Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Hirotonia unui episcop (sau arhiereu) debutează cu ceea ce se numeşte slujba de ipopsifiere, slujbă care va avea loc astăzi. Ipopsifiu este cel "ales, propus sau desemnat pentru arhierie" de către Sfântul Sinod. După slujba Vecerniei, în prezenţa arhiereilor, are loc chemarea candidatului la treapta arhieriei. Apoi, candidatul "este dator să se pregătească, mărturisindu-se la părintele său duhovnicesc, şi să-şi petreacă noaptea în priveghere şi în rugăciune, cerând de la Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos, cu zdrobire de inimă şi cu lacrimi, harul Preasfântului Duh al arhieriei" - după cum prevede "Arhieraticonul" (cartea ce conţine "rânduiala slujbelor săvârşite cu arhiereu").

Hirotonia propriu-zisă are loc a doua zi, în cadrul Sfintei Liturghii, îndată după ce s-a cântat "Sfinte Dumnezeule" (înainte de citirea Apostolului). De ce în acest moment? Pentru că, după explicaţia dată de cunoscutul liturgist Ene Branişte, "acesta ar fi momentul când odinioară (până prin secolele VI-VII) se începea, de fapt, Sfânta Liturghie". Orice hirotonie de arhiereu se face cu punerea mâinilor peste capul candidatului a cel puţin doi arhierei. Hirotonia de mâine nădăjduim să se facă în prezenţa tuturor ierarhilor din Moldova de dincoace şi de dincolo de Prut care ţin de Patriarhia Română.

Înainte de slujba Sfintei Liturghii, imediat după Utrenie, are loc ceea ce se numeşte "Cercarea şi desemnarea candidatului (ipopsifiului) la treapta arhieriei". Candidatul este pus, în patru momente, să facă o mărturisire de credinţă cât mai amănunţită, dar şi să anatemizeze pe eretici. Dreapta credinţă este esenţială pentru slujirea de episcop, alături de angajamentele luate faţă de Sfântul Sinod şi faţă de neam: "datorez iubire şi sprijin ţării şi naţiunii mele". După hirotonie, noul episcop preia locul de onoare în slujirea Sfintei Liturghii şi, la timpul cuvenit, se împărtăşeşte primul cu Sfintele Taine.

Un Episcop-vicar (dacă e vorba despre o Arhiepiscopie sau de Patriarhie) sau un Arhiereu-vicar (dacă eparhia are rang de Episcopie) primeşte şi o titulatură onorifică, titulatură care face trimitere la o zonă sau un oraş din aria sa canonică. Spre exemplu, PS Nichifor a primit în şedinţa Sfântului Sinod titulatura de Botoşăneanul, întrucât judeţul Botoşani este parte integrantă din Arhiepiscopia Iaşilor. Sunt situaţii mai rare, ce-i drept, când titulatura onorifică aduce aminte de un loc de care un episcop este legat sufleteşte. Avem un astfel de exemplu în cazul Preasfinţitului Marc din Franţa, care poartă titulatura de Nemţeanul fiindcă s-a călugărit şi format la Mănăstirea Sihăstria - în ambianţa duhovnicească a mănăstirilor nemţene, nu departe de locul unde Paisie Velicicovschi aduna, în secolul al XVIII-lea, aproape o mie de călugări din mai multe ţări, fiind peste 20 de etnii reprezentate într-o singură obşte.

Viitorul Episcop-vicar, PS Nichifor Botoşăneanul, este născut pe 14 noiembrie 1967, fiind absolvent de studii politehnice şi teologice. În 1995 a fost tuns în monahism, după doi ani de când fusese închinoviat la Mănăstirea (Schitul) Sihla din judeţul Neamţ. Cei mai mulţi îl cunosc din postura de Stareţ al Mănăstirii "Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi sau de Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Este doctor în Teologie, sub îndrumarea Părintelui profesor universitar Viorel Sava, cu teza "Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale". Vorbitor fluent de limbă franceză, Părintele Arhimandrit Nichifor Horia a obţinut în 2019 premiul special al publicului la faza naţională a Concursului internaţional "Ma thèse en 180 secondes", organizat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie), fiind pentru prima dată când un teolog a ajuns în faza naţională a acestui concurs.

Personal, îl cunosc pe viitorul Episcop-vicar de un sfert de secol (cum a trecut timpul!), încă de pe vremea studenţiei mele în Filosofie, înainte de a mă îndrepta spre Teologie. Dintotdeauna m-am folosit de sfaturile sale şi m-am sprijinit pe rugăciunile sale. Este un om al discernământului duhovnicesc, al cultivării unei conştiinţe curate, un liturghisitor erudit, un predicator şi un conferenţiar ce află repede drumul cel mai scurt spre inima ascultătorilor. În cuvântul de mulţumire de după alegerea sa în cadrul şedinţei Sfântului Sinod, Părintele Arhimandrit Nichifor Horia mărturisea cu realism: "Deşi ştiu că această slujire este cea mai grea şi cea mai înaltă ce poate sta pe umerii unui călugăr, ştiu că ajutorul şi puterea lui Dumnezeu sunt pe măsura acestei ascultări şi inspiraţia Sa este în faţa celor ce slujesc Lui cu smerenie". Sunt convins că mă fac purtătorul de cuvânt al multor clerici şi credincioşi din Arhiepiscopia Iaşilor atunci când îi transmit, şi pe această cale, toată dragostea, ascultarea şi sprijinul nostru. Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, cu rod bun în via Domnului!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.