Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

I-au scris lui Boc, numindu-l penal pe Chirica. Secretarii de comune, scoși din sărite de edilul Iașului

GALERIE
costel-alexe-mihai-chirica
  • costel-alexe-mihai-chirica
- +

După ce a cerut ajutorul preşedintelui Asociaţiei municipiilor să reducă rolul secretarilor de primării la unul de simplu consilier, primarul Iaşului şi-a atras toate criticile posibile. Secretarii municipiilor, ai consiliilor judeţene, dar şi ai comunelor au demontat pe rând pretenţiile de eficientizare a activităţii invocate de Mihai Chirica şi le-au pus exclusiv pe seama problemelor penale ale acestuia 

Propunerea primarului Iaşului de modificare a statutului secretarilor primăriilor i-a atras critici dure din partea organizaţiilor profesionale ale acestora. La sfârşitul săptămânii trecute, scrisoarea adresată de Mihai Chirica lui Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, a stârnit vâlvă. Edilul Iaşului propunea ca secretarii generali ai unităţilor administrativ-teritoriale să îşi desfăşoare activitatea doar pe durata mandatului primarului ales. Practic, nu doar desfiinţarea statutului acestora, definită precis în Codul administrativ, ci transformarea lor într-un simplu instrument care să execute comenzile celor care îi angajează. „Deşi reglementările legale sunt precise cu privire Ia activitatea secretarului general în domeniul respectării şi aplicării legii pentru administraţia locală, există situaţii în care colaborarea dintre secretar şi primarul nou ales lasă mult de dorit”, îşi motivează Chirica propunerea de modificare a legii actuale. “Ziarul de Iaşi” a relatat în mai multe rânduri despre tipul de secretar la care visează primarul Iaşului: cel care şi-a apărat cu orice preţ şeful condamnat penal şi, prin urmare, declarat incompatibil cu funcţia, dar care l-a ţinut în funcţie prin tot felul de chichiţe administrative - la Tg. Frumos, Mironeasa, Sireţel etc.

Totul vine de la DIICOT

„Este profund îngrijorătoare şi de-a dreptul dezamăgitoare solicitarea domnului Mihai Chirica”, se arată într-un mesaj adresat AMR de către Asociaţia secretarilor de municipii din România. Este menţionat rolul acestora, de garant al legalităţii în administraţia publică locală, dincolo de interdicţia valabilă pentru orice funcţionar public de a face politică. „Cum ar mai putea să-şi respecte un secretar general atribuţiile legale, dacă funcţia de secretar general al UAT şi-ar pierde caracterul stabil şi profund apolitic şi ar intra în sfera funcţiilor temporare şi dependente de factorul politic?”, se arată în scrisoarea adresată preşedintelui AMR. Cât priveşte motivul care l-a împins pe primarul Iaşului să facă un asemenea demers, „suntem conştienţi de faptul că resortul motivaţional al domnului Mihai Chirica este acela de a o îndepărta din funcţia publică pe colega noastră, care are calitatea de «martor-cheie» în dosarul deschis de DIICOT pe numele domnului primar, în care este cercetat în mai multe afaceri imobiliare”, precizează mesajul-protest adresat lui Emil Boc. „Vă rugam să analizaţi argumentele noastre şi să nu daţi curs intenţiei de a politiza ultima funcţie apolitică din administraţia publică locală”, încheie documentul.

Un «lacheu comod de tip yes-man»

Şi Asociaţia secretarilor judeţelor din România a contestat ideea lansată de Mihai Chirica. „Nu cunoaştem care au fost raţiunile pentru care domnia sa a «gândit» o asemenea «inovaţie», care, dacă ar fi luată în considerare, ar afecta ireversibil statutul uneia dintre funcţiile publice de tradiţie ale administraţiei publice locale din România. Am putea doar să le intuim citind diverse materiale de presă, însă putem să constatăm cu amărăciune că acest tip de propunere tinde să lezeze demnitatea umană şi profesională a celor care ocupă astăzi onoranta funcţie publică de conducere de secretar general al unităţii administrativ-teritoriale în urma unor concursuri pe post, desfăşurate în condiţiile legii. O asemenea propunere ar duce la transformarea unui profesionist al administraţiei publice într-un «lacheu comod de tip yes-man» al oricărui decident politic, fie el primar sau preşedinte al consiliului judeţean, compromiţând aprecierea obiectivă a legalităţii actului administrativ, cu consecinţe evidente la nivelul întregii administraţii publice locale”, avertizează secretarii CJ-urilor. Mesajul face apel la experienţa politico-administrativă şi calitatea de profesor universitar de drept public ale lui Emil Boc, astfel încât „împreună cu colegii dumneavoastră din conducerea Asociaţiei Municipiilor din România veţi lua decizia corectă a nepromovării unui astfel de proiect de lege”.

„Aveţi un singur lucru de făcut: să vă retrageţi propunerea neîntârziat, public şi neechivoc”

Mai direct s-a arătat Dan Cârlan, preşedintele Corpului profesional al secretarilor generali ai comunelor din România, de data asta într-o scrisoare deschisă adresată primarului Iaşului (CITEȘTE AICI): „Vă rog să nu jigniţi primarii care, chiar în număr covârşitor, sunt oameni care manifestă încredere în Dumnezeu şi în jurământul depus, jurământ pe care dumneavoastră, prin demersul pe care l-aţi făcut cu această propunere, l-aţi încălcat grav şi poate ireversibil. Putem compara această propunere doar cu ideea că o persoană cercetată penal ar putea fi îndreptăţită prin lege să-şi aleagă procurorul de caz, iar mai apoi, absolut firesc, să-şi selecteze şi completul de judecători care să-l judece…”, a comparat el propunerea lui Chirica. „Aveţi un singur lucru de făcut: să vă retrageţi propunerea neîntârziat, public şi neechivoc, chiar dacă aceasta nu ar putea şterge în totalitate răul pe care l-aţi făcut prin acest demers total neinspirat”, l-a sfătuit Dan Cârlan pe actualul primar al Iaşului. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri