Iarăşi primii după Bucureşti. Cel mai mare spital din Moldova devine suport Covid
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iarăşi primii după Bucureşti. Cel mai mare spital din Moldova devine suport Covid

GALERIE
coronavirus_teste
  • coronavirus_teste
- +

Ieri, la Iaşi au fost raportate 116 cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus, judeţul fiind pe primul loc după municipiul Bucureşti, unde s-au întregistrat 562 de noi infectări, Capitala stabilind un record în acest sens. În acelaşi timp, Iaşul a intrat într-un nedorit Top 5 al judeţelor privind numărul total de îmbolnăviri de la începutul pandemiei, după Suceava, Braşov, Prahova şi Bucureşti. 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a raportat alte noi cinci focare de COVID 19. Un prim focar a fost depistat la Centrul de Servicii Sociale Budăi, unde 21 de copii instituţionalizaţi au fost depistaţi pozitiv în urma testării periodice. După evaluarea stării de sănătate de către un medic infecţionist, s-a decis izolarea acestora în centru şi, bineînţeles, dezinfectarea spaţiilor. Alte două focare au fost înregistrate la Institutul de Psihiatrie “Socola”.

Nu în ultimul rând, focarul descoperit săptămâna trecută la Muzeul Literaturii Române a ajuns la şase angajaţi. S-a dispus dezinfecţia spaţiului de către o firmă specializată şi izolarea sau internarea celor pozitivi. În aceste condiţiii, unităţile medicale care au în grijă bolnavii COVID 19 abia mai fac faţă internărilor. Începând de ieri, prin ordin ministerial, Secţia II Medicală de la Spitalul “Sfântul Spiridon”, a devenit secţie suport COVID. Ordinul nu a fost chiar atât de bine primit de către conducerea instituţiei. “Nu am devenit spital COVID. E vorba doar de o secţie cu 65 de paturi care va deservi bolnavii COVID 19 cu forme uşoare. Subliniez, uşoare, pentru că noi acolo nu avem ATI. Având în vedere creşterea exponenţială a numărului de cazuri şi faptul că suntem un spital pavilionar, ni s-a cerut ajutorul, şi nici măcar părerea. Înseamnă un lucru greu de dus la îndeplinire, dar eu, făcând armata, fiind sublocotenent în rezervă, am înţeles că ordinul se execută, şi nu se discută, faţă de Spitalul Militar, unde ăştia nu înţeleg nimica. Dar ăsta e doar punctul meu de vedere. Deci, Spitalul Regional de Urgenţe nu va ajunge niciodată un spital COVID. Chiar dacă lucrurile se vor agrava, nu vom putea interna acolo decât formele uşoare şi asimptomaticii”, a declarat managerul Ioan Bârliba. Până ieri, la prânz, la “Sf. Spiridon” nu fusese transferat niciun bolnav COVID 19. În continuare, unităţile medicale sunt extrem de aglomerate.

“Nu ne găsim într-un moment foarte confortabil, pentru că, în ultimele cinci zile, în fiecare zi, am avut câte cel puţin 100 de noi infectări. Acest lucru înseamnă că s-a adunat un număr foarte mare de pacienţi care trebuie evaluaţi. Sigur, cei asimptomatici vor să meargă acasă, dar sunt pacienţi cu forme uşoare şi medii care prezintă factor de risc, şi drept urmare trebuie să rămână în spital. Ca urmare, activitatea din timpul gărzilor a fost extrem de dificilă din cauza presiunii create de absenţa paturilor libere. Pe lângă secţia cu 65 de paturi de la «Sfântul Spiridon» s-au făcut eforturi pentru a mai aloca şase paturi de ATI la Spitalul CFR”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

De asemenea, pentru pacienţii mici dializaţi şi diagnosticaţi cu COVID 19 a fost adăugat şi Spitalul de Copii. Carmen Dorobăţ a adăugat că este extrem de important ca spitalul modular de la Leţcani să se deschidă, mai ales pentru că urmează o perioadă extrem de aglomerată generată de Sărbătorile Iaşului. “Trebuie să ţinem seama de măsuri care se impun în această perioadă. Şi acestea sunt: păstrarea distanţei sociale pentru cei care se află la rând la raclă, purtarea măştii de protecţie permanent acolo unde este aglomerat, folosirea strict a obiectelor personale şi spălatul pe mâini. Este bine să nu mergem spre o socializare intensă în zona comercială, pentru a ne întoarce sănătoşi acasă. Chiar Sinodul Bisericii, prin vocea PF Daniel, a spus că este bine în primul rând să trăim acest moment în interiorul nostru, să ne rugăm şi să ne facem o cruce”, a adăugat Carmen Dorobăt.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.