anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Hoţii au dat iama prin tarabele comercianţilor de la Sărbătorile Iaşului

GALERIE
targ
  • targ
- +

Comercianţii care şi-au întins tarabele în centrul Iaşului, pe bulevardul Ştefan cel Mare, în zona Mitropoliei sau pe străduţele pe care a fost direcţionată coada de pelerini nu s-au mai plâns anul acesta de vremea rea şi de faptul că ploaia le-a dat peste cap afacerile, ci de hoţii care le-au testat vigilenţa şi care au profitat de aglomeraţie pentru a fura tot ce le cădea la mână. Cu toate acestea, comercianţii afirmă că vânzarea a mers mult mai bine decât anul trecut, chiar dacă ieri, „la spartul târgului“, tot au trebuit „să lase la preţ“ pentru a nu se întoarce cu marfa acasă.

„Eşarfe la zece lei, eşarfe la zece lei“ se auzea ieri pe bulevardul Ştefan cel Mare, chiar lângă Casa Modei, în mijlocul unei mulţimi de oameni. Pe cele câteva tarabe erau înşirate sute de eşarfe, iar zeci de oameni se înghesuiau să le răscolească şi să o aleagă pe cea care li se potriveşte lor sau celor apropiaţi.

„Le-am dat la 75 de lei, dar acum e la 40 de lei ia (n.r. - bluza femeiască specifică portului tradiţional)“, îi explică vânzătoarea unui cumpărător, care-şi scoate banii din portofel. Încurajată, vânzătoarea uită să mai strige de eşarfe şi începe să facă reclamă la cămăşile tradiţionale.

Ieri, la „spartul târgului“ organizat cu ocazia Sărbătorilor Iaşului, vânzătorii din centrul oraşului şi-au consumat şi ultimul strop de energie în încercarea de a scăpa de marfa rămasă, au lăsat la preţ şi s-au târguit cu toată lumea. Majoritatea sunt mulţumiţi de cât au reuşit să vândă, chiar dacă, îmi explică ei, sunt mai obosiţi decât era cazul pentru că au trebuit să fie cu ochii în patru pentru a nu fi prădaţi de hoţi.

„A mers bine vânzarea, dar nu doar creştinii au venit în perioada asta la Iaşi“, glumeşte cu amărăciune un comerciant care are pe tarabă tot felul de produse din piele, şosete îmblănite sau mănuşi. E venit la Iaşi de joi, iar în tot acest timp, afirmă el, a stat mai mult cu ochii după hoţi decât după clienţi. „Nu ştiu cât mi s-a furat, dar îmi dădeam seama când dispărea ceva de pe masă că doar cu mâna mea le-am pus“, îmi explică vânzătorul de la una dintre căsuţele din apropierea Mitropoliei.

Ieri, pe măsură ce numărul de credincioşi care aşteptau să se închine la racla Cuvioasei Parascheva devenea tot mai mic, şi preţurile vânzătorilor scădeau. Mulţi dintre ieşeni au venit special pentru „ofertele“ de la „spartul târgului“, iar comercianţii nu au avut de ales decât să îşi alinieze preţurile la cei din jur pentru a mai vinde ceva sau să îşi strângă lucrurile şi să plece spre casă.

„Mergeţi şi luaţi de la vecinu’ dacă spuneţi că e mai ieftin. Eu deja le dau cu preţul cu care le-am luat“, îi spune un vânzător unei femei care încearcă să mai negocieze preţul unei pălării.

Mulţi dintre cei care au venit cu tot felul de produse la Sărbătorile Iaşului aleg să îşi vândă marfa chiar mai ieftin decât au plătit pentru ea doar pentru a avea inima împăcată că au vândut tot. Alţii se gândesc la viitorul târg şi aleg să scape de marfă pentru a cumpăra altceva sau pentru a nu rămâne cu banii blocaţi. Chiar şi aşa, nimeni nu se plânge că ar fi ieşit în pierdere, deşi, spun ei, „se putea şi mai bine“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.