Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Homofobie şi creştinism (I)

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

"Homosexualitatea este un păcat": aşa îţi va spune aproape orice creştin, de orice confesiune. Dar de unde ştie el asta?

În Biblie, homosexualitatea este menţionată în trei locuri. Primul dintre ele este Leviticul, 18:22. "Să nu te culci cu bărbat, ca şi cu femeie; aceasta este spurcăciune." Asta îi spune Dumnezeu-Tatăl lui Moise într-o conversaţie privată în cursul căreia cele 10 porunci se multiplică ameţitor.

Textul e limpede: sexul între bărbaţi este interzis explicit şi calificat drept "spurcăciune" (fără să se spună totuşi nimic despre lesbianism). Sensul interdicţiei pare şi el clar: fiind o "spurcăciune", o întinare, homosexualitatea nu trebuie practicată. Homosexualitatea este blamabilă în ea însăşi şi prin ea însăşi.

Haideţi totuşi să citim mai mult de un singur pasaj din Leviticul 18.

"Vorbeşte fiilor lui Israel şi zi către ei: Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.

De datinile pământului Egiptului, în care aţi trăit, să nu vă ţineţi, nici de datinile pământului Canaanului, în care am să vă duc, să nu vă ţineţi şi nici să umblaţi după obiceiurile lor.

Ci legile Mele să le pliniţi şi aşezămintele Mele să le păziţi, umblând după cum poruncesc ele, că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.

[...]Să nu te culci cu bărbat, ca şi cu femeie; aceasta este spurcăciune.

[...]Să nu vă întinaţi cu nimic din acestea, că cu toate acestea s-au întinat păgânii, pe care Eu îi izgonesc dinaintea feţei voastre.

[...]Deci păziţi poruncile Mele şi să nu umblaţi după obiceiurile urâte, după care au umblat cei dinaintea voastră, nici să vă întinaţi cu ele. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru."

Dacă citim pasajul de la 18:22 fără să-l scoatem din context, sensul lui e cu totul altul decât cel identificat iniţial. Dumnezeu-Tatăl îşi creează un popor al său, a cărui identitate trebuie să fie diferită de identitatea altor popoare. Deci tot ce fac alţii, în special vecinii (egiptenii şi canaaniţii) trebuie interzis, pentru că altfel noul popor se va dizolva în popoarele înconjuratoare, îşi va pierde identitatea specifică. Pentru a-şi păstra individualitatea distinctă, noul popor trebuie să fie radical diferit de vecinii săi; doar aşa îşi va asigura supravieţuirea.

În această interpretare, homosexualitatea nu este un păcat. Ea e respinsă/interzisă doar în virtutea faptului că este o practică naturală, întâlnită la celelalte popoare, inclusiv la vecini. Pe scurt, homosexualitatea este interzisă pentru că e o practică relativ comună, a cărei acceptare ar face ca poporul lui Dumnezeu să nu poată fi deosebit de celelalte popoare, ceea ce ar duce la dispariţia poporului lui Dumnezeu ca popor distinct. Dacă homosexualitatea ar fi fost un fenomen rar sau inexistent, şi astfel ar fi putut fi folosită ca instrument de individualizare, de diferenţiere faţă de vecini, ea ar fi fost nu interzisă, ci promovată.

Al doilea pasaj din Biblie în care ne întâlnim cu homosexualitatea este Romani, 1: 26-27. "Pentru aceea, Dumnezeu i-a dat unor patimi de ocară, căci şi femeile lor au schimbat fireasca rânduială cu cea împotriva firii; Asemenea şi bărbaţii lăsând rânduiala cea după fire a părţii femeieşti, s-au aprins în pofta lor unii pentru alţii, bărbaţi cu bărbaţi, săvârşind ruşinea şi luând cu ei răsplata cuvenită rătăcirii lor."

Să observăm, mai întâi, că spre deosebire de Dumnezeu-Tatăl în conversaţia cu Moise, Pavel vorbeşte şi de lesbianism. Altfel, textul e, din nou, cât se poate de limpede: există o "rânduială firească", potrivit careia bărbaţii se îndrăgostesc de femei (şi reciproc); bărbaţii care se îndragostesc de bărbaţi şi femeile care se îndragostesc de femei încalcă această rânduială - şi Dumnezeu îi pedepseşte. Homosexualitatea este un rău în sine şi prin sine, întrucât încalcă ordinea naturală.

Haideţi însă, din nou, să citim mai mult de un singur fragment.

"Şi au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios cu asemănarea chipului omului celui stricăcios şi al păsărilor şi al celor cu patru picioare şi al târâtoarelor.

De aceea Dumnezeu i-a dat necurăţiei, după poftele inimilor lor, ca să-şi pângărească trupurile lor între ei,

Ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi s-au închinat şi au slujit făpturii, în locul Făcătorului, Care este binecuvântat în veci, amin!

Pentru aceea, Dumnezeu i-a dat unor patimi de ocară, căci şi femeile lor au schimbat fireasca rânduială cu cea împotriva firii;

Asemenea şi bărbaţii lăsând rânduiala cea după fire a părţii femeieşti, s-au aprins în pofta lor unii pentru alţii, bărbaţi cu bărbaţi, săvârşind ruşinea şi luând cu ei răsplata cuvenită rătăcirii lor.

Şi precum n-au încercat să aibă pe Dumnezeu în cunoştinţă, aşa şi Dumnezeu i-a lăsat la mintea lor fără judecată, să facă cele ce nu se cuvine."

La asta putem adauga şi întregul capitol al doilea al Epistolei către Romani, pentru o clarificare suplimentară.

Dacă facem acest lucru, vom avea iarăşi o interpretare limpede a fragmentului în discuţie - dar una radical diferită de cea iniţială.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri