Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Hora strigoilor

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

PMP va muri portocaliu şi nu-l va regreta nimeni.  

În anul alegerilor legislative, trei partide sunt în serios pericol de a nu mai ajunge în parlament. Neluând în considerare firavul UDMR, trioul trădătorilor alcătuit din Pro România, ALDE şi PMP înregistrează scoruri tot mai îndepărtate de baremul obligatoriu de 5%.

În privinţa Pro România, lucrurile devin aproape clare. Deşi PSD nu se va reforma, Ponta şi gaşca sa se vor întoarce cu coada între picioare alături de vechii tovarăşi. Sub pretexul nevoii unificării stângii, „micul” Titulescu se va alătura „marelui” proiect politic, înghiţând în sec. Nu este exclus însă ca, într-un viitor destul de apropiat, Ciolacu să folosească talentul de panglicar al lui Victoraş în propriile matrapazlâcuri, răsplătindu-l peste măsură pe fostul premier. Pro România va muri, dar Ponta ne va bântui în continuare!

ALDE se va rupe în două, jumătatea cea mai putredă a acestui partid îndreptându-se spre PSD. Deja Tăriceanu şi camarila sa trag din toate părţile în PNL şi Iohannis, doar-doar îl vor convinge pe Ciolacu de autenticitatea roşeţii din obrăjorii lor. La fel de responsabili de haosul din justiţie, cei din ALDE se tem prea tare de răzbunarea destinului, pentru a renunţa la avantajele imunităţii. Miruiţi ori ba, aldiştii gălbejiţi ai lui Tăriceanu vor invoca din nou muza şantajului, pentru a mai scrie o pagină de politică mizerabilă.

Cel mai interesant caz pare însă cel al „popularilor”. Născut din ambiţia lui Băsescu de a-i asigura un tron Elenei Udrea, PMP a ajuns la capăt de drum. O cale a făţărniciei: deşi pemepiştii s-au declarat întotdeauna de dreapta, în teritoriu ei au făcut mereu politica pesediştilor, cu care s-au înţeles minunat în ultimii patru ani. Totuşi, e dificil de anticipat încotro vor apuca membrii PMP, în momentul în care vor înţelege că partidul lor nu mai are viitor. La stânga? PSD va fi plin. La dreapta? PNL va avea propriile probleme.

Influenţat de incontestabilul talent politic al lui Băsescu, foarte abil în a specula anumite teme sensibile, m-am aşteptat, de-a lungul vremurilor, ca ex-preşedintele să fie primul politician care să propună un autentic, atrăgător şi realizabil proiect de ţară. Dar marinarul a eşuat. În timpul domniei sale, a încălecat „sistemul”, dar l-a folosit îndeosebi în interes propriu, iar după 2014 i-a cam pierit inspiraţia.

E drept că, la un moment dat, a propus un proiect de ţară - Unirea României cu Republica Moldova - dar aş fi crezut în sinceritatea acestui crez dacă în perioada 2004-2014 ar fi conturat bazele proiectului. Cum? Cerând guvernelor sale şi mai ales Elenei Udrea să investească masiv în Moldova aistalaltă, de dincoace de Prut, pentru a  transforma întreaga zonă într-un magnet şi într-un model pentru basarabeni. Dar când văd cei de dincolo cât de săracă a ajuns ţara lui Bogdan Vodă sub ocârmuirea Bucureştiului, le chiere cheful de unire.  

Nici ideea resuscitării PNŢCD nu s-a bucurat de mai mult succes. Deşi a beneficiat într-o perioadă de girul unor personalităţi genuin ţărăniste, Băsescu s-a încurcat în propriile manevre, iar planul s-a blocat. Probabil că era prea dificil să o aşeze pe piţipoanca Elena Udrea în locul seniorului Corneliu Coposu! Nu i-ar fi lăsat fantomele. PMP va muri portocaliu şi nu-l va regreta nimeni.   

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri