Hoții nu prea și-au făcut simțită prezența la Sfânta Parascheva – La ce trebuie să fiți atenți

sâmbătă, 12 octombrie 2024, 03:05
4 MIN
 Hoții nu prea și-au făcut simțită prezența la Sfânta Parascheva – La ce trebuie să fiți atenți

Zeci de polițiști se plimbă în civil printre pelerinii sosiți la Sfânta Parascheva. Sunt polițiști de la Ordine și Siguranță însă o parte dintre polițiști sunt de la furturi de buzunare.

Aceștia activează în cadrul Biroului de Investigații Criminale Iași. Acești polițiști circulă mai mereu în haine civile și nu îi poți deosebi de oamenii obișnuiți. ”Noi știm cam toate apucăturile hoților de buzunare, modalitatea lor de a fura, chiar și mersul. Mulți îi recunoaștem de la spate și după gesturi”, ne-a spus un polițist de la acest departament. Polițiștii de la furturi din buzunare au un „catalog” în care sunt descriși toți hoții din zona Iașului, chiar și „voiajorii”, adică hoții care locuiesc în comunele din județ și vin în municipiu pentru a fura, apoi dispar o perioadă în localitatea de domiciliu.

Catalogul hoților este actualizat permanent

Mereu, catalogul hoților este actualizat cu fotografii cât și descrierea metodei preferate de furat a acestuia. În aceste zile, polițiștii în civil au o sarcină dificilă: să dibuiască printre miile de pelerini hoți veniți din toate colțurile țării, atrași de oportunitatea de a fura în zona aglomerate fără să fie observați și apoi trași la răspundere. De regulă, polițiștii preferă să prindă hoțul în flagrant, adică cu mâna în buzunarul victimei, însă aceste situații sutn ideale. În aceste zile, polițiștii au primit doar o plângere cu privire la un furt de buzunar și au și prins și hoțul. În comparație, anul trecut, polițiștii au reușit să probeze 15 furturi din buzunare. „Nu vrem să cobim, nu prea sunt furturi din buzunare, ceea ce este un lucru bun. Însă mai urmează câteva zile pline legate de sărbători, așa că suntem vigilenți”, ne-a spus un polițist aflat la stradă.

Iată câteva metode prin care hoții fură din buznare sau genți

  • Șmecheria cu jacheta – hoțul se folosește de o haină ținută pe mână. Ascunzându-și mâinile sub ea, el își ridică brațele până când are acces la geantă, buzunar etc. Protejat de jachetă, hoțul poate opera în voie, iar de regulă acționează alături de un prieten, căruia îi va pasa portofelul. Pentru a ascunde și mai bine activitatea sa, hoțul se poate preface că citește o revistă sau un ziar.
  • Strategia „Cât este ceasul?” – hoții lucrează în echipă: unul întreabă cât e ceasul, celălalt se apropie de victimă și îi va sustrage ce îi vine la îndemână. Polițiștii ne verificăm ora, dar în același timp să urmărim cu atenție și persoana care ne-a întrebat și să nu o lăsa să se apropie prea mult.
  • Schema compasiunii – unul dintre hoți se preface că a scăpat ceva pe jos, mizând pe bunăvoința ta că îl vei ajuta să își strângă lucrurile. În timp ce tu te apleci să îl ajuți nu îți mai supraveghezi geanta sau haina, care este buzunărită de celălalt hoț. De obicei, oamenii se concentrează pe un singur lucru, iar atunci când se petrece ceva interesant, atenția acordată valorilor pe care le au asupra lor scade automat.
  • Tehnica „sandviș” sau „ciocnirea accidentală” – un individ îți blochează brusc drumul. Se oprește exact în fața ta, iar tu te lovești de persoana respectivă. Al doilea hoț intră la rândul tău în tine, își cere scuze și îți ia portofelul pe la spate, cât timp tu ești prins la mijloc. Astfel, contactul este mascat într-o atingere inofensivă, total întâmplătoare. Tehnica poate fi aplicată și în autobuz, hoțul profitând de o groapă în drum sau de o frână bruscă a șoferului pentru a cădea peste tine, prefăcându-se că s-a dezechilibrat.
  • Tehnica busculadei – grupul de hoți se îngrămădesc în jurul victimei, iar unul dintre ei îi ia portofelul, care este dat din mână în mână. Acțiunea se poate desfășura atât în autobuz, cât și pe stradă. De multe ori, ținta își dă seama ce se întâmplă, dar îi este prea frică să reacționeze din cauza numărului mare de indivizi care au înconjurat-o.

•        Tehnica de la bancomat – în timp ce îți scoți banii din bancomat, cineva cade peste tine din spate. Tu te întorci, iar un complice îți fură banii pe care tocmai i-ai scos de la bancomat.

Etichete: hoti, sfanta parascheva

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii