Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iarna si randamentul termic al caloriferelor

Pierderile de energie termica devin o problema importanta abia in timpul iernii, atunci cand ne dam seama ca, oricat de fierbinti ar fi caloriferele, o parte din caldura pe care o dau nu ajunge in in

GALERIE
calorifer
  • calorifer
- +

Pe principiul vara se face sanie, iar vara car, si aceasta situatie ar trebui prevazuta din timp, pentru ca sezonul rece sa ne gaseasca deja pregatiti. Iata totusi ce poate fi facut, atat din vreme, cat si acum, pentru a creste randamentul termic al caloriferelor din apartamente.

De obicei, in camera de zi sau in dormitoare, caloriferul este prins de peretele care da spre afara (deci mai rece) sau este asezat imediat sub fereastra. Nici nu e de mirare ca, in cazul unor ziduri sau ferestre prost izolate, mare parte din energia termica se risipeste in zadar.

Ce se putea face din timp / Ce se poate face acum

* Daca aveti ferestre cu termopan, care se inchid bine si nu lasa curentii de aer sa patrunda in incapere, ati facut deja primul lucru necesar pentru stoparea pierderilor de caldura. / Daca aveti inca ferestre cu tamplarie veche, prin care trec curenti de aer, izolati zonele sensibile cu ajutorul unui burete special, adeziv. In ambele cazuri, chiar daca aveti ferestre de termopan sau nu, atunci cand aerisiti, inchideti caloriferul. Lasati geamurile deschise de doua ori pe zi, zece - cinsprezece minute, apoi inchideti-le si dati din nou drumul la calorifer. (Acelasi lucru  este valabil si in cazul usilor de exterior care se deschid langa un calorifer: inlocuirea lor cu unele izolate termic este importanta.)

* Daca ati dublat peretele care da spre exterior cu pasla izolatoare sau alta metoda de termoizolare aplicata in spatele caloriferului, ati facut al doilea lucru necesar pentru stoparea pierderilor de caldura. Lucrarea se face prin demontarea caloriferului, asa ca la caloriferele clasice, din fonta, alimentate din reteaua de termoficare, este dificil de aplicat aceasta procedura atunci cand s-a dat deja drumul apei in retea. / La caloriferele noi, alimentate prin propria centrala sau la radiatoarele electrice, puteti face si acum, iarna, aceasta operatiune, cu ajutorul unui specialist. Cei ce stau la casa sau care isi permit sa faca lucrul acesta la bloc (parter, autorizatii etc.), pot izola peretele si pe afara, cu polistiren expandat de grosime peste 5 cm.

* Daca aveati un calorifer pe peretele dintre camera si balcon si ati inchis balconul, ati ridicat astfel cu cateva grade temperatura din balcon, respectiv ati redus nivelul de racire al peretelui pe care este asezat caloriferul, ati facut un al treilea pas in reducerea pierderilor de caldura. Daca usile de la balcon sunt in continuare functionale, caloriferul va da un randament mult mai bun./ Daca acum balconul este tot deschis, puteti izola peretele dintre camera si exterior cu polistiren expandat. Daca balconul e expus vanturilor, iar balustrade are goluri, incercati sa limitati patrunderea curentilor de aer si a zapezii macar pana la jumatatea balconului, folosind cateva panouri compacte montate vertical, unul in prelungirea altuia. (spatiulconstruit.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri