anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Hocus-pocus cu mii de vaci: ieşeancă băgată la închisoare de o evaziune de peste un milion de lei

GALERIE
evaziune_vaci
  • evaziune_vaci
- +

O ieşeancă a găsit o modalitate originală de a înşela statul. În majoritatea cazurilor aflate pe rolul instanţelor ieşene, evaziunea fiscală implică firme care au ca obiect de activitate comerţul cu deşeuri metalice. Tânăra antreprenoare s-a folosit însă de vacile pe care societatea sa le achiziţiona pentru abatoare. În decurs de un an şi jumătate, ea a provocat statului prejudicii de 1,3 milioane lei.

Maria Nicoleta Rusu devenise patroană cu 10 zile înainte de a împlini 30 de ani. SC Compania Dănuţ Nicoleta SRL a fost înregistrată la 1 august 2013, având ca obiect de activitate declarat comerţul cu ridicat al animalelor vii. Activitatea oficială a societăţii viza cumpărarea de bovine şi ovine pentru abatorizare. Conform rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunal însă, la scurt timp de la înfiinţarea firmei, tânăra şi-a început activitatea infracţională. În calitate de administrator unic al societăţii, Rusu a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a unor facturi de achiziţie fictive de la societăţi şi persoane fizice din Prisăcani, Iaşi, dar şi din judeţul Vaslui. În acest fel, a fost diminuată artificial masa impozabilă, firma sa sustrăgându-se de la plata TVA şi a impozitului pe profit. Faptele au ieşit la iveală în urma unui control efectuat de ANAF în 2016, care vizase verificarea furnizorilor Nicoletei Rusu şi în urma căruia se constatase că livrări înregistrate în contabilitatea societăţii nu se regăseau şi în cele ale furnizorilor.

O expertiză contabilă avea să evidenţieze înregistrarea a 997 de facturi fictive, totalizând 4,3 milioane lei şi provocând un prejudiciu bugetului statului de 1,3 milioane lei. Cazul a ajuns în faţa instanţei în 2017, magistraţii Tribunalului respingând cererea Nicoletei Rusu de a fi judecată în procedură simplificată, care ar fi presupus recunoaşterea vinei. Audiată ca suspect, ea negase orice implicare în activităţile de evaziune fiscală. Conform acesteia, înfiinţase firma la propunerea unei prietene, care se ocupa în fapt de activitatea acesteia. Nu ar fi completat facturile fiscale ori chitanţele emise către furnizorii identificaţi de inspectorii ANAF, necunoscând nimic cu privire la achiziţiile de bovine. Ar fi fost doar victima prietenei sale. Judecătorii au fost de acord că tânăra nu acţionase singură, fără însă ca acest lucru să o disculpe. Ea a fost condamnată la 3 ani şi 8 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenţie. Contestaţia înaintată de Nicoleta Rusu se află pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.