Hoţii au dat iama prin tarabele comercianţilor de la Sărbătorile Iaşului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Hoţii au dat iama prin tarabele comercianţilor de la Sărbătorile Iaşului

GALERIE
targ
  • targ
- +

Comercianţii care şi-au întins tarabele în centrul Iaşului, pe bulevardul Ştefan cel Mare, în zona Mitropoliei sau pe străduţele pe care a fost direcţionată coada de pelerini nu s-au mai plâns anul acesta de vremea rea şi de faptul că ploaia le-a dat peste cap afacerile, ci de hoţii care le-au testat vigilenţa şi care au profitat de aglomeraţie pentru a fura tot ce le cădea la mână. Cu toate acestea, comercianţii afirmă că vânzarea a mers mult mai bine decât anul trecut, chiar dacă ieri, „la spartul târgului“, tot au trebuit „să lase la preţ“ pentru a nu se întoarce cu marfa acasă.

„Eşarfe la zece lei, eşarfe la zece lei“ se auzea ieri pe bulevardul Ştefan cel Mare, chiar lângă Casa Modei, în mijlocul unei mulţimi de oameni. Pe cele câteva tarabe erau înşirate sute de eşarfe, iar zeci de oameni se înghesuiau să le răscolească şi să o aleagă pe cea care li se potriveşte lor sau celor apropiaţi.

„Le-am dat la 75 de lei, dar acum e la 40 de lei ia (n.r. - bluza femeiască specifică portului tradiţional)“, îi explică vânzătoarea unui cumpărător, care-şi scoate banii din portofel. Încurajată, vânzătoarea uită să mai strige de eşarfe şi începe să facă reclamă la cămăşile tradiţionale.

Ieri, la „spartul târgului“ organizat cu ocazia Sărbătorilor Iaşului, vânzătorii din centrul oraşului şi-au consumat şi ultimul strop de energie în încercarea de a scăpa de marfa rămasă, au lăsat la preţ şi s-au târguit cu toată lumea. Majoritatea sunt mulţumiţi de cât au reuşit să vândă, chiar dacă, îmi explică ei, sunt mai obosiţi decât era cazul pentru că au trebuit să fie cu ochii în patru pentru a nu fi prădaţi de hoţi.

„A mers bine vânzarea, dar nu doar creştinii au venit în perioada asta la Iaşi“, glumeşte cu amărăciune un comerciant care are pe tarabă tot felul de produse din piele, şosete îmblănite sau mănuşi. E venit la Iaşi de joi, iar în tot acest timp, afirmă el, a stat mai mult cu ochii după hoţi decât după clienţi. „Nu ştiu cât mi s-a furat, dar îmi dădeam seama când dispărea ceva de pe masă că doar cu mâna mea le-am pus“, îmi explică vânzătorul de la una dintre căsuţele din apropierea Mitropoliei.

Ieri, pe măsură ce numărul de credincioşi care aşteptau să se închine la racla Cuvioasei Parascheva devenea tot mai mic, şi preţurile vânzătorilor scădeau. Mulţi dintre ieşeni au venit special pentru „ofertele“ de la „spartul târgului“, iar comercianţii nu au avut de ales decât să îşi alinieze preţurile la cei din jur pentru a mai vinde ceva sau să îşi strângă lucrurile şi să plece spre casă.

„Mergeţi şi luaţi de la vecinu’ dacă spuneţi că e mai ieftin. Eu deja le dau cu preţul cu care le-am luat“, îi spune un vânzător unei femei care încearcă să mai negocieze preţul unei pălării.

Mulţi dintre cei care au venit cu tot felul de produse la Sărbătorile Iaşului aleg să îşi vândă marfa chiar mai ieftin decât au plătit pentru ea doar pentru a avea inima împăcată că au vândut tot. Alţii se gândesc la viitorul târg şi aleg să scape de marfă pentru a cumpăra altceva sau pentru a nu rămâne cu banii blocaţi. Chiar şi aşa, nimeni nu se plânge că ar fi ieşit în pierdere, deşi, spun ei, „se putea şi mai bine“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.