Hidrocelul la copii: când se intervine chirurgical?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Hidrocelul la copii: când se intervine chirurgical?

GALERIE
hidrocel, operatie, copii
  • hidrocel, operatie, copii
- +

Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist Chirurgie Pediatrică, Arcadia: „Hidrocelul reprezintă o acumulare nedureroasă de lichid în jurul unuia sau ambelor testicule.

 

Există două tipuri de hidrocel: congenital şi dobândit.

Hidrocelul congenital are un mecanism de apariţie simplu: în timpul vieţii intrauterine testiculele se formează în abdomenul fătului, apoi migrează spre scrot prin nişte canale numite peritoneo-vaginale. După ce testiculele ajung în scrot, aceste canale se închid în perioada perinatală, însă la unii băieţi închiderea se produce mai târziu, astfel încât rămâne o comunicare între burtica bebeluşului şi scrot, prin care se scurge lichid peritoneal.
 
Hidrocelul congenital se poate asocia cu o hernie inghinală, poate apărea la 1-2 % dintre nou-născuţi şi este de mai multe tipuri:
 
► testicular:
► comunicant – lichidul circulă între scrot şi abdomen;
► necomunicant – canalul peritoneo-vaginal s-a închis, dar în scrot a rămas lichid.
►funicular (chistul de cordon spermatic) – lichidul peritoneal persistă pe canalul inghinal, canal care s-a închis inferior şi superior de acest chist.
 
Hidrocelul dobândit (secundar) este doar testicular şi apare după un traumatism, o infecţie, o intervenţie chirurgicală etc.
 
Este întotdeauna luat în discuţie un hidrocel la copil atunci când există:
 
► mărire în volum a scrotului pe o parte sau pe ambele părti, nedureroasă (hidrocel testicular); poate fi prezentă de la naştere sau poate apărea pe parcursul primilor ani de viaţă;
► formaţiune în regiunea inghinală, rotundă/ovalară, bine delimitată, de dimensiuni variabile, relativ dură, imobilă, nedureroasă (chist de cordon spermatic).
 
Examenul clinic este esenţial, ocazie cu care trebuie efectuată şi transiluminarea; astfel se pune diagnosticul diferenţial cu o hernie sau o tumoră.
Pentru diagnosticul de certitudine pot fi necesare şi investigaţii complementare:
 
► ecografia testiculară/inghino-scrotală;
► examenul urinii;
► CT/IRM, rar, când diagnosticul este neclar.
 
Tratamentul hidrocelului este doar chirurgical şi are ca scop:
 
► întreruperea comunicării dintre scrot şi abdomen şi eliminarea lichidului (hidrocel congenital);
► întreruperea comunicării şi excizia chistului (chistul de cordon spermatic);
► evacuarea lichidului şi îndepărtarea ţesutului din jurul testiculului (vaginala testiculară) care secretă lichid în exces (în hidrocelul secundar).
 
Se recomandă intervenţia dacă:
 
► nu se resoarbe în primul an de viaţă, în cazul hidrocelului congenital;
► devine din ce în ce mai mare;
► apare după un traumatism, o infecţie, o intervenţie chirurgicală şi nu dispare în 3 - 6 luni.
Întotdeauna când se bănuieşte un hidrocel sau se observă orice modificare la nivelul organelor genitale ale bebeluşului, copilul trebuie luat în evidenţă de către un chirurg pediatru, care să stabilească diagnosticul cu certitudine, să urmărească evoluţia şi să decidă conduita ulterioară. Pentru programări, aveţi la dispoziţie numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.