Hong Kong: Ungaria blochează o declaraţie a UE critică faţă de China
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Hong Kong: Ungaria blochează o declaraţie a UE critică faţă de China

GALERIE
orban china
  • orban china
- +

Ungaria a blocat o declaraţie a Uniunii Europene care critica noua lege chineză a securităţii în Hong Kong, au declarat doi diplomaţi, o acţiune ce ar putea submina eforturile de a contesta diminuarea libertăţilor de către Beijing în fosta colonie britanică, relatează vineri Reuters.

UE, care îşi propune să sprijine Marea Britanie şi Statele Unite în susţinerea drepturilor omului în Hong Kong, ar fi trebuit să adopte prima sa declaraţie luni, la o reuniune a miniştrilor de externe europeni, dar nu a reuşit să obţină acordul necesar din partea tuturor celor 27 de state membre.

"Argumentul Ungariei a fost că UE are deja prea multe probleme cu China", a declarat un înalt diplomat al UE pentru Reuters. Un al doilea diplomat a confirmat blocajul şi poziţia Ungariei. Un oficial european a anunţat că declaraţia a fost retrasă din procesul de aprobare al UE.

China şi UE au impus la 22 martie sancţiuni după legea talionului în urma acuzaţiilor Occidentului privind abuzuri ale drepturilor omului în Xinjiang.

Budapesta a sprijinit cu reticenţă sancţiunile UE luna trecută, numindu-le "inutile" şi l-a primit pe ministrul chinez al apărării într-o vizită oficială la câteva zile după decizia Bruxellesului de instituire a sancţiunilor.

Ungaria este un beneficiar important al investiţiilor chineze. În trecut, atât Ungaria, cât şi Grecia, unde compania COSCO Shipping din China deţine un pachet majoritar de acţiuni în cel mai mare port al Greciei, au blocat declaraţiile UE asupra Chinei.

Principalul reprezentant al Beijingului în Hong Kong a avertizat puterile străine în această săptămână că vor primi o lecţie dacă vor încerca să intervină în gestionarea de către China a hub-ului financiar global, pe măsură ce tensiunile au escaladat între China şi guvernele occidentale.

Occidentul afirmă că noua lege a securităţii din Hong Kong încalcă o promisiune de a menţine un grad înalt de autonomie pentru oraş de la revenirea sa în 1997 sub conducerea chineză. Susţinătorii Chinei afirmă că legea a restabilit ordinea în urma protestelor de masă antiguvernamentale şi anti-China din 2019.

Impasul este ultima lovitură dată credibilităţii UE ca apărător al drepturilor omului şi care inspiră ţările să-i urmeze exemplul prin scoaterea în afara legii a pedepsei cu moartea şi libertăţile pentru presă, a declarat unul dintre diplomaţi.

De asemenea, el subliniază provocarea UE în echilibrarea legăturilor de afaceri cu China, al doilea cel mai mare partener comercial al acesteia, şi capacitatea de a se exprima împotriva represiunilor guvernului chinez în Hong Kong, a avocaţilor pentru drepturile omului începând din 2015 şi asupra musulmanilor uiguri din nord-vestul Chinei.AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.