De Sănătate

Punem punctul pe știi

Hiper sau hipotiroidism?

marți, 09 decembrie 2008, 19:57
6 MIN
 Hiper sau hipotiroidism?

Ce este Hipertiroidismul

Prof. dr. Eusebie Zbranca, seful Clinicii de Endocrinologie a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi: "Hipertiroidismul este o afectiune care se caracterizeaza prin excesul de hormoni tiroidieni. Tiroida este o glanda endocrina, de forma unui fluture, care cintareste mai putin de 30 grame si este situata la baza gitului.

Glanda tiroida secreta triiodotironina (T3) si tiroxina (T4),  care regleaza metabolismul, controleaza temperatura corpului, influenteaza ritmul cardiac etc. si calcitonina, un hormon care regleaza cantitatea de calciu din organism. Secretia de tiroxina si de triiodotironina este controlata de glanda hipofiza si de hipotalamus. Acesta actioneaza asupra hipofizei, determinind-o sa secrete un hormon numit tireostimulina hipofizara (TSH). Secretia de TSH depinde de nivelul de tiroxina si de triiodotironina din singe.

Daca glanda tiroida secreta hormoni in exces -afectiune numita hipertiroidism -metabolismul devine accelerat, provocind pierderea in greutate, ritm cardiac rapid sau neregulat, transpiratie abundenta, nervozitate si iritabilitate. Tratamentul hipertiroidismului poate consta in administrarea de medicamente antitiroidiene sau de iod radioactiv, pentru a reduce secretia de hormoni tiroidieni. In unele cazuri, tratamentul este chirurgical, constind in ablatia partiala a tiroidei.

Cauze

In majoritatea cazurilor de hipertiroidism cauza este reprezentata de boala Basedow, de origine autoimuna, in care anticorpii produsi de sistemul imunitar stimuleaza o hipersecretie de tiroxina de catre tiroida. In mod normal, anticorpii protejeaza organismul impotriva virusurilor, bacteriilor si a altor substante straine care patrund in organism. Dar, in boala Basedow, anticorpii ataca glanda tiroida. Cauzele acestei boli nu sint cunoscute cu exactitate, desi factorii genetici sint de obicei implicati. O alta forma de hipertiroidism este cauzata de aparitia unui adenom la nivelul glandei tiroide, care incepe sa produca hormoni in exces. Adenomul este o tumora benigna.

Glanda tiroida se poate inflama -afectiune numita tiroidita. In acest caz, excesul de hormoni tiroidieni depozitati in glanda tiroida se varsa in fluxul sangvin. Tiroidita subacuta, o forma rara de tiroidita, provoaca durere localizata la nivelul glandei tiroide. O alta forma este nedureroasa si survine dupa nastere -tiroidita post-partum.

Supraincarcarea cu iod este o alta cauza a hipertiroidismului. Aceasta apare in general la pacientii cu gusa nodulara (in special la virstnici), carora li se administreaza medicamente ce contin iod sau care efectueaza investigatii radiologice cu substante de contrast cu continut mare de iod. In acest caz, hipertiroidismul persista atit timp cit excesul de iod ramine in circulatie. Cancerul tiroidian metastatic este o alta posibila cauza a hipertiroidismului. Mai sint si alte cauze foarte rare de hipotiroidie.

Semne si simptome

* pierderea in greutate, in conditiile in care apetitul si ingestia de alimente cresc

* tahicardie (accelerare a batailor inimii), aritmie (tulburare a ritmului cardiac) sau palpitatii

* nervozitate, anxietate, iritabilitate

* tremor -tremuraturi ale miinilor si degetelor

* transpiratie abundenta

* tulburari ale ciclului menstrual 

* scaune frecvente (diaree)

* cresterea dimensiunilor glandei tiroide (gusa), care se prezinta sub forma unei umflaturi la baza gitului

* oboseala, slabiciune musculara

* tulburari ale somnului (insomnii)

Boala Basedow afecteaza si globii oculari. Astfel, apar urmatoarele semne:

* exoftalmia -iesirea ochiului in afara orbitei 

* roseata si umflarea ochilor

* sensibilitate marita la lumina

* vedere incetosata sau dubla (diplopie)

* inflamatie

* paralizie a muschilor oculomotori"

Ce este Hipotiroidismul

"Hipotiroidismul este o afectiune caracterizata printr-un deficit de hormoni tiroidieni. Daca glanda tiroida nu mai secreta hormoni in cantitate suficienta -afectiune numita hipotiroidism, metabolismul devine lent, iar functiile organismului sint incetinite. Hipotiroidismul este cea mai frecventa afectiune tiroidiana, aproximativ 10% din femeile cu virste peste 65 ani prezentind simptomele acestei afectiuni.

Mai rar, hipotiroidismul apare si la persoanele tinere. Hipotiroidismul infantil se caracterizeaza printr-un retard de crestere si prin tulburari ale dezvoltarii psihice. Cu ajutorul unui tratament precoce, aceste simptome pot fi reduse.

Tratamentul hipertiroidismului, constind in indepartarea pe cale chirurgicala a tiroidei sau in administrarea pe cale orala de iod radioactiv, determina deseori o diminuare a functiei tiroidiene, un deficit de hormoni tiroidieni si deci, un hipotiroidism.

Cauze

Cauza cea mai frecventa a hipotiroidismului la adult este tiroidita Hashimoto, provocata de o reactie autoimuna: organismul produce anticorpi care ataca si distrug progresiv glanda tiroida. Femeile sint de opt ori mai predispuse la tiroidita Hashimoto, in special pe masura inaintarii in virsta. Aceasta afectiune poate, de asemenea, sa prezinte o componenta familiala sau poate fi asociata cu unele anomalii genetice, precum sindromul Turner, sindromul Klinefelter sau sindromul Down", arata prof. dr. EusebieZbranca.

Semne si simptome

Intrucit cantitatea de triiodotironina (T3) si de tiroxina (T4) este insuficienta, metabolismul este incetinit. Simptomele nu sint intotdeauna evidente, iar hipotiroidismul poate fi uneori confundat cu alte afectiuni.

Persoanele afectate de hipotiroidism prezinta urmatoarele simptome:

* oboseala si apatie

* stare de slabiciune

* sensibilitate la frig

* luare in greutate

* constipatie

* depresie

* iritabilitate

* piele uscata si descuamata

* subtierea firului de par

* crampe musculare

* flux menstrual abundent

* incetinire a ritmului cardiac

* confuzie si pierdere de memorie

Tratamentul pentru hipotiroidism:

"Tratamentul hipotiroidismului vizeaza inlocuirea hormonilor tiroidieni cu hormonii de sinteza (levotiroxina). Acest medicament administrat pe cale orala duce la reducerea simptomelor: pacientii se simt mai putin obositi, nivelul de colesterol din singe scade, la fel ca si greutatea corporala.

Tratamentul cu levotiroxina este urmat toata viata, dar doza necesara se modifica; din acest motiv medicul va verifica nivelul de TSH in fiecare an. Levotiroxina poate provoca reactii adverse atunci cind este administrata in doze prea mari: cresterea exagerata a apetitului, insomnii, palpitatii si tremuraturi.

De asemenea, la pacientii cu boli cardiovasculare  tratamentul se va incepe cu doze mici, care vor fi crescute progresiv, pentru a permite inimii sa se adapteze la un metabolism crescut. Capacitatea organismului de a absorbi levotiroxina poate fi redusa de unele medicamente (colestiramina), suplimente (de fier) sau chiar de unele alimente (produsele din soia sau cele bogate in fibre)", completeaza prof. dr. Eusebie Zbranca.

Ecografia cea mai indicata pentru diagnosticul diverselor tipuri de hipertiroidie

"Diagnosticul se stabileste pe baza antecedentelor medicale, a unui examen clinic si a analizelor de singe, care masoara nivelul de tiroxina si de TSH din singe. Un nivel ridicat de tiroxina, asociat unui nivel scazut de TSH indica hipertiroidismul. Dupa stabilirea diagnosticului de  hipertiroidism cu ajutorul analizelor sangvine, urmatorul pas este reprezentat de determinarea cauzei afectiunii cu ajutorul testelor.

* Testul de incarcare cu iod radioactiv. Acest test presupune ingerarea unei doze mici de iod radioactiv, ce va fi captat de catre glanda  tiroida, care utilizeaza iodul pentru fabricarea hormonilor. Cantitatea de iod captata de tiroida va fi determinata peste doua, sase sau 24 ore.

* O cantitate mare de iod radioactiv colectata de catre glanda tiroida va indica o hipersecretie de tiroxina, cauzata fie de boala Basedow, fie de un nodul tiroidian. Daca pacientul sufera de hipertiroidism, dar iodul radioactiv este captat in cantitati mici de catre glanda tiroida, este vorba de o inflamatie a acesteia (tiroidita) sau de un exces de iod. Ecografia este insa mijlocul imagistic cel mai simplu si bun pentru diagnosticul diverselor tipuri de hipertiroidie", subliniaza prof. dr. Eusebie Zbranca.

Modalitati de tratare a hipertiroidismului

* Administrarea de antitiroidiene de sinteza duce la ameliorarea semnelor si simptomelor la majoritatea pacientilor in trei sau patru saptamini. Aceste medicamente au ca efect frinarea secretiei de hormoni tiroidieni, blocind o enzima a tiroidei. Tratamentul cu antitiroidiene continua cel putin un an sau doi, timp in care la o treime din pacienti nu se inregistreaza nici o reintoarcere a semnelor. Efectele adverse (rare, 1 din 1000 de persoane) constau in fenomene alergice sau scaderea globulelor albe. 

* Tratamentul cu iod radioactiv – consta in administrarea pe cale orala a unei doze de iod radioactiv, care va fi absorbit de catre tiroida, cauzind o reducere a dimensiunilor acesteia, dar si a simptomelor, de obicei in termen de trei pina la sase luni.  Intrucit acest tratament determina o micsorare a tiroidei, pacientii vor lua medicamente pentru a inlocui tiroxina care nu mai este secretata de tiroida.

* Tratamentul chirurgical (tiroidectomie) – consta in ablatia partiala a tiroidei. Riscurile la care se supun pacientii sint afectarea corzilor vocale si a glandelor paratiroide – patru glande localizate in spatele tiroidei care indeplinesc functia de reglare a nivelului de calciu din singe. Operatia trebuie facuta numai de chirurgii care au mare experienta. In urma acestei operatii, un tratament cu levotiroxina este necesar pe toata durata vietii pentru a furniza organismului cantitatea necesara de hormoni tiroidieni. Daca si glandele paratiroide sint excizate, pacientul va trebui sa ia medicamente pentru a mentine nivelul de calciu in limite normale.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii