Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dosarul Zămosteanu: Comisia de urbanism din Primărie, în cap cu vicele Harabagiu, audieri ore în şir la DIICOT. Continuă şi azi

Horodniceanu strânge laţul: vicele Harabagiu, descusut 5 ore despre un plan de milioane de euro

GALERIE
Daniel Horodniceanu procuror DIICOTviceprimar Harabagiu DIICOT audieri
  • Daniel Horodniceanu procuror DIICOT
  • viceprimar Harabagiu DIICOT audieri
- +
DIICOT Iaşi pare a construi etaj cu etaj dosarul dezvoltatorilor imobiliari! Zi de foc, ieri, la Primăria Iaşi, după ce mai mulţi consilieri locali şi funcţionari au primit citaţii şi au fost audiaţi în dosarul în care omul de afaceri Cristin Zămosteanu este arestat preventiv. Ieri, la sediul DIICOT au fost audiaţi viceprimarul Gabriel Harabagiu, o audiere record de circa 5 ore, Paula Fânaru - şefa GIS Cadastru, şi consilierul local Marius Aur. Aparent, procurorii au fost interesaţi de schimbul de terenuri eşuat dintre Primăria Iaşi şi Cristin Zămosteanu, însă audierea a atins şi alte teme, precum achiziţia unui apartament de către socrii viceprimarului, chiar de la omul de afaceri arestat. Cinci ore a stat în sediul DIICOT Gabriel Harabagiu. Ca o observaţie interesantă: faptul că a fost audiată Comisia de urbanism, for ce nu are atribuţii importante în schimbul menţionat mai sus, poate indica că dosarul instrumentat de fostul şef naţional al DIICOT se va extinde şi în alte zone.

Viceprimarul Gabriel Harabagiu a ajuns la sediul DIICOT cu puţin înainte de prânz. El a venit însoţit alături de o avocată şi, mai bine de o oră, a stat pe holul din sediul DIICOT aşteptând să fie audiat. Aproape de ora 14, procurorul de caz a început audierea lui Harabagiu, punctul de plecare al investigaţiei fiind, din declaraţiile celui în cauză, celebrul schimb de terenuri ce ar fi trebuit să aibă loc între Primărie şi Cristin Zămosteanu, care a picat însă din cauza voturilor consilierilor locali. Harabagiu a fost audiat de procurorul Daniel Horodniceanu şi un poliţist judiciar, în prezenţa avocatului lui Cristin Zămosteanu. Prezenţa celui din urmă demonstrează că interogatoriul a fost realizat strict în privinţa faptelor ce îi sunt imputate dezvoltatorului imobiliar.

Strict la nivel oficial, singura felie din „dosarul Zămosteanu“ care are legătură cu Primăria e un teren de 6.600 mp pe care municipalitatea ar fi trebuit să îl primească de la Zămosteanu, în schimbul altor terenuri. Cristin Zămosteanu este acuzat că a înregistrat în contabilitatea M. Chim, firma sa, la suprapreţ acel teren, de pe strada I.C. Brătianu. Astfel, prin contractul de vânzare-cumpărare 9196/ 07.12.2017, Zămosteanu a vândut acel imobil propriei firme, prin intermediul lui Ovidiu Creţu, cu 5 milioane euro. Asta în condiţiile în care acelaşi Zămosteanu cumpărase acelaşi teren, pe 19 februarie 2014, cu 7,2 milioane de lei (sub 2 mil. euro) de la Fundaţia Caritatea. Prin supraevaluarea terenului, Zămosteanu şi-a fi diminuat profitul din firmă şi ar fi plătit impozit mai mic către stat. Printre argumentele DIICOT din dosar se numără inclusiv un raport de evaluarea al Primăriei, referitor la acel teren.

„Acest aspect este susţinut de faptul că imobilul în cauză a fost evaluat în anul 2018 de către Primăria mun. Iaşi la suma de 2,8 milioane euro, toate acestea în condiţiile în care piaţa imobiliară a prezentat o evoluţie ascendentă în ultimii 5 ani“, se arată în referatul de arestare.

Potrivit unor surse juridice, subiectul acelui teren de pe strada I.C. Brătianu nu ar fi fost singurul abordat în timpul interogatoriului lui Harabagiu, viceprimarul fiind întrebat inclusiv despre un apartament pe care socrii săi l-au cumpărat de la Zămosteanu, dar şi despre alte chestiuni legate de urbanism.

La ieşirea din sediul DIICOT, aproape de ora 17, Harabagiu a declarat: „Am fost citat ca martor într-un dosar care are legătură cu o persoană din municipiul Iaşi. Mai multe întrebări mi-au fost puse despre schimbul de terenuri care trebuia să aibă loc între Primăria municipiului Iaşi şi terenul domnului respectiv din strada I.C. Brătianu“.

Alături de Harabagiu, ieri a mai fost audiată şi şefa GIS Cadastru de la Primărie, Paula Fînaru, dar şi consilierul local Marius Aur. Potrivit unor surse, vor urma în zilele următoare şi alţi membri ai comisiei de urbanism din cadrul Primăriei.

„Nu ştiu despre ce este vorba, este prima dată când sunt chemat, pe citaţie scrie calitate de martor. Am fost chemat mâine (astăzi, n.r.), din acest motiv mi-am amânat şi concediul“, ne-a declarat ieri Vintilă Iordan, consilier ALDE, membru al Comisiei de urbanism din 2018.

Liberalii Ciprian Bostan şi Tudor Dornean nu au putut fi contactaţi, dar surse judiciare spun că şi ei au fost convocaţi la audieri. Singurul care a negat că ar fi primit o citaţie este Traian Ciobotaru (PSD). „Nu am primit nimic, nu am fost chemat“, a susţinut social-democratul.

Istoria schimbului

Schimbul de terenuri între Primărie şi firma M. Chim a stârnit numeroase reacţii în spaţiul public în ultimii ani. Executivul a „împins“ proiectul de mai multe ori în Consiliul Local, dar fără sorţi de izbândă: subevaluarea unor proprietăţi, posibila distrugere a unor spaţii verzi, reacţia societăţii civile şi factorul politic au fost principalele cauze pentru care schimbul nu a mai fost perfectat.

Despre schimb s-a aflat în martie 2018: încă din vara anului 2017 între M. Chim şi Primărie erau purtate negocieri. Omul de afaceri Cristin Zămosteanu voia să scape de un teren pe care nu putea construi locuinţe colective (Comisia de monumente istorice respinsese astfel de proiecte) - fostul amplasament al Şcolii „Vasile Pavelcu“ de pe str. I.C. Brătianu, o suprafaţă de 6.600 mp iniţial şi, apoi, de aproape 7.500 mp. În schimb, Zămosteanu urma să primească suprafeţe importante de teren în zone în care omul de afaceri avea în implementare proiecte imobiliare: Anastasie Panu (terenuri din parcul Ghica Vodă şi la intersecţia cu Elena Doamna pe str. Albă), Zimbrului - Malu (în spatele facultăţilor tehnice de pe bld. Mangeron), bld. Primăverii (în faţa la Iaşitex), parcarea din spatele BRD (str. Bărboi) şi Nicolina (zona Selgros).

Aceste terenuri publice au figurat în mai multe variante de schimb propuse de Executiv plenului CL, dar consilierii locali nu au aprobat vreuna dintre ele: proiectele de hotărâre au fost amânate de mai multe ori. Prima dată, după ce presa a scris despre modul în care s-au făcut evaluările la terenuri: de exemplu, un teren de 5.570 mp din str. Zimbrului, proprietate a Primăriei la acea vreme, era evaluat la 231 euro/mp deşi, în apropierea acestui teren, un alt teren, evaluat tot la comanda Primăriei, ajungea la 551 euro/mp. În contrapondere, proprietatea lui Zămosteanu din str. I.C. Brătianu părea supraevaluată, cel puţin în cazul celor două clădiri (unde a funcţionat şcoala Pavelcu) de pe teren. Acest lucru, în ciuda ingineriei financiare a lui Zămosteanu de a vinde propriei sale firme terenul cu 5 milioane euro după ce îl achiziţionase cu 1,7 milioane euro. În evaluarea Primăriei, terenul din I.C.Brătianu ajungea la circa 2 milioane euro, iar încă un milion de euro era estimarea pentru cele două corpuri de clădire. Aceste evaluări au stârnit scandal în plenul CL, în condiţiile în care opoziţia politică, pe atunci reprezentată de PNL, a solicitat lămuriri şi a refuzat să dea undă verde afacerii.

O altă cauză a ratării schimbului a fost dorinţa lui Zămosteanu de a construi în parcul din faţa turnului UMF. Posibila distrugere a parcului a stârnit reacţia societăţii civile: în mai 2018 a fost organizată o dezbatere la Primărie în urma căreia, ulterior, negocierile între municipalitate şi firma M. Chim nu au mai cuprins şi terenurile din parc.

Până în 2019, s-au încercat noi variante cu terenurile enumerate mai sus, dar, de fiecare dată, proiectul de hotărâre întocmit în acest sens nu a mai ajuns să fie votat de către plen, fiind ori amânat, ori scos de pe ordinea de zi.

Ionuţ BENEA, Alex ANDREI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri