Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iarăşi primii după Bucureşti. Cel mai mare spital din Moldova devine suport Covid

GALERIE
coronavirus_teste
  • coronavirus_teste
- +

Ieri, la Iaşi au fost raportate 116 cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus, judeţul fiind pe primul loc după municipiul Bucureşti, unde s-au întregistrat 562 de noi infectări, Capitala stabilind un record în acest sens. În acelaşi timp, Iaşul a intrat într-un nedorit Top 5 al judeţelor privind numărul total de îmbolnăviri de la începutul pandemiei, după Suceava, Braşov, Prahova şi Bucureşti. 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a raportat alte noi cinci focare de COVID 19. Un prim focar a fost depistat la Centrul de Servicii Sociale Budăi, unde 21 de copii instituţionalizaţi au fost depistaţi pozitiv în urma testării periodice. După evaluarea stării de sănătate de către un medic infecţionist, s-a decis izolarea acestora în centru şi, bineînţeles, dezinfectarea spaţiilor. Alte două focare au fost înregistrate la Institutul de Psihiatrie “Socola”.

Nu în ultimul rând, focarul descoperit săptămâna trecută la Muzeul Literaturii Române a ajuns la şase angajaţi. S-a dispus dezinfecţia spaţiului de către o firmă specializată şi izolarea sau internarea celor pozitivi. În aceste condiţiii, unităţile medicale care au în grijă bolnavii COVID 19 abia mai fac faţă internărilor. Începând de ieri, prin ordin ministerial, Secţia II Medicală de la Spitalul “Sfântul Spiridon”, a devenit secţie suport COVID. Ordinul nu a fost chiar atât de bine primit de către conducerea instituţiei. “Nu am devenit spital COVID. E vorba doar de o secţie cu 65 de paturi care va deservi bolnavii COVID 19 cu forme uşoare. Subliniez, uşoare, pentru că noi acolo nu avem ATI. Având în vedere creşterea exponenţială a numărului de cazuri şi faptul că suntem un spital pavilionar, ni s-a cerut ajutorul, şi nici măcar părerea. Înseamnă un lucru greu de dus la îndeplinire, dar eu, făcând armata, fiind sublocotenent în rezervă, am înţeles că ordinul se execută, şi nu se discută, faţă de Spitalul Militar, unde ăştia nu înţeleg nimica. Dar ăsta e doar punctul meu de vedere. Deci, Spitalul Regional de Urgenţe nu va ajunge niciodată un spital COVID. Chiar dacă lucrurile se vor agrava, nu vom putea interna acolo decât formele uşoare şi asimptomaticii”, a declarat managerul Ioan Bârliba. Până ieri, la prânz, la “Sf. Spiridon” nu fusese transferat niciun bolnav COVID 19. În continuare, unităţile medicale sunt extrem de aglomerate.

“Nu ne găsim într-un moment foarte confortabil, pentru că, în ultimele cinci zile, în fiecare zi, am avut câte cel puţin 100 de noi infectări. Acest lucru înseamnă că s-a adunat un număr foarte mare de pacienţi care trebuie evaluaţi. Sigur, cei asimptomatici vor să meargă acasă, dar sunt pacienţi cu forme uşoare şi medii care prezintă factor de risc, şi drept urmare trebuie să rămână în spital. Ca urmare, activitatea din timpul gărzilor a fost extrem de dificilă din cauza presiunii create de absenţa paturilor libere. Pe lângă secţia cu 65 de paturi de la «Sfântul Spiridon» s-au făcut eforturi pentru a mai aloca şase paturi de ATI la Spitalul CFR”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

De asemenea, pentru pacienţii mici dializaţi şi diagnosticaţi cu COVID 19 a fost adăugat şi Spitalul de Copii. Carmen Dorobăţ a adăugat că este extrem de important ca spitalul modular de la Leţcani să se deschidă, mai ales pentru că urmează o perioadă extrem de aglomerată generată de Sărbătorile Iaşului. “Trebuie să ţinem seama de măsuri care se impun în această perioadă. Şi acestea sunt: păstrarea distanţei sociale pentru cei care se află la rând la raclă, purtarea măştii de protecţie permanent acolo unde este aglomerat, folosirea strict a obiectelor personale şi spălatul pe mâini. Este bine să nu mergem spre o socializare intensă în zona comercială, pentru a ne întoarce sănătoşi acasă. Chiar Sinodul Bisericii, prin vocea PF Daniel, a spus că este bine în primul rând să trăim acest moment în interiorul nostru, să ne rugăm şi să ne facem o cruce”, a adăugat Carmen Dorobăt.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri