Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Huawei pune serios sub semnul întrebării "relaţia specială" dintre Londra şi Washington

GALERIE
Alexandru Lazescu
  • Alexandru Lazescu
- +

Supravieţuirea alianţei occidentale, relaţiilor transatlantice, va depinde de maniera în care Statele Unite şi aliaţii lor din acest moment se vor poziţiona faţă de China; or, semnele nu sunt deloc încurajatoare.

În perioada premergătoare reuniunii din ziua de marţi a săptămânii trecute a Consiliului Naţional de Securitate de la Londra care a decis că nu va exclude Huawei de la dezvoltarea reţelei 5G din Marea Britanie, am asistat la o campanie masivă a Washington-ului menită să descurajeze această decizie. Presiunile nu au venit doar dinspre Casa Albă, ci şi dinspre Congres. Au fost avertismente că acceptarea Huawei ar putea avea implicaţii grave asupra relaţiilor bilaterale, precum limitarea schimbului de informaţii secrete sau apariţia unor complicaţii majore în negocierea şi aprobarea unui viitor acord comercial între cele două părţi. Fără succes până la urmă, după cum s-a văzut, deşi au existat critici severe şi din partea unor parlamentari şi foşti miniştri britanici şi un sondaj recent a relevat că şi la nivelul publicului există o opoziţie semnificativă împotriva utilizării unor echipamente Huawei (43 împotrivă, 14 de acord, restul fiind indecişi). De pildă, fostul şef de cabinet al Theresei May, Nick Timothy, a avertizat că "Marea Britanie va ajunge să regrete această decizie din multe motive, între care unele nu vor fi vizibile la nivel public şi de care nu vom conştienţi decât peste un număr de ani".

În comunicatul de presă privind decizia luată, care recunoaşte problemele de securitate create de furnizorii de echipamente "cu risc ridicat", cu trimitere evidentă la Huawei, cu toate că firma chineză nu este menţionată explicit, se menţionează că echipamentele Huawei nu vor fi instalate în zonele sensibile, în "nucleul" reţelei 5G. Însă experţii subliniază faptul că această distincţie este puţin relevantă în cazul reţelelor 5G, spre deosebire de cele 4G actuale, pentru că nu există o delimitare clară între fluxul de date care circulă în "nucleu" şi în "zonele periferice". În plus, platformele software care asigură managementul acestor reţele conţin zeci de milioane de linii de program şi sunt actualizate frecvent (aşa după cum se întâmplă, de exemplu, cu sistemele de operare de la telefoanele mobile), aşa că e practic imposibil să fii sigur că nu există "portiţe" secrete prin care Beijingul poate avea acces la fluxul de informaţii care circulă în reţea. De altfel şi Dominic Raab, ministrul de externe britanic, a recunoscut că e imposibil să fie eliminate toate vulnerabilităţile. Oricum, nimeni nu ia de bune asigurările liniştitoare ale Huawei din moment ce orice entitate comercială din China este obligată legal să pună la dispoziţia serviciilor secrete toate datele care i se solicită. Pentru regimul de la Beijing toate corporaţiile chinezeşti sunt în fapt vectori de influenţă pe plan global.

Pe moment, cabinetul condus de Boris Johnson pare să fi evitat o criză serioasă în relaţia cu administraţia Trump. Sosit la Londra, în debutul unui turneu european în care va mai vizita alte 4 ţări, inclusiv Ucraina, secretarul de stat Mike Pompeo s-a arătat dezamăgit de decizia privind Huawei, dar nu a adoptat un ton foarte critic şi a reiterat dorinţa administraţiei Trump de a semna câît de curând posibil un acord comercial cu Marea Britanie chiar dacă nu a exclus faptul că ar putea exista totuşi efecte negative în ceea ce priveşte derularea în viitor a schimbului de informaţii secrete între cele două ţări.

Însă ar fi o mare greşeală să subestimăm efectele pe termen mediu şi lung ale decizei luate la Londra în legătură cu Huawei şi reţeaua 5G, inclusiv asupra României. Iar chestiunea legată de securitatea informaţiei este doar una dintre ele. Deşi din varii considerente tactice, interne şi externe, Casa Albă nu a avut reacţii publice dure, este conştientă că e vorba de o înfrângere majoră pentru diplomaţia americană şi de o imensă victorie de imagine pentru China. Demersul extrem de insistent al Statelor Unite pe lângă aliaţi pentru a-i face să renunţe la utilizarea echipamentelor Huawei în reţelele lor 5G va deveni şi mai puţin persuasiv acum după ce Marea Britanie a decis să-l ignore. Va fi de acum înainte mult mai simplu pentru alţii să facă acelaşi lucru. De pildă pentru Germania, care va anunţa şi ea în curând o decizie în această privinţă. Probabil vom vedea acelaşi tip de abordare, cu soluţia separaţiei între "nucleu" şi "periferie". Iar de aici încolo vom vedea hotărâri similare luate pe restul continentului mai ales că între timp a venit de la Bruxelles, tot în cursul săptămânii trecute, recomandarea, e drept neobligatorie, ca Huawei să nu fie exclusă ca furnizor de echipamente 5G de către ţările membre din UE.

Britanicii au încercat cumva să nuanţeze lucrurile şi să descurajeze acest val pro-Huawei spunând că, în timp ce aparatul lor sofisticat de securitate poate gestiona potenţialele ameninţări alte ţări, nu sunt în aceeaşi situaţie însă e puţin probabil ca acest factor să fie luat serios în consideraţie. În fapt, în mare măsură este un Deja Vu. În perioada mandatului de prim-ministru al lui David Cameron, cu largul concurs al ministrului său de finanţe de atunci, George Osborne, Marea Britanie a decis, în ciuda opoziţiei administraţiei Obama, să se alăture proiectului chinezesc de constituire a unei bănci de investiţii, AIIB, o replică la World Bank controlată de Beijing. O decizie extrem de importantă în plan simbolic chiar dacă cu un impact potenţial pe termen lung semnificativ mai mic decât cel legat de Huawei. Imediat au luat o decizie similară şi germanii, şi alţi aliaţi majori ai Statelor Unite, cu excepţia Japoniei.

În acest fel, echipamentele chinezeşti vor constitui osatura de bază a reţelelor de telecomunicaţii pe plan global, în Asia, Africa, Europa, America de Sud. Cu doar câteva excepţii semnificative: Statele Unite, Australia, Japonia, poate şi Canada. Ceea ce oferă potenţial Beijingului nu doar capacitatea de a spiona, ci şi de a putea afecta grav în momente de criză infrastructurile de comunicaţii, de transport, de energie etc. care sunt toate gestionate prin intermediul reţelei de Internet. Iar asta în timp ce, de partea cealaltă, cele chinezeşti sunt complet protejate. Este o armă formidabilă al cărui potenţial impact devastator Marea Britanie şi alte ţări occidentale au ales să şi-l asume din două motive: 1. costul mai redus al echipamentelor pe care Huawei, subvenţionat masiv de guvernul de la Beijing (subvenţii estimate la $75 miliarde, în ultimii 20 de ani, într-o investigaţie Wall Street Journal) le oferă; 2. teama de represalii comerciale din partea Chinei (Germaniei i s-a spus că ar putea fi afectate exporturile de automobile pe piaţa chineză).

Însă dincolo de dimensiune de securitate, decizia luată la Londra mai transmite un alt mesaj semnificativ în plan simbolic: aceea că şi aliaţii cei mai apropiaţi ai Americii aleg mai degrabă să irite Statele Unite decât să supere China, care în multe locuri, în Asia, Africa, America de Sud, a devenit principalul partener comercial al ţărilor de acolo, şi să sufere represalii comerciale. O pierdere importantă de prestigiu şi influenţă pentru americani. Plecând de aici sunt de aşteptat efecte negative serioase şi în planul relaţiilor transatlantice, care oricum traversează o perioadă dificilă. Este suficient să ne uităm la reacţiile de peste Ocean venite după decizia guvernului britanic. Dacă administraţia a fost relativ ponderată, nu la fel au fost şi mesajele venite din direcţia establishment-ului american, din zona unor actori politici extrem de influenţi. Şi, important, aceste reacţii au fost bi-partizane chiar dacă democraţii le-au pus în parte (nejustificat, dacă ne uităm la episodul AIIB relatat anterior) pe seama manierei în care Donald Trump se comportă în relaţia cu aliaţii. Mitt Romney şi Marco Rubio consideră hotărârea una care "sacrifică securitatea naţională în favoarea intereselor comerciale". Iar un alt senator influent, Tom Cotton, după ce a subliniat că decizia luată i-a dezămagit profund pe partizanii relaţiei speciale dintre cele două ţări a spus în continuare că "a permite Huawei să construiască reţeaua 5G a Regatului Unit este ca şi când acesta i-ar fi permis KGB-ului să construiască reţeaua sa de telefonie în timpul Războiului Rece" şi că în lumina acestei decizii va cere o revizuire serioasă a schimbului bilateral de informaţii secrete.

În acest context este foarte probabilă o amplificare a unui curent de opinie, deja existent în Statele Unite, care consideră că aliaţii nu fac decât să profite de America şi îi întorc spatele atunci când au alte interese. Din acest motiv, de pildă, în ciuda asigurărilor date de Casa Albă e foarte probabil ca un eventual acord comercial între Regatul Unit şi America să întâmpine dificultăţi în Congres. La Washington competiţia geopolitică cu China este văzută ca un fel de Război Rece 2.0. Nu şi în Europa, inclusiv în Marea Britanie. După cum scrie Tom McTague în The Atlantic spre deosebire de viziunea americană, reafirmată de Mike Pompeo în cursul vizitei sale recente de la Londra, care descria China drept "principala ameninţare a acestor vremuri", cea a Regatului Unit este diferită. China este văzută în principal ca un tentant izvor de oportunităţi financiare. Aici, în poziţionarea faţă de China, se va juca viitorul alianţei occidentale. Pentru că dacă până acum relaţiile euro-atlantice au reuşit să depăşească destule obstacole şi momente tensionate este foarte probabil ca în acest plan să se ajungă într-un punct de ruptură fără întoarcere, o destructurare definitivă a ceea ce încă numim "lumea occidentală" şi un posibil prim pas către o viitoare lume chinezească.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri