De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sfatul medicului

Hipotiroidismul netratat poate pune în pericol viața persoanei afectate de această boală

miercuri, 02 octombrie 2024, 03:00
3 MIN
 Hipotiroidismul netratat poate pune în pericol viața persoanei afectate de această boală

Mirela Oprea, 48 ani, Pașcani: De câțiva ani buni mă confrunt cu oboseală nejustificată, dureri musculare și articulare, amețeli, dureri de cap, probleme de respirație chiar și în repaus, căderea excesivă a părului și îngălbenirea unghiilor. Am fost și la reumatologie și la neurologie dar mi-au spus că, din punctul lor de vedere nu sunt probleme. În schimb, medicul neurolog mi-a recomandat să merg la endocrinolog, sugerându-mi că ar putea fi vorba despre o hipotiroidie. Aici mă aflu în acest moment. Aș vrea să știu ce înseamnă această boală și ce am de făcut.

Citește integral ediția nr. 26 a Ziarului de Sănătate

Conf. Dr. Maria Christina Ungureanu, medic primar endocrinolog, Clinica de Endocrinologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”, Iași: „Hipotiroidismul sau hipotiroidia este afecțiunea în care tiroida nu sintetizează și nu eliberează suficienți hormoni, concentrația hormonilor tiroidieni în sânge  scade iar  metabolismul încetinește.

Este o afecțiune comună – apare cam la 5% din populația generală. Femeile, mai ales după menopauză, sunt grupul populațional cel mai afectat dar poate să apară la toate vârstele, inclusiv congenital (de la naștere), la ambele sexe.

Cele mai frecvente cauze sunt tiroidita autoimună și hipotiroidia postoperatorie. Alte cauze pot fi deficitul de iod sau dimpotrivă administrarea de iod în exces (de exemplu tratamentul cu Cordarone pentru afecțiuni cardiace), ereditar (absența formării tiroidei sau  dezvoltarea sa  anormală), afecțiuni ale hipofizei cu absența unui control adecvat al funcției tiroidei.

Simptomele hipotiroidiei se dezvoltă de obicei lent, în timp: luni-ani sau mai rapid în caz de intervenție chirurgicală cu îndepărtarea tiroidei. Acestea pot include:

  • senzaţie de oboseală (astenie), amorțeali și furnicături în mâini, intoleranță la frig;
  • piele uscată, păr uscat și rar, unghii striate, care se rup ușor;
  • edeme (umflarea ochilor și a feței, umflarea picioarelor), creștere în greutate modestă (până la 10 kg), creșterea limbii, voce grosă;
  • puls rar (bradicardie), scăderea debitului cardiac până la afectare cardiacă gravă  în  formele severe;
  • constipație;
  • depresie, tulburări de memorie și concetrare, somnolență în timpul zilei;
  • astenie intelectuală, ideație lentă, găuri de memorie, tulburări de concetrare;
  • tulburări de menstruație, interes sexual scăzut atât la femei cât și la bărbați.

Principalul mod de diagnostic al hipotiroidiei este determinarea în sânge a hormonului  reglator al tiroidei –  hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) secretat de hipofiză alături de principalul hormon secretat de tiroidă – fracția liberă a tiroxinei (fT4). Deoarece simptomele sunt extrem de nespecifice medicul de familie recomandă frecvent un bilanț tiroidian. Dacă acesta este modificat sunteți dirijat spre specialistul endocrinolog.

Hipotiroidia se tratează prin înlocuirea cantității de hormon pe care tiroida nu o mai produce cu levotiroxină. Tratamentul este simplu și ieftin dar cronic, adesea pe toată viața. Levotiroxina trebuie luată în priză unică, dimineața, cu 30 minute înainte de micul dejun, cafea sau alte medicante. Există și preparate sub formă de sirop pentru care nu este nevoie de pauza de 30 minute. Doza se poate schimba în timp în funcție de variațiile de greutate, dacă există sau nu funcție tiroidiană restantă, în contextul altor condiții de sănătate, necesitatea de medicamente care interferă mult cu absorbția levotiroxinei. Nivelul de hormoni tiroidieni în sânge trebuie monitorizat pe tot parcursul vieții (o dată sau de două ori pe an) pentru a vă asigura că substituția este corectă.

Dacă hipotiroidismul nu este tratat iar nivelul hormonilor tiroidieni este extrem de scăzut, pot să apară simptome grave care pun viața în pericol: scădere importantă a temperaturii corpului, anemie severă, constipație severă până la oprirea tranzitului intestinal, insuficiență cardiacă, insuficiență respiratorie și, în final, coma. Mortalitatea în coma mixedematoasă este de peste 50%, indiferent de intervenția terapeutică. Neglijarea tratametului la copii determină  dezvoltare fizică deficitară și probleme grave de dezvoltare mintală mai ales în hipotiroidia  congenitală.

Singurul hipotiroidism care poate fi prevenit este cel prin deficit sever de iod – de aceea  există campania națională de iodare a sării. Celelalte tipuri de hipotiroidism, în special din tiroidita autoimună, nu pot fi prevenite”.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii