anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

I-au scris lui Boc, numindu-l penal pe Chirica. Secretarii de comune, scoși din sărite de edilul Iașului

GALERIE
costel-alexe-mihai-chirica
 • costel-alexe-mihai-chirica
- +

După ce a cerut ajutorul preşedintelui Asociaţiei municipiilor să reducă rolul secretarilor de primării la unul de simplu consilier, primarul Iaşului şi-a atras toate criticile posibile. Secretarii municipiilor, ai consiliilor judeţene, dar şi ai comunelor au demontat pe rând pretenţiile de eficientizare a activităţii invocate de Mihai Chirica şi le-au pus exclusiv pe seama problemelor penale ale acestuia 

Propunerea primarului Iaşului de modificare a statutului secretarilor primăriilor i-a atras critici dure din partea organizaţiilor profesionale ale acestora. La sfârşitul săptămânii trecute, scrisoarea adresată de Mihai Chirica lui Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, a stârnit vâlvă. Edilul Iaşului propunea ca secretarii generali ai unităţilor administrativ-teritoriale să îşi desfăşoare activitatea doar pe durata mandatului primarului ales. Practic, nu doar desfiinţarea statutului acestora, definită precis în Codul administrativ, ci transformarea lor într-un simplu instrument care să execute comenzile celor care îi angajează. „Deşi reglementările legale sunt precise cu privire Ia activitatea secretarului general în domeniul respectării şi aplicării legii pentru administraţia locală, există situaţii în care colaborarea dintre secretar şi primarul nou ales lasă mult de dorit”, îşi motivează Chirica propunerea de modificare a legii actuale. “Ziarul de Iaşi” a relatat în mai multe rânduri despre tipul de secretar la care visează primarul Iaşului: cel care şi-a apărat cu orice preţ şeful condamnat penal şi, prin urmare, declarat incompatibil cu funcţia, dar care l-a ţinut în funcţie prin tot felul de chichiţe administrative - la Tg. Frumos, Mironeasa, Sireţel etc.

Totul vine de la DIICOT

„Este profund îngrijorătoare şi de-a dreptul dezamăgitoare solicitarea domnului Mihai Chirica”, se arată într-un mesaj adresat AMR de către Asociaţia secretarilor de municipii din România. Este menţionat rolul acestora, de garant al legalităţii în administraţia publică locală, dincolo de interdicţia valabilă pentru orice funcţionar public de a face politică. „Cum ar mai putea să-şi respecte un secretar general atribuţiile legale, dacă funcţia de secretar general al UAT şi-ar pierde caracterul stabil şi profund apolitic şi ar intra în sfera funcţiilor temporare şi dependente de factorul politic?”, se arată în scrisoarea adresată preşedintelui AMR. Cât priveşte motivul care l-a împins pe primarul Iaşului să facă un asemenea demers, „suntem conştienţi de faptul că resortul motivaţional al domnului Mihai Chirica este acela de a o îndepărta din funcţia publică pe colega noastră, care are calitatea de «martor-cheie» în dosarul deschis de DIICOT pe numele domnului primar, în care este cercetat în mai multe afaceri imobiliare”, precizează mesajul-protest adresat lui Emil Boc. „Vă rugam să analizaţi argumentele noastre şi să nu daţi curs intenţiei de a politiza ultima funcţie apolitică din administraţia publică locală”, încheie documentul.

Un «lacheu comod de tip yes-man»

Şi Asociaţia secretarilor judeţelor din România a contestat ideea lansată de Mihai Chirica. „Nu cunoaştem care au fost raţiunile pentru care domnia sa a «gândit» o asemenea «inovaţie», care, dacă ar fi luată în considerare, ar afecta ireversibil statutul uneia dintre funcţiile publice de tradiţie ale administraţiei publice locale din România. Am putea doar să le intuim citind diverse materiale de presă, însă putem să constatăm cu amărăciune că acest tip de propunere tinde să lezeze demnitatea umană şi profesională a celor care ocupă astăzi onoranta funcţie publică de conducere de secretar general al unităţii administrativ-teritoriale în urma unor concursuri pe post, desfăşurate în condiţiile legii. O asemenea propunere ar duce la transformarea unui profesionist al administraţiei publice într-un «lacheu comod de tip yes-man» al oricărui decident politic, fie el primar sau preşedinte al consiliului judeţean, compromiţând aprecierea obiectivă a legalităţii actului administrativ, cu consecinţe evidente la nivelul întregii administraţii publice locale”, avertizează secretarii CJ-urilor. Mesajul face apel la experienţa politico-administrativă şi calitatea de profesor universitar de drept public ale lui Emil Boc, astfel încât „împreună cu colegii dumneavoastră din conducerea Asociaţiei Municipiilor din România veţi lua decizia corectă a nepromovării unui astfel de proiect de lege”.

„Aveţi un singur lucru de făcut: să vă retrageţi propunerea neîntârziat, public şi neechivoc”

Mai direct s-a arătat Dan Cârlan, preşedintele Corpului profesional al secretarilor generali ai comunelor din România, de data asta într-o scrisoare deschisă adresată primarului Iaşului (CITEȘTE AICI): „Vă rog să nu jigniţi primarii care, chiar în număr covârşitor, sunt oameni care manifestă încredere în Dumnezeu şi în jurământul depus, jurământ pe care dumneavoastră, prin demersul pe care l-aţi făcut cu această propunere, l-aţi încălcat grav şi poate ireversibil. Putem compara această propunere doar cu ideea că o persoană cercetată penal ar putea fi îndreptăţită prin lege să-şi aleagă procurorul de caz, iar mai apoi, absolut firesc, să-şi selecteze şi completul de judecători care să-l judece…”, a comparat el propunerea lui Chirica. „Aveţi un singur lucru de făcut: să vă retrageţi propunerea neîntârziat, public şi neechivoc, chiar dacă aceasta nu ar putea şterge în totalitate răul pe care l-aţi făcut prin acest demers total neinspirat”, l-a sfătuit Dan Cârlan pe actualul primar al Iaşului. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.