anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Hramul Bisericii Toma Cozma din Iaşi. Două zile de sărbătoare

GALERIE
Biserica Toma Cozma
 • Biserica Toma Cozma
- +

Pentru a doua oară în acest an, Biserica Toma Cozma din Iaşi îmbracă haină de sărbătoare întru cinstirea Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, curajoasă mărturisitoare a credinţei primelor veacuri creştine.

Sărbătoarea hramului acestei parohii va începe cu Slujba Vecerniei Hramului luni, 24 noiembrie a.c, la ora 17.00, oficiată în sobor, iar a doua zi marţi, 25 noiembrie, ora 8.00, Sfânta Liturghie, împreună cu Utrenia şi pomenirea pentru ctitori şi toţi cei răposaţi.

Atât după Slujba Vecerniei, cât şi după cea a Sfintei Liturghii, cu sprijinul membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, al colaboratorilor şi prietenilor apropiaţi ai parohiei, se va oferi pelerinilor prezenţi expresia culinară a bucuriei sărbătorii, reliefând prin aceasta şi importanţa comuniunii cu semenii noştri, scopul de altfel al unei serbări creştine. În acest sens, ca şi în anii anteriori, Hramul Bisericii Toma Cozma ne prilejuieşte bucuria de a oferi, mulţumirea sufletească a ajutorării aproapelui, conştiinţa că faptele noastre bune stau la baza fericirii netrecătoare. Pelerinii care vor participa la aceste slujbe se vor putea închina şi la cele două icoane deosebite ale Sfintei Muceniţe Ecaterina, lucrătoare a numeroase fapte minunate de-a lungul secolelor. Prima, aflată în dreapta catapetesmei, o icoană pictată pe lemn și îmbrăcată în argint, a fost găsită intactă în urma bombardamentului din 20 august 1944, care a spulberat până la temelie altarul și o parte din naosul bisericii noastre. Această icoană pe mulți i-a încredințat cum lucrează Dumnezeu minunat în viața noastră, prin rugăciunile Sfintei Ecaterina. Cea de-a doua icoană, care se află în pridvorul bisericii, s-a revelat în timpul unor lucrări de reamenajare în interiorul bisericii, în anul 1997. Această icoană monumentală era total deteriorată, mucegaiul şi negreala intraseră profund în compoziţia picturii până la lemn, zădărnicind toate strădaniile profesioniștilor pentru a o face cât de cât vizibilă. Prin rânduiala lui Dumnezeu, un grup de tinere fete venite să participe la curățenia din biserică în urma lucrărilor de reamenajare, din proprie inițiativă au șters ușor cu cârpe umede icoana. Și, minune, icoana s-a luminat, primind înfățișarea pe care o are și astăzi. Aceste icoane ne-au inspirat să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, încât, în fiecare zi de marţi seară, la ora 17.00, în Biserica Toma Cozma se oficiază Acatistul Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, făcătoarea de minuni şi ocrotitoarea parohiei noastre. 

În plan administrativ, explică Părintele Paroh Mihai Mărgineanu, ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să întâmpinăm Sărbătoarea Hramului Parohiei noastre, cu mai multe realizări printre care construirea aleii de acces pietonal din curtea bisericii noastre, începerea lucrărilor de refacerea a acoperişului casei parohiale, ce necesită intervenție de urgentă şi ample lucrări de curăţenie şi amenajări în parcul bisericii.

Ca în fiecare an, alături de celelalte activităţi culturale aflate în desfăşurare la Parohia Toma Cozma, sărbătoarea Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina marchează începutul Cursului gratuit de învăţare a colindelor, în vederea constituirii grupurilor corale care vor susţine tradiţionalul Concert de Colinde.

Sărbătoarea Hramului consemnează totodată şi o frumoasă aniversare: 12 ani de apariţie neîntreruptă a publicaţiei parohiale „Credinţa şi fapta”, în care este reflectată consecvent şi bogată activitate spirituală, cultural-filantropică, administrativă pe care o întreprinde Parohia Toma Cozma.  A edita o astfel de publicaţie cultural-spirituală este o misiune... şi nu una uşoară. Când afirm aceasta, am în vedere - dincolo de dificultăţile inerente care se ivesc în crearea, organizarea şi coordonarea unui colectiv, în desfăşurarea activităţilor cotidiene de redacţie – contextul general al societăţii în care trăim astăzi. De aceea, simţim întotdeauna şi ajutorul Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina în menţinerea ritmului de apariţie duminicală a publicaţiei noastre care a cunoscut lumina tiparului acum 12 ani, chiar în ziua de cinstire a Sfintei. Consider că iniţiativa editării unei publicaţii parohiale este deosebit de utilă, pentru că oferă imaginea unei strategii de comunicare religioasă benefică, actuală, realizată prin voluntariat activ, într-un mediu complex şi divers aşa cum se prezintă comunitatea Parohiei “Toma Cozma” şi mediul urban unde “Credinţa şi fapta” apare. Am în vedere aici, rolul pe care îl are această publicaţie în contextul comunicării interne din cadrul instituţiei Bisericii şi a comunităţii parohiale, precum şi al comunicării cu publicurile externe cărora se adresează – a subliniat Vasilica Onofrei, Specialist Relaţii Publice.

Toţi cei interesaţi de implicare în activităţile Bisericii Toma Cozma, pot obţine informaţii suplimentare la tel.: 0741 706 602, 0761 621 994, e-mail: parohiatomacozma@gmail.com sau site-ul: www.parohiatomacozma.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.