Însemnări mai mult sau mai puțin (ne)însemnate
Marșul vânătorilor de munte
Ce ți-e și cu amintirile astea: apare parcă de nicăieri (adică fără vreun context vizibil) o frântură, cum am pățit-o într-o dimineață cu începutul marșului vânătorilor de munte: „Sus, pe crestele abrupte, unde vulturu-i stăpân”!?
Poftim și închiderea frazei (găsită pe net, nu în memoria mea…): „Urcă vânători de munte peste culmi tăindu-și drum…”
Știre de România
De ce mai sună unii la 112: pentru că îi doare o unghie, e aglomerație în trafic și n-ajung la aeroport, văd fantome în curte, au insomnie, durere de cap, aterizează extratereștrii, și-au terminat tot zahărul din casă…
Cele mai multe apeluri nefondate 1. Gorj, 66%, 2. Covasna, 63%, 3. Argeș, 59%. (Digi24)
Scholz
Lars Haider, biograful lui Olaf Scholz, despre cancelarul german: „Când Olaf Scholz spune o chestie, se nasc prin asta două noi întrebări.”
Altfel spus: un răspuns de-al său la o întrebare naște alte două. Aș zice că nu-i ceva ieșit din comun printre politicienii de vârf din ziua de azi.
Aruncarea inelului
Vai ce mă mai enervează în filmele astea de duzină (dar nu numai) gestul ăla în care ea, descoperind că a fost înșelată (de pildă), aruncă inelul de logodnă ori de cununie cât colo, adesea într-o apă – în primul lac sau râu, în mare, dacă are!
Utopia și distopia
Distopia este îndeobște o utopie aplicată. Utopia rămâne utopie doar cât rămâne pe hârtie. Ca fapt divers, realizarea utopiei nu e posibilă într-o democrație, ca atare implică automat un stat totalitar.
Hopa
Hopa, s-a schimbat un pic narativa pe la știrile meteo, cică, vezi Doamne, doar sau mai ales Europa ar fi în pericol din cauza schimbărilor climatice, pesemne pentru a contracara acuza că degeaba se iau măsuri drastice pe vechiul continent, dacă în celelalte țări de pe alte continente (ori non-UE) nu se face nimic (Rusia, China, India). Dar stai așa, la RRA am auzit că a apărut raportul european Copernicus pe 2023 și rezultă concluzia (parcă trasă de păr ) cum că încălzirea globală are loc mai ales în Europa!? Verific pe net și găsesc așa: „Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât restul continentelor”, conform Raportului Copernicus (Raportul anual privind climatul Europei 2023 al Agenției Europene Copernicus)!
Într-o logică simplă și de bun-simț, n-am cum să nu mă minunez și să nu mă întreb cum ar putea fi posibil așa ceva: ce, Europa e un laborator? Dar mai știi, poate fix asta este, dar în alt sens.
Soacra și sondajele
Nici nu începuse campania electorală când l-am auzit pe Cristian Popescu Piedone vorbind despre eventualii contracandidați la București afirmând că „ei au viziuni, eu am certitudini!”
Dar cea mai piedonescă zicere mi s-a părut asta: „Cred în soacra mea, nu în sondaje. Nu mi-e frică decât de bunul Dumnezeu.”
Una electorală de prin Rusia lui Putin
Cică Putin a îndemnat rușii să vină la vot și să aleagă „candidatul ales”. Clar ca bună ziua, nu?
Amintire FB din 2019
Poantă, azi, de 1 aprilie, la RRA: „Ambuteiaje pe autostrăzile Moldovei”.
Apropo de Air- şi Sea-Schengen
Cei de la Digi24 au trimis o corespondentă la Nădlac să facă şi ea un mic reportaj cu părerile şoferilor care aşteaptă să intre în Ungaria, adică în Schengen.
Reporteriţă: Dincolo cum e?
Şofer român: Ca dincolo…
Reporteriţă: Şi la noi?
Şofer român: La noi, ca la noi…
Limpede ca bună ziua.
Lichtenberg și văduvele tinere
Georg Christoph Lichtenberg s-a întrebat într-o însemnare fix așa: „De ce sunt tinerele văduve în doliu atât de frumoase? (analiză)”.
N-am mai găsit analiza, dar îs de acord cu întrebarea: chiar, de ce? (De cercetat.)
Poantă de poantă
Adică nu una de 1 aprilie, apropo de datul înapoi al ceasului, odată cu trecerea la ora de vară: „Singurul care nu dă ceasul înapoi e soldatul rus.”
dintr-u poem nescris
privind înapoiul vieții mele/ mă trezesc mirându-mă.
Ostermarsch
Conform unei tradiţii ce merge înapoi până-n anii 1960 (în RFG, adică-n Vest, nu în RDG), în Germania au loc niscaiva demonstraţii pentru pace (care, pe vremuri, au început ca demonstraţii pentru dezarmare şi împotriva armelor nucleare – cam în interesul URSS încă de pe atunci) îndeobște în a doua zi de Paște. Aşa şi anul ăsta. Doar că afluenţa a fost mică, chiar şi la Berlin, unde demonstrația a avut loc în Sâmbăta Mare. Din ce-am văzut, o pancartă tâmpă mi-a atras atenţia, care ca atare spune cam totul despre calitatea (și orientarea) pacifiştilor nemţi: „Die NATO ist der Aggressor./ Frieden mit Russland.” – „NATO este agresorul. Pace cu Rusia.” Decât.
Niscaiva cifre de sondaj, ca să rămânem în peisaj
Din care aflăm aşa: 38% dintre români s-ar înrola (în caz de atacarea ţării) – iar 44% n-ar face-o; 64% sunt pro-Ucraina în NATO, 70% consideră ameninţarea Rusiei foarte mare (33%), respectiv mare (37); în fine, 72% sunt de acord cu alocarea a mai mulţi bani Armatei.
Hm, se poate mai rău. Cică în Germania, s-ar înrola doar fiecare al cincilea neamț, deci doar 20%.
Michael Astner este poet, traducător și publicist
Publicitate și alte recomandări video