anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Autodenunţ

GALERIE
cosmin pasca200
 • cosmin pasca200
- +

Poate că ar fi fost mai nimerit ca Primăria să explice în detaliu nerealizările Poliţiei Locale precum si cauzele acestora.

 

Misiunea Poliţiei Locale mi s-a părut mereu un subiect de presă fascinant. Cine sunt poliţiştii comunitari, cum îi cheamă, cu ce se ocupă şi mai ales cum arată? Spuneţi-i naivitate, ignoranţă sau, mai pe şleau, prostie, dar eu ştiu despre "Poliţia Locală" puţine lucruri şi doar din auzite. La un moment dat chiar am bănuit că în spatele acestei denumiri aparent prietenoase se ascunde o organizaţie cu un pronunţat caracter ocult. Ştiu, poate am căpătat o obsesie, dar mă frământă de prea mult timp răspunsul la câteva întrebări. Spre exemplu, cum e posibil ca de mai bine de 20 de ani în zona dinspre Târgu Cucu spre Hala Centrală să răsune neîncetat acelaşi ecou: "Ţigări, ţigări, ţigăăăăări"? De ce anumiţi membri ai unei anumite minorităţi au dreptul să circule gratuit în mijloacele de transport în comun? De ce ne zâmbeşte Fuego de pe fiecare perete de bloc sau stâlp de iluminat? Cât de rentabile s-au dovedit camerele video amplasate în mijloacele de transport public, în condiţiile în care ritmul de distrugere a vehiculelor a rămas neschimbat? Câte amenzi au fost date pentru mâzgâlirea clădirilor din zona centrală, unele cu faţadele proaspăt refăcute (n.r. - să mă scuze "artiştii", dar ce fac ei numai graffiti nu se cheamă)? Dar mai ales, de ce în ultimii 12 ani de când fumez şi am aruncat în dese rânduri mucul de ţigară pe stradă, nu am încasat nici o amendă? Cu siguranţă m-aş fi lecuit.

Site-ul Poliţiei Locale mi-a oferit câteva răspunsuri, dar nu foarte convingătoare. Spre exemplu, în luna martie, poliţiştii comunitari au aplicat în total 3.086 de "sancţiuni contravenţionale" în valoare de 452.339 lei. Dacă n-o fi fost vorba de o lună excepţională, aş putea trage concluzia că anual sunt amendate peste 35 de mii de persoane (echivalentul a 10% din populaţie), de pe urma cărora intră la bugetul local peste un milion de euro. Din păcate, nu am cum să trag asemenea concluzii. Nu ştiu câte dintre persoanele amendate se află la prima contravenţie, şi, mai ales, câte dintre amenzi au fost încasate efectiv. În lipsa acestor date, pot doar bănui că singurii care şi-au plătit penalităţile au fost săracii şoferi ale căror maşini au rămas cu roţile blocate. Nu le-aş plânge de milă dacă n-ar fi evident, inclusiv din datele expuse pe site-ul Poliţiei Locale (974 de amenzi în martie, circa o treime din total), că şoferii care nu găsesc un loc de parcare au devenit principala vacă de muls a instituţiei din subordinea Primăriei. Ei, şi adolescenţii surprinşi în ipostaze "inadecvate" pe mobilierul public.
Decapitarea conducerii Poliţiei Locale vine tardiv şi nu garantează mult dorita schimbare. Faptul că sancţiunea a fost provocată de un incident care a vizat direct "integritatea" Palatului Roznovanu - o femeie a intrat cu capul într-un geam -, afectează şi mai mult onestitatea deciziei şi dă apă la moară celor care susţin că instituţia este folosită în principal ca gardă de corp pentru funcţionarii Primăriei. Cu sau fără suspendări din funcţie, poate că ar fi fost mai nimerit ca Primăria să explice în detaliu nerealizările Poliţiei Locale, plecând chiar de la întrebările naive enumerate mai sus. Aşa ca pentru proşti sătui de zâmbetul lui Fuego, dar dispuşi să plătească o amendă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.