Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iarna la Iași: ambulanțe blocate, tramvai deraiat, camion în șanț, trenuri anulate

GALERIE
iarna
  • iarna
- +

Dacă plecaţi la drum în judeţ sau în ţară, sunaţi la numerele de la sfârşitul articolului pentru a afla starea drumurilor. Aseară, în judeţul Iaşi niciun drum nu era închis. Ca şi ieri, astăzi, trenul Iaşi - Galaţi de dimineaţă şi perechea lui sunt anulate.

Iaşul a rezistat cu greu la primul asalt al iernii. Toate drumurile naţionale de pe raza judeţului au rămas deschise traficului, iar pe cele judeţene s-a circulat constant în condiţii de iarnă. În unele zone ale ju­deţului s-a lucrat însă permanent la des­zăpezire, drumurile blocându-se la scurt timp după intervenţia utilajelor. Pe nu­meroase străzi din municipiu s-a circulat în condiţii deosebit de dificile, utilajele de deszăpezire fiind concentrate pe men­ţinerea în circulaţie a doar 10 trasee, considerate prioritare.

Aeroportul a rămas operaţional, înregistrându-se însă întârzieri ale zborurilor din cauza condiţiilor meteo dificile de la Bucureşti. Tot din cauza vremii mult mai rele din sudul ţării, a fost anulat trenul de după-amiază Galaţi - Iaşi şi perechea acestuia. Va fi anulat şi azi trenul Iaşi - Galaţi de dimineaţă, ca şi perechea acestuia. „Pe parcursul zilei nu au fost înregistrate probleme deosebite. Se circulă în condiţii de iarnă, bineînţeles, dar se continuă intervenţiile pentru desză­pe­zire şi menţinerea traficului cât mai aproape de normal“, a declarat subprefectul Bogdan Abalaşi.

GALERIE FOTO

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri a intervenit ieri cu 36 de utilaje, acestea împrăştiind 350 tone de material antiderapant. Pe drumurile naţionale, stratul de zăpadă nu a depăşit 3 cm grosime. Cele trei puncte de traversare a Carpaţilor din Moldova au rămas deschise, ca şi drumurile naţionale de pe raza judeţelor Botoşani, Suceava, Neamţ şi Iaşi. În schimb, mai multe drumuri naţionale din Bacău şi Vaslui au fost închise din cauza viscolului. În cursul dimineţii, oficialii DRDP luaseră în calcul închiderea DN 2 în Vrancea, din cauza viscolului care ajunsese la 90 km/h. În schimb, pe tronsonul Buzău - Urziceni au fost impuse restricţii de tonaj.

În cursul dimineţii, viscolul a afectat drumurile judeţene spre Româneşti, Mădâr­jac, Scobinţi, Sireţel, Ciorteşti sau Popeşti, acestea fiind menţinute cu greu deschise. În jurul prânzului au fost scoase pe trasee şi autofrezele aflate la dispoziţia Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) întrucât pe drumuri începuseră să se formeze valuri de zăpadă. În total, au fost mobilizate pe drumurile judeţene 34 de utilaje. Până seara, se înre­gistrau în continuare probleme în Miros­loveşti, Ciorteşti, Todireşti, Scobinţi, Sireţel sau Dobrovăţ. În această comună, un camion care transporta ajutoare alimentare a derapat, oprindu-se într-un şanţ, fără a bloca drumul. Două camioane militare au fost trimise seara pentru a transborda pachetele cu alimente şi a le duce în comună.

Două ambulanţe cu pacienţi din comuna Focuri au rămas înzăpezite ieri la amiază în Movileni. În jurul orei 15.00, SMURD a trimis maşina de victime multiple pentru preluarea bolnavilor. Auto­sanitarele transportau o femeie de 38 de ani cu observaţie de apendicită şi un bărbat de 64 de ani, căzut de la înălţime, care prezenta un traumatism toracic. În zonă au fost trimise două utilaje de deszăpezire, inclusiv o autofreză, însă numai una dintre autosa­nitare a putut fi repornită. „În cazul celei de-a doua, am trimis o sărăriţă care mer­gea în faţa ei şi într-o curbă, camionul nostru a prins şanţul şi a rămas blocat, blocând în acelaşi timp şi ambulanţa. Am trimis un alt utilaj pentru a ajuta deblocarea camionului ca să poată pleca salva­rea spre Iaşi“, a explicat Daniel Min­ciună, directorul DJADP. În blocajul de la Movileni au fost prinse 12 autovehicule, oprite în spatele ambulanţei. Situaţia s-a rezolvat în jurul orei 18.00, drumul fiind deblocat.

Circulaţie dificilă pe străzi şi foarte grea pe trotuare

În municipiu, Citadin a început să intervină din noaptea de 28 spre 29 decembrie, când au fost scoase la stradă 43 de utilaje. Pe parcursul zilei de ieri au fost împrăştiate 10 tone de clorură de calciu, 153 tone de sare cu inhibitor şi 298 tone de nisip. Acestea au intervenit doar pe bulevardele şi străzile principale, considerate prioritare. Pentru desză­pezirea trotuarelor, pieţelor şi scuarelor publice, Salubris a mobilizat 15 utilaje şi 150 de angajaţi, aceştia fiind depăşiţi de ninsoare.

Un tramvai a deraiat cartierul Tudor Vladimirescu, în faţa Iulius Mall, în jurul orei 10.00, acesta ieşind de pe şinele pline cu zăpadă îngheţată. După aproximativ o jumătate de oră a intervenit un echipaj al RATP care a reuşit să îl pună înapoi pe şine. Circulaţia nu a fost blocată, un singur tramvai aşteptând în spatele celui deraiat până când amândouă şi-au reluat cursul. „Am avut blocată circulaţia cu tramvaiele pe traseul Podul de Piatră - Podu Roş, în intervalul orar 6.35-7.00, respectiv pe traseul Ţesătura - CET, în intervalul orar 7.20-8.00, din cauza unor dopuri de gheaţă care s-au format în zona de şantier“, a explicat Maricel Ghercă, directorul RATP.

Un număr de 38 de persoane fără adăpost au fost cazate în azilul de pe C.A. Rosetti. Reprezentanţii municipalităţii au dat asigurări că nu vor exista probleme legate de încălzirea oraşului. Stocul de cărbune existent este de 128.000 de tone, iar cel de păcură de aproape 10.000 de tone. În cursul zilei de azi nu mai sunt aşteptate ninsori puternice, dar vântul va continua să bată cu 50-60 km/h. Temperaturile mi­nime vor coborî până la -12°C. Vântul va face însă ca temperaturile să fie resimţite ca mult mai coborâte, putându-se atinge pragul critic de -32°C. Maximele se vor ridica la cel mult -6°C. Precipitaţiile vor înceta aproape complet în cursul acestei nopţi, iar de pe 1 ianua­rie este aşteptată şi creşterea uşoară a tempe­raturii.

Numere de telefon unde obţineţi informaţii

Informaţii cu privire la starea drumurilor naţionale de pe raza judeţului pot fi aflate la numerele de telefon 0232.219.240 sau 0232.219.241. Pentru drumurile judeţene sunt disponibile numerele de telefon 0232.255.961 sau 0332.411.845.

Pârtia din Copou e pregătită pentru schiori

Ninsoarea puternică de ieri i-ar putea bucura pe iubitorii sporturilor de iarnă. Municipalitatea a decis deschiderea pârtiei de schi de pe Sărărie, pentru prima zi în acest sezon rece. „Până acum nu au fost precipitaţii, iar temperaturile au fost foarte ridicate pentru această perioadă a anului. S-au făcut reviziile necesare la instalaţia de teleschi şi toate pregătirile care erau necesare, iar pista este pregătită pentru a-i primi pe ieşenii doritori de schi şi săniuş. Preţurile au rămas aceleaşi ca şi anii trecuţi. A fost dată spre închiriere şi cabana din capătul pârtiei, deci totul este pregătit“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga. Un bilet pentru tractarea cu teleschiul va costa un leu, iar un abonament, 11 lei.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri