Hidrocelul la copii: când se intervine chirurgical?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Hidrocelul la copii: când se intervine chirurgical?

GALERIE
hidrocel, operatie, copii
  • hidrocel, operatie, copii
- +

Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist Chirurgie Pediatrică, Arcadia: „Hidrocelul reprezintă o acumulare nedureroasă de lichid în jurul unuia sau ambelor testicule.

 

Există două tipuri de hidrocel: congenital şi dobândit.

Hidrocelul congenital are un mecanism de apariţie simplu: în timpul vieţii intrauterine testiculele se formează în abdomenul fătului, apoi migrează spre scrot prin nişte canale numite peritoneo-vaginale. După ce testiculele ajung în scrot, aceste canale se închid în perioada perinatală, însă la unii băieţi închiderea se produce mai târziu, astfel încât rămâne o comunicare între burtica bebeluşului şi scrot, prin care se scurge lichid peritoneal.
 
Hidrocelul congenital se poate asocia cu o hernie inghinală, poate apărea la 1-2 % dintre nou-născuţi şi este de mai multe tipuri:
 
► testicular:
► comunicant – lichidul circulă între scrot şi abdomen;
► necomunicant – canalul peritoneo-vaginal s-a închis, dar în scrot a rămas lichid.
►funicular (chistul de cordon spermatic) – lichidul peritoneal persistă pe canalul inghinal, canal care s-a închis inferior şi superior de acest chist.
 
Hidrocelul dobândit (secundar) este doar testicular şi apare după un traumatism, o infecţie, o intervenţie chirurgicală etc.
 
Este întotdeauna luat în discuţie un hidrocel la copil atunci când există:
 
► mărire în volum a scrotului pe o parte sau pe ambele părti, nedureroasă (hidrocel testicular); poate fi prezentă de la naştere sau poate apărea pe parcursul primilor ani de viaţă;
► formaţiune în regiunea inghinală, rotundă/ovalară, bine delimitată, de dimensiuni variabile, relativ dură, imobilă, nedureroasă (chist de cordon spermatic).
 
Examenul clinic este esenţial, ocazie cu care trebuie efectuată şi transiluminarea; astfel se pune diagnosticul diferenţial cu o hernie sau o tumoră.
Pentru diagnosticul de certitudine pot fi necesare şi investigaţii complementare:
 
► ecografia testiculară/inghino-scrotală;
► examenul urinii;
► CT/IRM, rar, când diagnosticul este neclar.
 
Tratamentul hidrocelului este doar chirurgical şi are ca scop:
 
► întreruperea comunicării dintre scrot şi abdomen şi eliminarea lichidului (hidrocel congenital);
► întreruperea comunicării şi excizia chistului (chistul de cordon spermatic);
► evacuarea lichidului şi îndepărtarea ţesutului din jurul testiculului (vaginala testiculară) care secretă lichid în exces (în hidrocelul secundar).
 
Se recomandă intervenţia dacă:
 
► nu se resoarbe în primul an de viaţă, în cazul hidrocelului congenital;
► devine din ce în ce mai mare;
► apare după un traumatism, o infecţie, o intervenţie chirurgicală şi nu dispare în 3 - 6 luni.
Întotdeauna când se bănuieşte un hidrocel sau se observă orice modificare la nivelul organelor genitale ale bebeluşului, copilul trebuie luat în evidenţă de către un chirurg pediatru, care să stabilească diagnosticul cu certitudine, să urmărească evoluţia şi să decidă conduita ulterioară. Pentru programări, aveţi la dispoziţie numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.