Iapă unică în țară, rasă pură, la baza hipică a USV Iași. Numai transportul ei a costat peste 17.000 de dolari
La Baza hipică a Universității de Științele Vieții din Iași (USV) a fost adusă o iapă unică în țară, și puțin răspândită în Europa. Roma’Empire este un Percheron American, de zece ani, originar din Franța, și reprezintă cel mai valoros exemplar din cadrul Bazei.
Rasa a fost introdusă în Statele Unite în secolul 19, când fermierii americani au început să aprecieze abilitățile percheronilor francezi în munca de pe câmp. Aceștia erau ideali pentru terenuri dificile, datorită forței lor remarcabile și temperamentului calm. În timp, percheronul american a evoluat, devenind o rasă distinctă, asociată cu caii de la Curtea Regală.
Astfel, Roma’Empire este în prezent cea mai specială iapă dintre toate cele 8 exemplare de cai găzduite la Baza hipică.
„Mereu mi-am dorit să pot să o import, să o aduc în țară, dar este destul de costisitor”
„Am fost și dresor de cai în America timp de un an de zile, prin 2012 -2013, și am rămas cu un gust plăcut despre această rasă, mereu mi-am dorit să pot să o import, să o aduc în țară, dar este destul de costisitor. În America aproximativ 70% din caii grei de tracțiune (draft horses) sunt Percheron. Fiind o rasă impunătoare, foarte înaltă și docilă, se folosește mult la poliția călare, jandarmerie. Înălțimea la greabăn a acestei rase variază între 1.60 m și 2.12 m, greutate 800 – 1500 kg. Caii de la Curtea regală, dacă ați văzut, cei negri, sunt tot din rasa asta. Pentru că sunt foarte înalți și, odată ce sunt înalți, sunt și blânzi. Acolo ei trebuie să stea pur și simplu pe loc. Nu au prea multă activitate. Pe când, dacă ar fi un cal energic, vă dați seama că n-ar sta pe loc. În afară de iapa nou adusă, mai sunt șapte cai la Baza hipică. Doi sunt din rasa lipizzan, unul este cal de sport francez, unul este cal de sport german. Mai sunt metiș, cu rase locale și un ponei. Dar, da, ea e cea mai specială, pentru că este și singura din țară, din ce am documentat eu. Și în Europa sunt puține țări care cresc rasa asta. S-au făcut importuri înapoi din America în țările din Europa”, a precizat ing. Gabriel Mihai Moroșan, proprietarul.
La ce prețuri ajung
Prețurile pentru achiziția unui asemenea exemplar variază în funcție de origine și performanță între 10.000 și 150.000, 200.000 dolari pentru caii adulți, iar pentru mânji cu origine între 15.000-25.000 dolari. De asemenea, prețurile de transport, adică bilet de avion, toate documentele de vamă și controale veterinare, ating suma de 17.500 dolari.
Iapa poate fi admirată de oricine, însă în ceea ce privește cursurile de echitație, Roma’Empire va putea fi călărită doar de studenții cu experiență în acest sport, în principal dorindu-se înmulțirea rasei pure, prin inseminarea cu material seminal autentic.
„În timpul săptămânii vin studenții și fac echitație, dar majoritatea sunt din Franța, care au făcută școală de echitație, au cai acasă, vorbim de alt nivel de experiență. Momentan, iapa aceasta nu este experimentată în echitație, deci este începătoare. Și atunci nu putem pune începători cu începători, pentru că ar ieși ceva, Doamne ferește! Pentru calul începător ne trebuie un călăreț avansat. Dacă calul este avansat, atunci putem lucra cu începători, ceea ce facem de exemplu cu un alt cal, în weekend, în special pentru publicul ieșean. Ce doresc eu să fac pe viitor este să putem să aducem material seminal din America ca să putem crește rasă curată, pentru că la noi nu este. Sau poate găsim o sursă din Europa, care au aceeași rasă. Scopul este să avem un nucleu al nostru, pentru că ar fi benefic nu doar pentru România, ci și pentru Europa, pentru că, așa cum am mai spus, nu este așa răspândită rasa”, a menționat specialistul.
Prețurile de la baza hipică
Baza hipică din Iași și-a deschis porțile publicului larg anul trecut, în luna octombrie. O ședință de echitație pentru începători costă circa 70 de lei în timpul săptămânii, iar în weekend și sărbători legale aproximativ 100 de lei. Pe lângă ședințele cu nivele diferite de inițiere pentru începători, intermediari sau avansați, mai pot fi făcute plimbări de acomodare cu însoțitor, exerciții de lucru pentru dezvoltarea echilibrului și a abilităților de coordonare, exerciții de dezvoltare echilibru, lucru la coarda, pas, trap, gallop, liber la pas. De asemenea, în oferta Bazei hipice sunt cuprinse plimbările cu ponei, plimbările călare și cele realizate cu trăsura. Pentru acestea din urmă, USV Iași a solicitat aprobările necesare pentru traseul Rond USV – Fundație – Piața Unirii – Pietonal și retur.
„Cel mai bine pentru cei interesați este să vină pentru prima dată până aici, să vadă despre ce e vorba și totodată noi să ne dăm seama cu cine avem de lucru, astfel știm în ce direcție să îi poziționăm. Când facem o programare prin telefon, noi nu știm exact cu cine avem de lucru, nu știm nivelul. Una e când venim, stăm un pic, purtăm o discuție și pe urmă vedem ce putem face în viitor”, a conchis specialistul.
Publicitate și alte recomandări video