Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

HSBC cumpără filiala din UK a băncii americane prăbuşite Silicon Valley Bank, pentru 1 liră sterlină

GALERIE
HSBC
  • HSBC
- +

Uriaşul grup bancar HSBC a anunţat luni o un acord pentru cumpărarea filialei din Marea Britanie a băncii americane Silicon Valley Bank, cu operaţiuni axate pe domeniul tehnologiei, care s-a prăbuşit vineri, în urma unor discuţii care au durat toată noaptea, transmite CNBC.

HSBC a confirmat că filiala sa din Marea Britanie, HSBC UK Bank, a fost de acord să achiziţioneze SVB U.K. pentru 1 liră sterlină (1,21 dolari). Activele şi pasivele companiei-mamă a SVB U.K. sunt excluse din tranzacţie.

Achiziţia ”întăreşte franciza noastră bancară comercială şi ne îmbunătăţeşte capacitatea de a servi firme inovatoare şi în creştere rapidă, inclusiv în sectoarele tehnologiei şi ştiinţelor vieţii, în Regatul Unit şi la nivel internaţional. Clienţii SVB U.K. pot continua să efectueze activităţi bancare ca de obicei, ştiind că depozitele lor sunt susţinute de forţa, siguranţa şi securitatea HSBC”, a declarat CEO-ul Grupului HSBC, Noel Quinn.

Vineri, SVB U.K. avea împrumuturi de aproximativ 5,5 miliarde de lire sterline şi depozite de aproximativ 6,7 miliarde de lire sterline, cu un profit de 88 de milioane de lire sterline înainte de impozitare în 2022, a subliniat HSBC în comunicatul său de luni.

Potrivit HSBC, capitalurile proprii ale SVB U.K. ar fi de aproximativ 1,4 miliarde de lire sterline, dar a adăugat că ”un calcul final al câştigului rezultat din achiziţie va fi furnizat în timp util”. Vânzarea, facilitată de Banca Angliei în consultare cu Trezoreria Regatului Unit, va proteja depozitele clienţilor SVB U.K., se arată într-un comunicat al Trezoreriei.

Acţiunile HSBC au închis luni în declin cu 4,1%.

Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a subliniat că acordul ”asigură că depozitele clienţilor sunt protejate şi că banca poater funcţiona în mod normal, fără sprijinul contribuabililor”.

”Sectorul tehnologic al Regatului Unit este cu adevărat lider mondial şi are o importanţă uriaşă pentru economia britanică, susţinând sute de mii de locuri de muncă”, a adăugat el. Hunt a declarat duminică că administraţia Marii Britanii şi Banca Angliei lucrează pentru ”a evita sau minimiza” daunele potenţiale rezultate din filiala din Marea Britanie a SVB.

În paralel, autorităţile de reglementare din SUA au aprobat duminică planuri de a sprijini deponenţii şi instituţiile financiare legate de compania mamă din SUA SVB.

Departamentul de Trezorerie al SUA a desemnat atât SVB, cât şi Signature Bank din New York , care a fost închis duminică din cauza unor temeri similare de contagiune, ca riscuri sistemice, permiţându-i să deblocheze ambele instituţii într-un mod care îi protejează pe deponenţi.

Nu este ”o problemă sistemică”

Andrew Griffith, secretarul economic al Trezoreriei Marii Britanii, a semnalat că problemele sucursalei din Marea Britanie a SVB nu reprezintă ”o problemă sistemică”, pe fondul preocupărilor pieţei cu privire la o răspândire mai largă a retragerilor în rândul creditorilor.

”Guvernatorul Băncii Angliei a fost foarte clar cu privire la faptul că aceasta nu a fost o problemă sistemică. Acum am rezolvat această bancă, am rezolvat-o în mod decisiv şi acum este bine capitalizată, HSBC fiind în spatele acesteia, iar clienţii vor continua să aibă acces la depozitele şi la facilităţile lor bancare, protejând în acelaşi timp interesele contribuabililor”, a declarat el luni, pentru CNBC.

El a subliniat necesitatea de a sprijini companiile deservite de SVB, care s-au concentrat pe startupuri tehnologice: ”Este un sector important pentru noi şi, în special, se bazează pe accesul lor la numerar pentru a face ceea ce sunt excepţional de buni. Aşadar, a fost o prioritate clară pentru noi să le putem oferi în această dimineaţă certitudinea, dacă am putea, că pot continua să îşi opereze afacerea”, a spus el.

”Oftat de uşurare” pentru startupurile tehnologice din Marea Britanie

Toby Mather, CEO şi co-fondator al platformei startup de educaţie pentru copii Lingumi, a fost client al SVB în ultimii şapte ani, depunând 85% din numerarul companiei la banca afectată. El a declarat luni că achiziţia băncii de către HSBC a dus la ”un mare oftat de uşurare” al startupurilor britanice.

”Cred că vorbesc în numele startupurilor din Marea Britanie când spunem că aceasta este o uşurare uriaşă şi că ne putem privi echipele în ochi la ora 9, în timpul convorbirilor noastre şi să spunem, nu numai că vom putea să facem următorul statul de plată, dar vom putea continua afacerile ca de obicei, să continuăm inovarea, să facem cercetare şi dezvoltare şi să construim viitorul creşterii tehnologice din Regatul Unit”, a spus el.

”HSBC este un rezultat grozav... ca banca să meargă la un nume foarte mare, care are o istorie de sute de ani, cred că este unul dintre cele mai bune rezultate pe care le-am fi putut avea, să simţim că putem rămâne acum cu noua SVB, care a fost un partener atât de important pentru ecosistemul startupurilor, aici şi în SUA, de zeci de ani acum, aşa că ne simţim încrezători.”

O mulţime de potenţiali cumpărători au prezentat propuneri de achiziţie a SVB U.K. de la eşecul de vineri al companiei mamă din SUA, pe fondul îngrijorării larg răspândite cu privire la viitorul imediat al multor startupuri britanice din domeniul tehnologiei şi ştiinţelor vieţii.

Banca Londrei a spus că un consorţiu de firme cu capital privat pe care l-a condus a prezentat, de asemenea, o propunere oficială Trezoreriei Marii Britanii şi Autorităţii de Reglementare Prudenţială a Băncii Angliei.

CEO-ul Bank of London, Anthony Watson, a declarat că SVB ”nu poate fi lăsată să eşueze, având în vedere comunitatea vitală pe care o serveşte”.

Banca Angliei a confirmat că nicio altă bancă din Marea Britanie ”nu este afectată direct în mod semnificativ de aceste acţiuni sau de închiderea băncii-mamă a SVBUK din SUA”, adăugând că sistemul bancar britanic mai larg rămâne ”sigur, solid şi bine capitalizat”.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri