţie a herniei să fie mai mic. Hernia mai poate recidiva când la un bolnav cu un defect mai mare nu s-a folosit plasă la operaţie pentru a întări zona abdominală slabă.

Simptome: hernia „doare“ atunci când apar complicaţiile!

Herniile au două semne care se întâlnesc numai în aceste afecţiuni: implusiunea şi expansiunea „umflăturii“ la tuse şi faptul că această formaţiune este reductibilă. „Umflătura“ care apare în zonele slabe ale peretelui abdominal se măreşte în dimensiuni la tuse sau la efort. Reductibilitatea se referă la faptul că multe hernii se remit (devin plate) în poziţia culcat. Când bolnavul stă în picioare, „umflătura“ se simte şi dispare când stă culcat. De reţinut: hernia nu doare! Sau doare foarte discret în momentul în care încep să apară. Herniile mici pot fi sensibile. Mai pot apărea dureri când în sacul hernial este o cantitate mare viscere (n.r. - organe) abdominale. Altfel, durerea nu este semn al herniei simple ci, din contră, un semn al herniei complicate. De aceea, când apar dureri intense, trebuie mers imediat la medic. Herniile pot creşte în mărime în timp, pe măsură ce muşchii peretelui abdominal devin mai slabi şi pe măsură ce mai multe ţesuturi pătrund în hernie. Dacă însă o parte a intestinului ce a protruzionat în afara abdomenului rămâne prinsă (încarcerată) în hernie, atunci apare o durere bruscă, intensă, greaţă şi vomă. Simptome ce trebuie să aducă imediat pacientul la medic pentru că vorbim deja de complicaţii“, încheie prof. dr. Ştefan Georgescu.

 

 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.