anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Horaţiu Moldovan: Am să mă duc la Guvern luni. O să reanalizăm măsurile epidemiologice care trebuie luate

GALERIE
Horatiu Moldovan
 • Horatiu Moldovan
- +

Medicul Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii Universitare de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca şi consilier onorific al premierului, a explicat, pentru News.ro, care sunt priorităţile mandatului pe care-l va prelua la începutul săptămânii viitoare. Principala provocare este pregătirea secţiilor ATI şi a unităţilor medicale, în general, pentru valul patru al pandemiei. ”O să reanalizăm măsurile epidemiologice care trebuie luate la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, afirmă expertul. De asemenea, medicul a vorbit despre activitatea de transplant cardiac.

Profesorul doctor Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii universitare de Chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, numit consilier onorific al premierului pe 9 septembrie, a acordat News.ro un interviu în care a vorbit despre priorităţile mandatului, dar şi despre activitatea sa curentă.

Valul patru al pandemiei – principala preocupare 

“Am să mă duc la Guvern luni. Activitatea în domeniul administraţiei de sănătate publică din România nu-mi este străină, am fost timp de un an şi jumătate secretar de stat cu asistenţa medicală, am răspuns de spitalele din România în pandemie, anul trecut.

O să reanalizăm măsurile epidemiologice care trebuie luate la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu conducerea de la acest nivel a Ministerului de Interne, pe de o parte, iar pe de altă parte, în ceea ce priveşte posibilităţile de spitalizare în terapie intensivă. Pe parcursul ultimelor luni, datorită faptului că numărul de infectări a scăzut, o serie de spaţii de terapie intensivă, număr de paturi, personal, au fost redistribuite pentru asistenţă medicală uzuală, normal. Suntem în situaţia să reorganizăm lucrurile astea şi să creştem capacitatea de absorbţie în terapie intensivă Covid.

Este primul lucru pe care îl voi propune, conversia unor spaţii de terapie intensivă pe fiecare judeţ, centru universitar, pentru Covid. Numărul de cazuri a fost în scădere, foarte corect conducerea precedentă a Ministerului Sănătăţii a redistribuit paturile respective pentru asistenţă generală, suntem într-un proces invers, care este mai rapid decât ne-am aşteptat, şi se pune problema să revenim la un număr mai mare de paturi de terapie intensivă cu circuit separat pentru tratamentul pacienţilor cu pneumonie covidică”, a declarat prof. dr. Moldovan, pentru News.ro.

Ultimul transplant de inimă la Floreasca, în urmă cu doi ani 

Medicul a vorbit, de asemenea, despre activitatea sa curentă şi despre transplantul de inimă.

“În Capitală, la Spitalul Floreasca, funcţionează singurul centru acreditat de transplant cardiac. Centrul de transplant cardiac de la Floreasca a fost înfiinţat în anul 1999, când a avut loc primul transplant cardiac din România, realizat de doctorul Şerban Brădişteanu, care la vremea respectivă conducea Secţia de Chirurgie cardiovasculară de la Floreasca.

Doctorul Şerban Brădişteanu împreună cu echipa lui a operat în continuare 26 de transplante cardiace la Spitalul Floreasca pe parcursul celor 20 de ani care au urmat.

În urma retragerii domniei sale de la conducerea secţiei de chirurgie cardiacă cu ocazia împlinirii vârstei de pensionare, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila a înfiinţat o clinică universitară de chirurgie cardiovasculară în cadrul Spitalului Floreasca. Clinica este condusă de mine în calitate de profesor universitar, şef de clinică.

Schimbarea conducerii acestei unităţi şi transformarea dintr-o secţie de spital în clinică universitară a UMF Carol Davila a impus reacreditarea serviciului pentru activitatea de transplant de către Agenţia Naţională de Transplant a Ministerului Sănătăţii.

Au fost făcute demersurile necesare, reacreditarea s-a făcut în baza documentaţiei depuse şi a inspecţiei făcute de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

În acest moment, reacreditarea este realizată, serviciul este înscris în programul de transplant cardiac al Ministerului Sănătăţii şi suntem în curs de a reorganiza această activitate prin reluarea listei de aşteptare şi reverificarea candidaţilor pentru transplant”, a explicat, pentru News.ro, Horaţiu Moldovan.

Acesta a explicat că ultimul transplant de inimă a fost făcut la Floreasca, în urmă cu doi ani.

În acest moment, conform datelor din Registrul Naţional de Transplant, 31 de oameni sunt trecuţi pe lista de aşteptare pentru un transplant cardiac. 19 sunt în aşteptare la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, 4 la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, şi alţi 8 la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Spitalul Floreasca).

Prof. dr. Horaţiu Moldovan: Şi astăzi dacă se găseşte donator putem intra în transplant 

“Există finanţare, beneficiem de programul de activităţi prioritare pentru transplant cardiac al Ministerului Sănătăţii.

Pot intra la transplant de îndată ce există donator compatibil, suntem în momentul în care vom proceda la reluarea activităţii de transplant, în momentul în care există donator compatibil cu pacienţii din lista noastră. Şi astăzi dacă se găseşte donator putem intra în transplant.

Clinica este dotată complet, are două săli de operaţie care funcţionează în fiecare zi, în regim permanent, dispune de un compartiment de terapie intensivă specializat, în zece paturi, este perfect funcţională, se fac două operaţii pe cord deschis pe zi, plus urgenţe, şi avem finanţare, suntem în măsură să facem transplant cardiac oricând şi vom face”, a mai declarat medicul.

10 chirurgi, 4 anestezişti, 2 cardiologi şi personal auxiliar la Clinica de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca 

”Am preluat echipa secţiei de la Floreasca cu care a lucrat doctorul Şerban Brădişteanu în momentul în care am venit, în martie, şi alături de această echipă s-a adăugat şi o nouă echipă de la Institutul CC Iliescu. În prezent, suntem 10 chirurgi, 4 anestezişti, 2 cardiologi, plus personalul auxiliar necesar acestei activităţi, s-a triplat personalul începând din martie.

În acest moment se face transplant cardiac la Institutul de boli cardiovasculare din Târgu Mureş, la clinica condusă de Prof. Horaţiu Suciu, este singurul centru acreditat în afară de noi.

Nu este pentru mine nicio noutate preluarea acestei clinici, timp de 25 de ani am lucrat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare CC Iliescu, unde timp de 11 ani am condus Secţia Clinică 1 şi am realizat activitatea de chirurgie de urgenţă pe tot parcursul acestei cariere. Singura diferenţă care nu mi se pare semnificativă este că Spitalul Floreasca are şi o dimensiune de traumatologie pe care Institutul CC Iliescu nu o are, dar nu e absolut nicio problemă, eu mi-am făcut rezidenţiatul în Franţa într-un spital de politraumă.

Donarea de organe este un gest umanitar, benevol şi informat care are misiunea de a salva vieţi şi oricine este în situaţia de a primi un organ este în situaţia de a-şi salva şi prelungi viaţa”, a mai declarat medicul Horaţiu Moldovan.

Transplantul cardiac la copii, posibil deocamdată doar la Târgu Mureş 

“Această problemă nu este acum acoperită în România decât de Târgu Mureş, deci clinica de la Târgu Mureş are o secţie de Chirurgie cardiacă pediatrică în care se face transplant cardiac pediatric. La noi, Spitalul Floreasca este un spital exclusiv de adulţi.

Ca profesor de chirurgie cardiacă la UMF Carol Davila coordonez şi secţia de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Grigore Alexandrescu. În Bucureşti, transplantul cardiac pediatric se va realiza la Grigore Alexandrescu, dar această secţie este în organizare, este nou înfiinţată şi încă nu are acreditare.

Deja sunt 3 chirurgi la Spitalul Grigore Alexandrescu, unul dintre ei este asistent universitar la disciplina pe care eu o conduc şi mai sunt şi alte proiecte care mai trebuie dezvoltate, circulaţie extra-corporeală, anestezie – terapie intensivă, suntem în curs de organizare a transplantului pediatric la Grigore Alexandrescu. Nu suntem încă în măsură să facem, deocamdată doar la Târgu Mureş pentru copii, în următorul an de zile vom putea face şi la Grigore Alexandrescu”, a explicat expertul.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.