anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Hotărârea Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse despre duhovnici

GALERIE
spovedanie
 • spovedanie
- +

Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 28 decembrie 1998, despre cazurile tot mai des întâlnite în ultima vreme de rea folosire de către unii duhovnici a puterii de a lega de a dezlega

Hotărâm:

 1. Având în vedere tot mai desele reclamaţii ale mirenilor privind acţiunile neîntemeiate canonic ale unor păstori de suflete, a aduce la cunoştinţă preoţilor care duc slujirea duhovniciei despre neacceptarea constrângerii sau convingerii păstoriţilor, împotriva voinţei lor, la următoarele acţiuni sau hotărâri:
  –         primirea monahismului,
  –         îndeplinirea unei oarecare ascultări / slujiri bisericeşti,
  –         acordarea unor donaţii,
  –         căsătoria,
  –         divorţul sau respingerea căsătoriei (cu excepţia cazurilor când acea persoană nu se poate căsători din motive canonice),
  –         respingerea relaţiilor conjugale în familie,
  –         neacceptarea serviciul militar,
  –         neacceptarea de a merge la vot sau respingerea altor obligaţii cetăţeneşti,
  –         neacceptarea ajutorului medical,
  –         neacceptarea primirii educaţiei şcolare,
  –         angajarea la muncă sau schimbarea locului de muncă,
  –         schimbarea locului de trai.

 1. Amintim tuturor preoţilor Bisericii Ortodoxe Ruse care au slujirea duhovniciei, despre necesitatea respectării riguroase (în practica duhovniciei) a literei şi duhului Sfintei Scripturi şi Sfintei Tradiţii a Bisericii Ortodoxe, a moştenirii Sfinţilor Părinţi şi a prevederilor canonice, precum şi despre inadmisibilitatea introducerii în practica duhovniciei, de către preoţii ortodocşi, a unor cerinţe morale sau de alt gen, care depăşesc cadrul prevederilor menţionate şi, după cuvântul Mântuitorului, de a pune pe oameni sarcini cu anevoie de purtat (Luca 11:46).

 2. Amintim tuturor preoţilor-duhovnici că ei sunt chemaţi să-i ajute pe păstoriţii lor prin sfaturi şi dragoste, neîncălcând libertatea întru har a fiecărui creştin. Sublinem faptul că ascultarea necondiţionată pe care o datorează un frate de mănăstire stareţului său, nu poate fi aplicată la fel şi în practica parohială între preot şi păstoriţii săi. Accentuăm în special inadmisibilitatea ca preotul să se amestece în probleme legate de alegerea viitorului soţ sau a viitoarei soţii, cu excepţia cazurilor când un păstorit cere sfaturi concrete în această privinţă.

 3. Subliniem inadmisibilitatea atitudinii negative şi denigratoare la adresa căsătoriei, amintind tuturor sfinţiţilor slujitori Canonul 1 al Sinodului de la Gangra: „Dacă cineva ar defăima nunta, iar pe femeia credincioasă şi evlavioasă care se împreunează cu bărbatul ei ar defăima-o şi ar urgisi-o ca şi cum nu ar putea intra în Împărăţia Cerurilor, să fie anatema!”. Subliniem în mod deosebit că intrarea în monahism ţine de alegerea liberă a creştinului şi nu se poate face „ca ascultare” de vreun duhovnic.

 4. Amintim monahilor despre condamnarea de către Canonul 21 de la Gangra, a celor care „iau pretextul nevoinţei spre mândrie, înălţându-se peste cei care trăiesc simplu (adică în căsătorie) şi introduc inovaţii împotriva Scripturilor şi Canoanelor bisericeşti”. Canonul 10 al aceluia Sinod spune: „Dacă cineva dintre cei ce trăiesc în feciorie pentru Domnul ar defăima pe cei căsătoriţi, să fie anatema!”.

 5. şCf. notei informative: Sinodul constată cu îngrijorare că unii duhovnici nu admit la împărtăşanie persoanele căsătorite, dar necununate, identificând o astfel de căsătorie cu adulterul.ţ Amintim preoţilor-duhovnici că, Biserica Ortodoxă, insistând pe necesitatea căsătoriei bisericeşti (Cununia – n.n.), respectă şi căsătoria civilă precum şi căsătoria în care doar unul mărturiseşte credinţa ortodoxă, în conformitate cu cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Bărbatul necredincios se sfinţeşte prin femeia credincioasă, iar femeia necredincioasă – prin bărbatul credincios” (I Corinteni 7:14).

 6. şCf. notei informative: Sinodul constată cu îngrijorare că unii duhovnici interzic fiilor duhovniceşti a doua căsătorie sub pretextul că recăsătorirea ar fi condamnată de Biserică sau interzic divorţul unor cupluri care, din anumite motive, nu pot nicidecum să continue viaţa familială.ţ Amintim preoţilor-duhovnici că în privinţa celei de a doua căsătorii Biserica Ortodoxă se ghidează după cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Te-ai legat de femeie? Nu căuta dezlegare. Te-ai dezlegat de femeie? Nu căuta femeie. Dacă însă te vei însura, n-ai greşit. Şi fecioara, de se va mărita, n-a greşit… Femeia este legată prin lege atâta vreme cât trăieşte bărbatul ei. Iar dacă bărbatul ei va muri, este liberă să se mărite cu cine vrea, numai întru Domnul. (I Corinteni 7:27-28, 39).

 7. Amintim preoţilor-duhovnici despre necesitatea de a da dovadă de înţelepciune şi un deosebit tact pastoral în discutarea cu păstoriţii a diferitor subiecte legate de viaţa de familie.

 8. Interzicem categoric preoţilor-duhovnici crearea în jurul lor a unor grupări în care să aibă loc manifestări de opoziţie împotriva înaltei ierarhii bisericeşti sau împotriva altor preoţi sau comunităţi parohiale.

 9. Subliniem inadmisibilitatea folosirii amvonului pentru susţinerea anumitor viziuni politice.

 10. Chemăm pe chiriarhi de a atrage atenţia asupra modului în care preoţii din eparhia încredinţată lor îşi păstoresc duhovniceşte turma lor. A înăspri supravegherea preoţilor în îndeplinirea cu stricteţe a normelor Bisericii Ortodoxe privind diferitele aspecte ale practicii duhovniceşti.

 11. Chemăm pe credincioşii Bisericii Ortodoxe de a se adresa către arhiereul locului în cazurile în care preotul duhovnic şi-a depăşit puterea dată lui de Dumnezeu de a lega şi a dezlega. A aminti turmei ortodoxe că sfaturile duhovnicului nu trebuie să vină în contradicţie cu Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiţie, învăţăturile Sfinţilor Părinţi, hotărârile canonice ale Bisericii Ortodoxe; iar în cazul contradicţiei, prioritate se dă celor din urmă. În legătură cu aceasta, să se ţină cont de cuvintele Sfântului Simeon Noul Teolog despre modul în care trebuie să se consolideze relaţia dintre fiul duhovnicesc şi duhovnic: „Cu rugăciuni şi lacrimi cere lui Dumnezeu să-ţi trimită un povăţuitor nepătimitor şi sfânt. De asemenea şi tu cercetează Dumnezeieştile Scripturi, dar mai ales scrierile practice ale Sfinţilor Părinţi şi comparând cu acestea ceea ce te învaţă învăţătorul şi superiorul tău, să cântăreşti singur… şi ceea ce este în acord cu Dumnezeieştile Scripturi să le primeşti înlăuntru şi să le ţii în minte, iar ceea ce este fals şi străin să le vădeşti şi să le arunci, pentru a nu fi înşelat. Şi să ştii că mulţi învăţători înşelaţi şi mincinoşi se arată în zilele noastre”.

 12. Chiriarhii să aducă la cunoştinţă aceste hotărâri preoţilor, monahilor şi mirenilor Bisericii Ortodoxe Ruse.

teologie.net

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Cosmin PAȘCA

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Vetuşti, incompetenţi, poate uşor retardaţi, dar în orice caz, mai puţin mizerabili decât liberalii. Or, tocmai această reinventare a PSD ca partid frecventabil, aparent onest, e cel mai toxic testament pe îl lasă PNL după epoca Ciucă-Iohannis.

opinii

Fuga, lupta şi a treia variantă

Briscan ZARA

Fuga, lupta şi a treia variantă

Nimeni nu se gândeşte ce se întâmplă exact în momentul acela, momentul groazei, momentul instinctului maxim de fugă sau luptă, în care niciunul dintre combatanţi nu mai este raţional, când eşti în stare să muşti cu dinţii din carnea celuilalt pentru a nu muri. Atunci nu ştii ce faci, nu mai eşti tu însuţi, ci un criminal în devenire, singurul tău gând fiind să supravieţuieşti, nu te interesează nimic altceva. Nimic.

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Cristina DANILOV

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Una dintre marile probleme ale secolului este, firește, stresul. Și cine nu a fost niciodată stresat de solicitări excesive, aflându-se în imposibilitatea de a îndeplini toate sarcinile pe care și le-a propus într-o zi? La finalul unei zile adeseori ne gândim câte lucruri în orele ce tocmai au trecut au fost de prisos? Cât timp petrecem făcând activități sau lucrări care nu sunt cu adevărat importante? Și, mai ales, câtă energie am folosit pentru a rezolva probleme care nu sunt ale noastre? Și acest lucru se întâmplă pentru că este o mare diferență între ceea ce ar trebui să faci și ceea ce tu, realmente, poți face.

Unificatori şi dezbinatori (II)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (II)

Când noul război era la porţile cetăţii, România era mai izolată şi mai slabă chiar decât în pragul celuilalt război. Politicienii de strânsură le-au spus românilor că duşmanul e înafară. Şi aşa credem şi azi, din naivitate şi prostie. Din păcate, duşmanii cei mai aprigi ai unităţii României sunt chiar înlăuntrul ei.

pulspulspuls

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Băbăeţ, haidaţ’ bă, dar nici chiar aşa, băă... Iacătă mai jos poza care circulă cu mare frenezie prin mediul online, şi de care se râde cu mare poftă! 

Caricatura zilei

Unt securizat precum coroana regală a Imperiului Britanic

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.