Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Hramul Bisericii Toma Cozma din Iaşi. Două zile de sărbătoare

GALERIE
Biserica Toma Cozma
  • Biserica Toma Cozma
- +

Pentru a doua oară în acest an, Biserica Toma Cozma din Iaşi îmbracă haină de sărbătoare întru cinstirea Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, curajoasă mărturisitoare a credinţei primelor veacuri creştine.

Sărbătoarea hramului acestei parohii va începe cu Slujba Vecerniei Hramului luni, 24 noiembrie a.c, la ora 17.00, oficiată în sobor, iar a doua zi marţi, 25 noiembrie, ora 8.00, Sfânta Liturghie, împreună cu Utrenia şi pomenirea pentru ctitori şi toţi cei răposaţi.

Atât după Slujba Vecerniei, cât şi după cea a Sfintei Liturghii, cu sprijinul membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, al colaboratorilor şi prietenilor apropiaţi ai parohiei, se va oferi pelerinilor prezenţi expresia culinară a bucuriei sărbătorii, reliefând prin aceasta şi importanţa comuniunii cu semenii noştri, scopul de altfel al unei serbări creştine. În acest sens, ca şi în anii anteriori, Hramul Bisericii Toma Cozma ne prilejuieşte bucuria de a oferi, mulţumirea sufletească a ajutorării aproapelui, conştiinţa că faptele noastre bune stau la baza fericirii netrecătoare. Pelerinii care vor participa la aceste slujbe se vor putea închina şi la cele două icoane deosebite ale Sfintei Muceniţe Ecaterina, lucrătoare a numeroase fapte minunate de-a lungul secolelor. Prima, aflată în dreapta catapetesmei, o icoană pictată pe lemn și îmbrăcată în argint, a fost găsită intactă în urma bombardamentului din 20 august 1944, care a spulberat până la temelie altarul și o parte din naosul bisericii noastre. Această icoană pe mulți i-a încredințat cum lucrează Dumnezeu minunat în viața noastră, prin rugăciunile Sfintei Ecaterina. Cea de-a doua icoană, care se află în pridvorul bisericii, s-a revelat în timpul unor lucrări de reamenajare în interiorul bisericii, în anul 1997. Această icoană monumentală era total deteriorată, mucegaiul şi negreala intraseră profund în compoziţia picturii până la lemn, zădărnicind toate strădaniile profesioniștilor pentru a o face cât de cât vizibilă. Prin rânduiala lui Dumnezeu, un grup de tinere fete venite să participe la curățenia din biserică în urma lucrărilor de reamenajare, din proprie inițiativă au șters ușor cu cârpe umede icoana. Și, minune, icoana s-a luminat, primind înfățișarea pe care o are și astăzi. Aceste icoane ne-au inspirat să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, încât, în fiecare zi de marţi seară, la ora 17.00, în Biserica Toma Cozma se oficiază Acatistul Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, făcătoarea de minuni şi ocrotitoarea parohiei noastre. 

În plan administrativ, explică Părintele Paroh Mihai Mărgineanu, ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să întâmpinăm Sărbătoarea Hramului Parohiei noastre, cu mai multe realizări printre care construirea aleii de acces pietonal din curtea bisericii noastre, începerea lucrărilor de refacerea a acoperişului casei parohiale, ce necesită intervenție de urgentă şi ample lucrări de curăţenie şi amenajări în parcul bisericii.

Ca în fiecare an, alături de celelalte activităţi culturale aflate în desfăşurare la Parohia Toma Cozma, sărbătoarea Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina marchează începutul Cursului gratuit de învăţare a colindelor, în vederea constituirii grupurilor corale care vor susţine tradiţionalul Concert de Colinde.

Sărbătoarea Hramului consemnează totodată şi o frumoasă aniversare: 12 ani de apariţie neîntreruptă a publicaţiei parohiale „Credinţa şi fapta”, în care este reflectată consecvent şi bogată activitate spirituală, cultural-filantropică, administrativă pe care o întreprinde Parohia Toma Cozma.  A edita o astfel de publicaţie cultural-spirituală este o misiune... şi nu una uşoară. Când afirm aceasta, am în vedere - dincolo de dificultăţile inerente care se ivesc în crearea, organizarea şi coordonarea unui colectiv, în desfăşurarea activităţilor cotidiene de redacţie – contextul general al societăţii în care trăim astăzi. De aceea, simţim întotdeauna şi ajutorul Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina în menţinerea ritmului de apariţie duminicală a publicaţiei noastre care a cunoscut lumina tiparului acum 12 ani, chiar în ziua de cinstire a Sfintei. Consider că iniţiativa editării unei publicaţii parohiale este deosebit de utilă, pentru că oferă imaginea unei strategii de comunicare religioasă benefică, actuală, realizată prin voluntariat activ, într-un mediu complex şi divers aşa cum se prezintă comunitatea Parohiei “Toma Cozma” şi mediul urban unde “Credinţa şi fapta” apare. Am în vedere aici, rolul pe care îl are această publicaţie în contextul comunicării interne din cadrul instituţiei Bisericii şi a comunităţii parohiale, precum şi al comunicării cu publicurile externe cărora se adresează – a subliniat Vasilica Onofrei, Specialist Relaţii Publice.

Toţi cei interesaţi de implicare în activităţile Bisericii Toma Cozma, pot obţine informaţii suplimentare la tel.: 0741 706 602, 0761 621 994, e-mail: parohiatomacozma@gmail.com sau site-ul: www.parohiatomacozma.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri