Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Histerectomia și impactul emoțional asupra pacientelor

GALERIE
histerectomia
  • histerectomia
- +

Histerectomia este o intervenție chirurgicală radicală care se folosește în tratamentul patologiei ginecologice maligne cât și benigne. 

Marea majoritate a histerectomiilor pentru leziunile neoplazice sunt radicale, ceea ce semnifică că se îndepărtează în bloc corpul uterin, colul uterin, ambele anexe și la nevoie țesutul parametrial. În funcție de caracterele leziunii tumorale, se rezecă o porțiune mai lungă sau mai scurtă din vagin.

Patologia malignă versus patologia benignă

Problema apare la pacientele care beneficiază de radioterapie. Aceasta poate determina stenoză vaginală (îngustarea vaginului și scăderea elasticității pereților vaginali), pionul principal în disfuncția sexuală a femeii și în consecință a cuplului. O altă complicație chirurgicală radicală este reprezentată de fistule (comunicări anormale ale vaginului cu organele vecine), acestea întâlnindu-se frecvent între vagin și vezica urinară, respectiv între rect și vagin.

În cele mai multe cazuri, histerectomia este efectuată la vârsta mijlocie, între 30 și 50 ani, atunci când incidența tulburărilor emoționale este maximă; cea mai frecventă afecțiune psihiatrică fiind depresia.

Cauzele creșterii incidenței afecțiunilor de natură psihiatrică. Percepția distorsionată asupra feminității

Femeile consideră uterul ca fiind un organ sexual, cel ce reglează și controlează numeroase funcții fiziologice ale organismului, fiind considerat simbol al fertilității. Studiile  arată că uterul ar avea o importanță simbolică când vine vorba de feminitate. Această  percepție a histerectomiei  ca diminuare a feminității este cauzată și de intrarea la menopauză, respectiv infertilitate. De asemenea, poate fi simțită ca o perturbare a aspectului fizic sau chiar asociată cu ideea de mutilare. La aceste femei, trauma emoțională  după histerectomie poate duce la scăderea încrederii în sine, depresie și anxietate.

Probleme psihosexuale

Anumite studii au relevat o legătură între comorbiditățile psihiatrice apărute după intervenția de histerectomie și ideea că uterul este important pentru viața sexuală, drept urmare s-a observat o scădere a apetitului sexual la aceste paciente. Pentru multe dintre femei această operație determină probleme în viața de cuplu, un aspect greu de gestionat fără un ajutor specializat.

Afecțiuni psihice preexistente

Este cunoscută prevalența crescută a comorbidităților psihiatrice la pacientele ginecologice. Nu este de mirare că după ani de durere pelvină cronică, metroragii (sângerări), dispareunie (dureri în contextul actului sexual) și sindrom premenstrual, pacientele devin depresive. Antecendele din sfera psihiatrică reprezintă un trigger important asupra impactului psihic postoperator. Orice afecțiune psihică preexistentă, care de multe ori poate fi mascată de simptomatologia ginecologică, va fi probabil agravată de stresul operației.

Într-un studiu din 2013 efectuat pe 40 paciente, Fen Wang et al. a raportat că un procent de 50% dintre pacientele histerectomizate aveau antecedente de anxietate sau depresie grefate pe o structură emoțională fragilă.

Insuficiența hormonală ovariană - Estrogenii  și depresia

În cazul histerectomiei cu anexectomie bilaterală ( extirparea trompelor și a ovarelor), are loc o scădere importantă, bruscă a estrogenului și a testosteronului. Insuficiența ovariană poate induce simptomatologie psihiatrică reprezentată de schimbări ale dispoziției, labilitate psihoemoțională, plâns facil, irascibilitate, tulburări de somn și chiar depresie.

Sistemul serotoninergic pare să joace un rol important în depresie, însă mai contribuie și alți neurotransmițători. Drept urmare, scăderea nivelului seric de estrogen determină o scădere  a serotoninei fiind asociată cu anxietatea și depresia.

Depresia asociată histerectomiei

Depresia  este considerată cea mai frecventă afecțiune psihiatrică asociată histerectomiei. Multe studii susțin că această operație poate determina sau augmenta depresia.

Un studiu efectuat pe 729 de paciente cu histerectomie a relevat că 7% dintre acestea au necesitat consult psihiatric în primele șase luni postoperator, simptomatologia cea mai frecventă fiind asociată sindromului depresiv. Un alt aspect important  al studiului este faptul că adresabilitatea către psihiatrie este de două ori mai mare în rândul pacientelor histerectomizate comparativ cu cele colecistectomizate (extirparea colecistului).

Un alt studiu realizat pe 267 de femei a raportat că un procent de 4% dintre acestea au manifestat simptome specifice depresiei la 12 săptămâni post histerectomie.

Richards et al. a efectuat un studiu pe 150 de paciente care au suferit histerectomie și a arătat că 33% dintre acestea au necesitat consiliere psihiatrică.

Factori de risc asociați cu depresia posthisterectomie

Un factor de risc este reprezentat de vârsta pacientelor, pacientele tinere fiind mai expuse. În plus, statutul joacă un rol important, femeile aflate într-o relație sau într-o căsătorie fiind mai afectate. Educația limitată cât și preconcepțiile legate de uter ca organ sexual, poate complica și agrava tabloul bolii. Histerectomia efectuată în urgență este adesea corelată cu incidența mai crescută de psihotraumă iar lipsa terapiei hormonale de substituție la femeile fertile agravează și decompensează aceste paciente.

Lipsa suportului informațional - frustrarea pacientelor

O bună parte dintre pacientele supuse histerectomiei se declară nesatisfăcute de informațiile pe care le primesc de la echipa medicală. Sărăcia nivelului informațional conduce adesea pacientele înspre frustrări majore, acestea reprezentând adevărați factori stresanți. Factorii stresanți pot culmina cu stări depresive, anxioase, labilitate emoțională, insomnii; patologia putându-se agrava.

În România, aceste paciente sunt de cele mai multe ori private de o consiliere profesională în care să le fie explicați pașii intervenției, ce se va întâmpla și ce modificări se vor produce cu anatomia/corpul acestora. Cu astfel de lacune în informațiile pre și post intervenție, pacientele adesea ajung să fie afectate psihic, având un răsunet puternic în relația intimă cu partenerul acestora. Privesc cu pesimism în privința calității vieții post intervenție, cât și în afectarea actului sexual.

Recomandări medicale

Se recomandă psihoterapie suportivă cu scopul stabilirii unei relații favorabile între medic și pacient, bazată pe încredere și acceptare, urmărind educarea, încurajarea bolnavei și favorizarea descărcării emoționale ce va duce în final la scăderea anxietății. Pacientele ar trebui încurajate să își exprime ideile și nelămuririle primind explicații pe înțelesul lor. În plus, este indicată consilierea acestora, în vederea înțelegerii situației pe care o traversează cât și în scopul unei bune managerieri a anxietății asociate  operației, eliminarea gândurilor negative, recâștigarea încrederii  în sine și a sentimentului de siguranță.

Rolul ginecologului în prevenția depresiei este unul foarte important prin explicațiile privind riscurile operației și ale anesteziei. Este indicat ca medicul să explice pe înțelesul pacientelor atât pașii intervenției chirurgicale cu ajutorul unor planșe sau materiale ajutătoare cât și procedurile privind anestezia și posibilele complicații intra și postoperatorii, dar și informații privind recuperarea post-histerectomie.

În concluzie, femeile supuse acestei intervenții ar trebui să fie consiliate cu atenție de către echipa ginecologică, psihologul clinician și atunci când apar primele semne de decompensare psihică, să fie consultate de către un medic psihiatru.

Acest material reprezintă un studiu aflat în derulare de către o echipă medicală psihiatrică și ginecologică.

Autori: Dr. Cozmin Mihai și colaboratorii: Dr. Laurențiu Bontaș, Dr. Mădălina Elena Prisăcariu, Dr. Adina Maria Turcu, Dr. Alina Semian

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri