Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Hrană pentru frumusețea pielii

GALERIE
hrana_frumusete_piele
  • hrana_frumusete_piele
- +

Pielea are nevoie de multe elemente care să îi împiedice degradarea.

O parte dintre acestea le putem prelua din alimentație.

Vrem să acceptăm sau nu, pielea noastră dă semne de îmbătrânire încă de pe la 25-30 de ani. Stratum corneum din epidermă începe să se regenereze mai încet. Producția de colagen și elstină scade favorizând apariție ridurilor. Întregul sistem legat de buna funcționare a pielii începe să scârție.

Pentru că nu vrem să fim de acord cu această situație, dăm o importanță scăzută  schimbărilor. Nu luăm măsuri la timpul potrivit și vom constata, odată cu trecerea timpului, că problemele se vor agrava și va fi foarte dificil să le controlăm.

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că în orice etapă a vieții ne-am afla, uleiurile vegetale și cele esențiale rămân soluții eficace în lupta contra efectelor îmbătrânirii pielii. Riduri, linii fine, pete de vârstă, pori dilatați, pierderea fermității și strălucirii pielii pot fi rezolvate cu aceste produse miraculoase ale naturii. Sau efectele neplăcute pot fi atenuate.

Chiar și așa, fără o susținere consistentă din interior, rezultatele pot fi de o anvergură mult mai mică.

În continuare, vom vorbi despre ceea ce are nevoie pielea pentru a funcționa în parametri normali.

  1. Introducere

Îmbătrânirea pielii are loc prin  două procese distincte:

1. Primul reprezintă îmbătrânirea cronologică care afectează pielea în același mod în care afectează toate organele interne.

2. Al doilea, este îmbătrânirea pielii ca rezultat al factorilor externi și al influenței mediului, în special expunerea cronică la soare și iradierea cu ultraviolete (UV), dar și fumatul, poluarea, privarea de somn și nutriția necorespunzătoare.

Dacă în primul caz există șanse mici să intervenim, asupra celui de al doilea putem să acționăm prim măsuri de prevenire.

Cea mai bună strategie împotriva acțiunii nocive a radicalilor liberi care au un rol determinat în cel de-al doilea process, este să abordăm un stil de viață bine reglementat (restricție calorică, îngrijire corporală și exerciții fizice pentru organism), in  condiții de stres scăzute și o dietă nutrițională echilibrată, inclusiv alimente bogate în antioxidanți.

Antioxidanții sunt inamicii radicalilor liberi așa încât aportul acestora în organismul trebuie să fie constant. Carotenoidele, tocofenolii si flavonoidele, precum si vitaminele (A, C, D si E), acizii grasi Omega 3, unele proteine si lactobacilii sunt antioxidanți care promovează sănătatea si frumusețea pielii. 

Să vedem cum acțonează acești antioxidanți și să identificăm sursele naturale pentru procurarea acestora.

VITAMINE

  1. Vitamina C ( acidul L- ascorbic)

Vitamina C, denumită și acidul L-ascorbic, este solubilă în apă, fotosensibilă și este cel mai important antioxidant din faza hidrofilă. Vitamina C nu este sintetizată în mod natural de organismul uman și, prin urmare,  un aport adecvat de vitamina C este esențial pentru o dietă sănătoasă umană.

Cele mai bogate surse natural de vitamina C sunt fructele și legumele proaspete cum ar fi citricele, coacăzul negru, maceșul, guava, ardeiul iute sau patrunjelul.

Acidul L-ascorbic poate fi utilizat atât pe cale orală și cât și topic pentru beneficiile pielii. Este un cofactor pentru lizil și prolyl hidroxilază, care stabilizează structura triplu elicoidală a colagenului.

De asemenea, joacă un rol important în sinteza aceluiași colesterol, în absorbția fierului și în creșterea biodisponibilității seleniului.

Cele mai frecvent descrise manifestări cutanate care însoțesc deficiența de vitamina C sunt afectarea sintezei colagenului, atât de important în gestionarea apariției ridurilor și a menținerii fermității pielii.

De asemena, deficitul de vitamina C este cunoscut că provoacă scorbut, o boală cu unele manifestări, cum ar fi fragilitatea, leziunile pielii sub formă de pete, sângerări la nivelul gingiilor, ușurința în apariția vânătăilor sau vindecarea dificila a rănilor.

Continuarea materialului o gasiti aici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri