Hramul Bisericii Toma Cozma din Iaşi. Două zile de sărbătoare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Hramul Bisericii Toma Cozma din Iaşi. Două zile de sărbătoare

GALERIE
Biserica Toma Cozma
  • Biserica Toma Cozma
- +

Pentru a doua oară în acest an, Biserica Toma Cozma din Iaşi îmbracă haină de sărbătoare întru cinstirea Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, curajoasă mărturisitoare a credinţei primelor veacuri creştine.

Sărbătoarea hramului acestei parohii va începe cu Slujba Vecerniei Hramului luni, 24 noiembrie a.c, la ora 17.00, oficiată în sobor, iar a doua zi marţi, 25 noiembrie, ora 8.00, Sfânta Liturghie, împreună cu Utrenia şi pomenirea pentru ctitori şi toţi cei răposaţi.

Atât după Slujba Vecerniei, cât şi după cea a Sfintei Liturghii, cu sprijinul membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, al colaboratorilor şi prietenilor apropiaţi ai parohiei, se va oferi pelerinilor prezenţi expresia culinară a bucuriei sărbătorii, reliefând prin aceasta şi importanţa comuniunii cu semenii noştri, scopul de altfel al unei serbări creştine. În acest sens, ca şi în anii anteriori, Hramul Bisericii Toma Cozma ne prilejuieşte bucuria de a oferi, mulţumirea sufletească a ajutorării aproapelui, conştiinţa că faptele noastre bune stau la baza fericirii netrecătoare. Pelerinii care vor participa la aceste slujbe se vor putea închina şi la cele două icoane deosebite ale Sfintei Muceniţe Ecaterina, lucrătoare a numeroase fapte minunate de-a lungul secolelor. Prima, aflată în dreapta catapetesmei, o icoană pictată pe lemn și îmbrăcată în argint, a fost găsită intactă în urma bombardamentului din 20 august 1944, care a spulberat până la temelie altarul și o parte din naosul bisericii noastre. Această icoană pe mulți i-a încredințat cum lucrează Dumnezeu minunat în viața noastră, prin rugăciunile Sfintei Ecaterina. Cea de-a doua icoană, care se află în pridvorul bisericii, s-a revelat în timpul unor lucrări de reamenajare în interiorul bisericii, în anul 1997. Această icoană monumentală era total deteriorată, mucegaiul şi negreala intraseră profund în compoziţia picturii până la lemn, zădărnicind toate strădaniile profesioniștilor pentru a o face cât de cât vizibilă. Prin rânduiala lui Dumnezeu, un grup de tinere fete venite să participe la curățenia din biserică în urma lucrărilor de reamenajare, din proprie inițiativă au șters ușor cu cârpe umede icoana. Și, minune, icoana s-a luminat, primind înfățișarea pe care o are și astăzi. Aceste icoane ne-au inspirat să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, încât, în fiecare zi de marţi seară, la ora 17.00, în Biserica Toma Cozma se oficiază Acatistul Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, făcătoarea de minuni şi ocrotitoarea parohiei noastre. 

În plan administrativ, explică Părintele Paroh Mihai Mărgineanu, ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să întâmpinăm Sărbătoarea Hramului Parohiei noastre, cu mai multe realizări printre care construirea aleii de acces pietonal din curtea bisericii noastre, începerea lucrărilor de refacerea a acoperişului casei parohiale, ce necesită intervenție de urgentă şi ample lucrări de curăţenie şi amenajări în parcul bisericii.

Ca în fiecare an, alături de celelalte activităţi culturale aflate în desfăşurare la Parohia Toma Cozma, sărbătoarea Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina marchează începutul Cursului gratuit de învăţare a colindelor, în vederea constituirii grupurilor corale care vor susţine tradiţionalul Concert de Colinde.

Sărbătoarea Hramului consemnează totodată şi o frumoasă aniversare: 12 ani de apariţie neîntreruptă a publicaţiei parohiale „Credinţa şi fapta”, în care este reflectată consecvent şi bogată activitate spirituală, cultural-filantropică, administrativă pe care o întreprinde Parohia Toma Cozma.  A edita o astfel de publicaţie cultural-spirituală este o misiune... şi nu una uşoară. Când afirm aceasta, am în vedere - dincolo de dificultăţile inerente care se ivesc în crearea, organizarea şi coordonarea unui colectiv, în desfăşurarea activităţilor cotidiene de redacţie – contextul general al societăţii în care trăim astăzi. De aceea, simţim întotdeauna şi ajutorul Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina în menţinerea ritmului de apariţie duminicală a publicaţiei noastre care a cunoscut lumina tiparului acum 12 ani, chiar în ziua de cinstire a Sfintei. Consider că iniţiativa editării unei publicaţii parohiale este deosebit de utilă, pentru că oferă imaginea unei strategii de comunicare religioasă benefică, actuală, realizată prin voluntariat activ, într-un mediu complex şi divers aşa cum se prezintă comunitatea Parohiei “Toma Cozma” şi mediul urban unde “Credinţa şi fapta” apare. Am în vedere aici, rolul pe care îl are această publicaţie în contextul comunicării interne din cadrul instituţiei Bisericii şi a comunităţii parohiale, precum şi al comunicării cu publicurile externe cărora se adresează – a subliniat Vasilica Onofrei, Specialist Relaţii Publice.

Toţi cei interesaţi de implicare în activităţile Bisericii Toma Cozma, pot obţine informaţii suplimentare la tel.: 0741 706 602, 0761 621 994, e-mail: parohiatomacozma@gmail.com sau site-ul: www.parohiatomacozma.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.