De Sănătate

Punem punctul pe știi

Hipersalivatia: o afectiune dificil de tratat

joi, 02 noiembrie 2006, 16:56
2 MIN
 Hipersalivatia: o afectiune dificil de tratat

Prof. dr. Dan Kogalniceanu, seful Clinicii Bucomaxilofaciale din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iasi:
„Salivatia este un reflex fiziologic care este extrem de necesar pentru mentinerea umiditatii mucoaselor. Mucoasa cavitatii bucale este umectata si mentinuta intr-un anumit PH, intr-un anumit mediu, de catre saliva. Daca secretia salivara nu este, bolnavul se afla intr-o alta stare, poate chiar mult mai jenanta – o mucoasa bucala uscata da senzatii extrem de neplacute.
Pe de alta parte, saliva are si un rol de protectie – antimicrobian. Are in compozitia sa o substanta care distruge o anumita categorie de flora microbiana. Un alt rol al salivei este acela de a pastra un ph normal al cavitatii bucale. Si are un rol cu totul deosebit impotriva cariilor dentare: daca saliva nu omoara o anumita categorie de flora microbiana, aceasta devine agresiva si poate contribui la formarea unor carii dentare. Saliva are, de asemenea, un rol deosebit in autocuratirea cavitatii bucale. Deci ea trebuie sa existe.
Daca o persoana nu secreta saliva, este foarte rau, iar daca secreta prea mult, este iar rau. In ceea ce priveste cauza hipersalivatiei, aceasta este dificil de stabilit. Se pare uneori ca este o cauza endocrina: sistemul endocrin nu mai functioneaza cum trebuie si atunci apare aceasta hipersalivatie. Dar este incomparabil mai favorabila decit absenta salivei.
Alte cauze care pot duce la aparitia unei astfel de probleme sint tulburari neurologice sau psihologice. Se creeaza anumite reflexe conditionate sau neconditionate care duc la aceasta hipersalivatie. In ceea ce priveste tratamentul, de regula nu exista un tratament specific. Ar trebui sa fie un tratament cauzal.
Dar, asa cum am mai spus, cauza este foarte greu de stabilit. Un tratament endocrin sau neurologic se impune uneori. Se poate recomanda si un tratament simptomatic. De regula se da atropina. Insa daca se utilizeaza prea mult atropine, se creeaza reflexe inverse. In plus, aceste medicamente au si alte actiuni. Repari una si strici mai multe.
Cred ca cel mai bine pentru o persoana care are hipersalivatie este sa se adreseze unui endocrinolog, neurolog sau psiholog care poate sa-i regleze unele tulburari generale. Insa, parerea mea este ca, chiar daca este o problema jenanta, se poate trai cu hipersalivatie. Mai grav ar fi daca nu s-ar secreta saliva“.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii