Noua medii de zece în judeţul Iaşi la examenul de Bacalaureat. Unde s-au obţinut note maxime
În judetul Iasi s-a înregistrat o rata de promovare de 81,7-, judetul fiind din acest pu (...)
citeste totmarti, 28.06.2022
Medicul Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii Universitare de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca şi consilier onorific al premierului, a explicat, pentru News.ro, care sunt priorităţile mandatului pe care-l va prelua la începutul săptămânii viitoare. Principala provocare este pregătirea secţiilor ATI şi a unităţilor medicale, în general, pentru valul patru al pandemiei. ”O să reanalizăm măsurile epidemiologice care trebuie luate la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, afirmă expertul. De asemenea, medicul a vorbit despre activitatea de transplant cardiac.
Profesorul doctor Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii universitare de Chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, numit consilier onorific al premierului pe 9 septembrie, a acordat News.ro un interviu în care a vorbit despre priorităţile mandatului, dar şi despre activitatea sa curentă.
Valul patru al pandemiei – principala preocupare
“Am să mă duc la Guvern luni. Activitatea în domeniul administraţiei de sănătate publică din România nu-mi este străină, am fost timp de un an şi jumătate secretar de stat cu asistenţa medicală, am răspuns de spitalele din România în pandemie, anul trecut.
O să reanalizăm măsurile epidemiologice care trebuie luate la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu conducerea de la acest nivel a Ministerului de Interne, pe de o parte, iar pe de altă parte, în ceea ce priveşte posibilităţile de spitalizare în terapie intensivă. Pe parcursul ultimelor luni, datorită faptului că numărul de infectări a scăzut, o serie de spaţii de terapie intensivă, număr de paturi, personal, au fost redistribuite pentru asistenţă medicală uzuală, normal. Suntem în situaţia să reorganizăm lucrurile astea şi să creştem capacitatea de absorbţie în terapie intensivă Covid.
Este primul lucru pe care îl voi propune, conversia unor spaţii de terapie intensivă pe fiecare judeţ, centru universitar, pentru Covid. Numărul de cazuri a fost în scădere, foarte corect conducerea precedentă a Ministerului Sănătăţii a redistribuit paturile respective pentru asistenţă generală, suntem într-un proces invers, care este mai rapid decât ne-am aşteptat, şi se pune problema să revenim la un număr mai mare de paturi de terapie intensivă cu circuit separat pentru tratamentul pacienţilor cu pneumonie covidică”, a declarat prof. dr. Moldovan, pentru News.ro.
Ultimul transplant de inimă la Floreasca, în urmă cu doi ani
Medicul a vorbit, de asemenea, despre activitatea sa curentă şi despre transplantul de inimă.
“În Capitală, la Spitalul Floreasca, funcţionează singurul centru acreditat de transplant cardiac. Centrul de transplant cardiac de la Floreasca a fost înfiinţat în anul 1999, când a avut loc primul transplant cardiac din România, realizat de doctorul Şerban Brădişteanu, care la vremea respectivă conducea Secţia de Chirurgie cardiovasculară de la Floreasca.
Doctorul Şerban Brădişteanu împreună cu echipa lui a operat în continuare 26 de transplante cardiace la Spitalul Floreasca pe parcursul celor 20 de ani care au urmat.
În urma retragerii domniei sale de la conducerea secţiei de chirurgie cardiacă cu ocazia împlinirii vârstei de pensionare, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila a înfiinţat o clinică universitară de chirurgie cardiovasculară în cadrul Spitalului Floreasca. Clinica este condusă de mine în calitate de profesor universitar, şef de clinică.
Schimbarea conducerii acestei unităţi şi transformarea dintr-o secţie de spital în clinică universitară a UMF Carol Davila a impus reacreditarea serviciului pentru activitatea de transplant de către Agenţia Naţională de Transplant a Ministerului Sănătăţii.
Au fost făcute demersurile necesare, reacreditarea s-a făcut în baza documentaţiei depuse şi a inspecţiei făcute de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.
În acest moment, reacreditarea este realizată, serviciul este înscris în programul de transplant cardiac al Ministerului Sănătăţii şi suntem în curs de a reorganiza această activitate prin reluarea listei de aşteptare şi reverificarea candidaţilor pentru transplant”, a explicat, pentru News.ro, Horaţiu Moldovan.
Acesta a explicat că ultimul transplant de inimă a fost făcut la Floreasca, în urmă cu doi ani.
În acest moment, conform datelor din Registrul Naţional de Transplant, 31 de oameni sunt trecuţi pe lista de aşteptare pentru un transplant cardiac. 19 sunt în aşteptare la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, 4 la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, şi alţi 8 la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Spitalul Floreasca).
Prof. dr. Horaţiu Moldovan: Şi astăzi dacă se găseşte donator putem intra în transplant
“Există finanţare, beneficiem de programul de activităţi prioritare pentru transplant cardiac al Ministerului Sănătăţii.
Pot intra la transplant de îndată ce există donator compatibil, suntem în momentul în care vom proceda la reluarea activităţii de transplant, în momentul în care există donator compatibil cu pacienţii din lista noastră. Şi astăzi dacă se găseşte donator putem intra în transplant.
Clinica este dotată complet, are două săli de operaţie care funcţionează în fiecare zi, în regim permanent, dispune de un compartiment de terapie intensivă specializat, în zece paturi, este perfect funcţională, se fac două operaţii pe cord deschis pe zi, plus urgenţe, şi avem finanţare, suntem în măsură să facem transplant cardiac oricând şi vom face”, a mai declarat medicul.
10 chirurgi, 4 anestezişti, 2 cardiologi şi personal auxiliar la Clinica de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca
”Am preluat echipa secţiei de la Floreasca cu care a lucrat doctorul Şerban Brădişteanu în momentul în care am venit, în martie, şi alături de această echipă s-a adăugat şi o nouă echipă de la Institutul CC Iliescu. În prezent, suntem 10 chirurgi, 4 anestezişti, 2 cardiologi, plus personalul auxiliar necesar acestei activităţi, s-a triplat personalul începând din martie.
În acest moment se face transplant cardiac la Institutul de boli cardiovasculare din Târgu Mureş, la clinica condusă de Prof. Horaţiu Suciu, este singurul centru acreditat în afară de noi.
Nu este pentru mine nicio noutate preluarea acestei clinici, timp de 25 de ani am lucrat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare CC Iliescu, unde timp de 11 ani am condus Secţia Clinică 1 şi am realizat activitatea de chirurgie de urgenţă pe tot parcursul acestei cariere. Singura diferenţă care nu mi se pare semnificativă este că Spitalul Floreasca are şi o dimensiune de traumatologie pe care Institutul CC Iliescu nu o are, dar nu e absolut nicio problemă, eu mi-am făcut rezidenţiatul în Franţa într-un spital de politraumă.
Donarea de organe este un gest umanitar, benevol şi informat care are misiunea de a salva vieţi şi oricine este în situaţia de a primi un organ este în situaţia de a-şi salva şi prelungi viaţa”, a mai declarat medicul Horaţiu Moldovan.
Transplantul cardiac la copii, posibil deocamdată doar la Târgu Mureş
“Această problemă nu este acum acoperită în România decât de Târgu Mureş, deci clinica de la Târgu Mureş are o secţie de Chirurgie cardiacă pediatrică în care se face transplant cardiac pediatric. La noi, Spitalul Floreasca este un spital exclusiv de adulţi.
Ca profesor de chirurgie cardiacă la UMF Carol Davila coordonez şi secţia de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Grigore Alexandrescu. În Bucureşti, transplantul cardiac pediatric se va realiza la Grigore Alexandrescu, dar această secţie este în organizare, este nou înfiinţată şi încă nu are acreditare.
Deja sunt 3 chirurgi la Spitalul Grigore Alexandrescu, unul dintre ei este asistent universitar la disciplina pe care eu o conduc şi mai sunt şi alte proiecte care mai trebuie dezvoltate, circulaţie extra-corporeală, anestezie – terapie intensivă, suntem în curs de organizare a transplantului pediatric la Grigore Alexandrescu. Nu suntem încă în măsură să facem, deocamdată doar la Târgu Mureş pentru copii, în următorul an de zile vom putea face şi la Grigore Alexandrescu”, a explicat expertul.
Cuvinte cheie: + Horatiu Moldovan, masuri, epidemie, Guvern
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Locuitorii din Mariupol, „nevoiți să vâneze porumbei” pentru a se hrăni
Sute de persoane s-au bătut la o piscină din Berlin, după ce o femeie a scuipat un bărbat
Localnicii şi turiştii din Sinaia, anuntaţi prin mesaj RO-Alert despre prezenţa unui urs în staţiune
Iaşul are un nou secretar de stat. Profesorul care a demontat un mit
Cea mai mare pensie din Vaslui este de 27.825 lei. Cine o încasează
Zece morţi şi 251 răniţi, în urma unei scurgeri de gaze toxice în portul Aqaba din Iordania
Turcan: ”Pensiile speciale presupun 1,3 miliarde de lei pe an, impactul nu e mare”
„Trumpistul” Bolsonaro, parteneriat strategic cu Vladimir Putin
Franţa: Un jucător a fost suspendat 15 ani pentru că a lovit un arbitru
Ucraina: Tatăl marocanului condamnat la moarte îi cere lui Vladimir Putin să intervină
Importanța serviciilor de software development pentru afaceri (P)
Un mall din Ucraina, lovit de rachete. Peste o mie de persoane erau înăuntru - Zelenski
Camera Deputaţilor - Comisia juridică a votat pentru ridicarea imunităţii lui Adrian Chesnoiu
Incendiu la Movileni: O femeie rănită, un porc şi un ied au murit
Baseball: Încăierare generală la meciul dintre Seattle Mariners şi Los Angeles Angels
Teodor Lazăr (USR): Depozitele de gaz ale României sunt la mai puțin de 40%. Polonia a depășit 97%
Ambasadorul României în SUA, ieşeanul Andrei Muraru, s-a întâlnit cu Joe Biden
Damiano Tommasi, fost internaţional italian, a devenit primarul Veronei
OFICIAL: România, calificată direct la Cupa Mondială de Rugby din 2023
“F*ck America”: Solistul formaţiei Green Day renunţă la cetăţenia americană
Gheorghe Flutur vrea reînfiinţarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava
Absolvenţi de matematică notaţi cu 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum se explică?
În oraşul Harkov alarmele antiaeriene nu contenesc niciodată
Ce se întâmplă dacă statele baltice vor fi atacate? NATO şi-a schimbat strategia
Croatia ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023
Prinţul Paul al României, condamnat la 3 ani şi patru luni de închisoare, a fost capturat la Paris
Borduri lăsate în mijlocul drumului. Cum se face asfaltarea în Iași (GALERIE FOTO)
4032 de candidaţi din Iaşi au obţinut note de trecere la examenul de Bacalaureat 2022
A murit copilul de 10 ani care a fost lovit de o maşină în Hârlău
Celebrul portar Petr Cech nu va mai fi consilier tehnic şi de performanţă la Chelsea
Preşedintele Klaus Iohannis pleacă la Summit-ul NATO de la Madrid. Cea mai gravă criză de securitate
Vasile Blaga, fostul şef al PDL, scapă de dosarul în care era acuzat de trafic de influenţă
Consiliul Județean Iași consolidează relațiile cu Republica Moldova (P)
Gustavo Petro, noul preşedinte columbian, îi pune la adăpost pe traficanţii de droguri
Sorin Cîmpeanu: În 2027 cel mai devreme putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat
Interceptări telefonice masive în Venezuela. Se vorbeşte despre o ”supraveghere în masă”
Parada Gay de la Istanbul a fost reprimată agresiv. Peste 200 de participanţi au fost arestaţi
Ciolacu susţine că impozitarea progresivă nu poate fi implementată începând de anul viitor
Cum şi-a cunoscut Bono fratele vitreg. El a aflat de existenţa lui abia în urmă cu 11 ani
Andrei Lupu a demisionat din USR. Deputatul pleacă la REPER, partidul lui Cioloş
Anunţ lansare proiect „Granturi pentru capital de lucru FAST SERVICE SRL” (P)
Noua medii de zece în judeţul Iaşi la examenul de Bacalaureat. Unde s-au obţinut note maxime
ONU avertizează că războiul Rusiei din Ucraina este un teren fertil pentru droguri
Alexandru LĂZESCUVremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Ciprian IFTIMOAEIUn top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale |
Michael ASTNERSportul alb şi Războiul negru |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.