Iar se ”fură” de la copii? Suveica „Academia de fotbal“ a trecut la vot, în uralele PSD, PMP, ALDE şi Chirica. Banii ajung la seniori
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Iată care este cel mai disputat proiect al consilierilor locali din „Capitalei Culturii“!

Iar se ”fură” de la copii? Suveica „Academia de fotbal“ a trecut la vot, în uralele PSD, PMP, ALDE şi Chirica. Banii ajung la seniori

GALERIE
sedinta cl
  • sedinta cl
- +

S-a aprobat alocarea a 2 milioane de lei din banii ieşenilor pentru pregătirea juniorilor Poli Iaşi. Banii vor ajunge însă, în final, tot la seniorii clubului, care are mari probleme financiare. PNL: Performanţa vine acolo unde sunt investitori, nu bani publici pentru supravieţuire. Mihai Chirica: O „lecţie“ pentru modul în care se poate finanţa sportul în România

Consilierii locali s-au reunit ieri într-o nouă şedinţă maraton, ce a ţinut peste patru ore. Cu toate că numărul proiectelor de hotărâre a fost unul relativ mic, circa 30, unele dintre acestea au iscat discuţii aprinse. Aşa cum era de aşteptat, acordarea sumei de 2 milioane lei către centrul de juniori ai clubului de fotbal Politehnica Iaşi, aşa-numita „Academie de fotbal“, a stârnit cele mai lungi polemici. Inclusiv liberalii s-au împărţit în două tabere: unii au contestat legalitatea finanţării, în contextul în care principalii beneficiari ai banilor vor fi jucătorii de la echipa mare, în timp ce alţii au pus în discuţie oportunitatea, acceptând că alocarea are cadru de legalitate. În schimb, consilierii PSD, PMP şi ALDE au fost de acord din start cu propunerea executivului.
 
Academia de fotbal, pro şi contra
 
Consilierul PSD Mihai Gavril, jurist de profesie, a explicat pe larg condiţiile de legalitate ale proiectului, social-democratul vorbind în plen mai bine de 30 minute pe această temă. Expozeul acestuia nu i-a convins pe toţi consilierii: Răzvan Timofciuc (PNL) a acuzat faptul că alocarea e o formă mascată de a achita salariile jucătorilor de la echipa mare, clubul de fotbal trecând prin mari dificultăţi financiare. „Nu am susţinut acest proiect de hotărâre pentru că, din păcate, nu este vorba despre a sprijini o Academie de fotbal, ci, printr-un paravan, s-au acordat 2 milioane lei echipei de seniori a Politehnicii Iaşi. Este un proiect la limita legii, pentru că legislaţia europeană şi Consiliul Concurenţei interzic autorităţilor locale să vireze fonduri către cluburi care au venituri din activitatea economică mai mari de 20%“, a comentat Timofciuc.
 
Liderul de grup al liberalilor, Eduard Boz, a spus în plen că proiectul este legal, dar s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte oportunitatea. „Această luptă permanentă pentru supravieţuire nu poate duce la performanţă. Performanţa vine acolo unde sunt investitori“, a mai spus Boz. La rândul lui, primarul Mihai Chirica a susţinut că hotărârea adoptată ieri de plen s-a făcut într-un cadru total de legalitate, şi poate fi o „lecţie“ pentru modul în care se poate finanţa sportul în România. „Sunt peste 300 de copii înscrişi, au coordonatori, iar fiecare grupă de circa 15 copii va avea din partea clubului mare un mentorat şi o pregătire fizică şi tehnică pe care va trebui să o urmeze cu jucători care vor putea fi remuneraţi pentru munca lor făcută. În felul acesta, toată lumea are de câştigat. Nu transferi pur şi simplu bani care ajung să substituie nişte cheltuieli, ci mai ceri ceva de acolo: o pregătire pentru tânăra generaţie, speranţa fiind să avem un număr cât mai mare de jucători născuţi, pregătiţi şi performanţi în Iaşi“, a fost replicat primarului Chirica. În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu aportul a 16 consilieri locali.
 
Simona Halep, propusă cetăţean de onoare 
 
În debutul şedinţei de plen, consilierul PSD Florentin Ciobotariu a propus acordarea titlului de cetăţean de onoare al Iaşului campioanei de la Wimbledon, Simona Halep. Primarul a plusat şi a vorbit despre oportunitatea denumirii complexului sportiv de la Ciric după numele tenismenei. În ceea ce priveşte acordarea distincţiei, edilul şef al Iaşului a precizat că va fi iniţiată o corespondenţă cu Halep, iar dacă aceasta va accepta, va fi întocmit un proiect de hotărâre în acest sens.
 
La secţiunea de interpelări, primarul a fost întrebat de către liberalul Timofciuc despre starea mai multor monumente istorice din Iaşi, printre care şi Casa Buicliu din Păcurari. În context, edilul a menţionat că în această clădire ar urma să fie amenajat în viitor un Muzeu al Copilului. Interpelările la adresa executivului au mai vizat stadiul introducerii benzilor unice pentru transportul public (primarul a spus că, după obţinerea avizului Poliţiei Rutiere, prima bandă unică implementată va fi în Nicolina), prelungirea programului tramvaielor până la ora 24.00 (propunere refuzată), stadiul Planului Urbanistic General (încă în aprobare la Comisia naţională a monumentelor istorice) şi stadiul amenajării unei substaţii de Salvare pe Moara de Foc, în locul fostei autogări Real (acum se fac acolo demolări).
 
Universitatea Tehnică ia străzile din campus
 
Un alt proiect care a mai atras atenţia consilierilor a constat în trecerea în patrimoniul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ a străzilor din campusul Tudor Vladimirescu, respectiv aleile Prof. Dr. Vasile Petrescu, Prof. Dr. Gheorghe Alexa şi Prof. Dr. Dimitrie Atanasiu. Prin vocea directorului Direcţiei Servicii Studenţeşti, Bogdan Budeanu, TUIAŞI şi-a asumat modernizarea aleilor şi suplimentarea locurilor de parcare din zonă. Budeanu a explicat că, în prezent, sunt disponibile circa 600 de locuri, dar în campus sunt peste 1.100 de maşini. Totodată, pe termen mediu, ar urma să fie amenajat un parcaj suprateran, iar aleile să devină pietonale. Pe termen scurt, este posibil ca TUIAŞI să pună bariere, dar atât reprezentanţii universităţii, cât şi cei ai Primăriei au subliniat că riveranii, operatorii economici şi clienţii acestora nu vor fi afectaţi. Consilierii locali au mai aprobat ieri realizarea unor investiţii, precum şi concesionarea esplanadei Pieţei Naţiunii pentru amenajarea unei parcări subterane.
 
Cum stau tabelere politice în CL?
 
Pe orinea de zi a figurat şi înstrăinarea unui bun imobil din patrimoniul public: un teren de 3.370 mp în Cicoarei la schimb cu 1.281 mp lângă Cimitirul „Eternitatea“. Conform noului Cod Administrativ, în cazul CL Iaşi un astfel de proiect ar fi avut nevoie de 19 voturi (din 27) şi, chiar dacă inclusiv unii liberali au votat pentru proiect, iniţiativa nu a trecut în contextul în care de la şedinţă au lipsit mai mulţi consilieri. În timp ce noua legislaţie a înlesnit aprobarea unor proiecte de patrimoniu (cum ar fi concesionările de terenuri), reversul medaliei vizează înstrăinarea de bunuri prin modificarea modului de calcul al majorităţii calificate. În cazul Iaşului, de acum înainte, înstrăinările de bunuri imobile trebuie aprobate de 19 consilieri, iar alianţa de facto din CL numără doar 18 consilieri: 14 - PSD, 2 - ALDE şi 2 - PMP. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.