Iași – 60%, recomandare OMS – maxim 19%. Cezariană vs. naștere naturală – Argumente medicale și explicații ale specialiștilor ieșeni
Deși peste tot se recomandă nașterea naturală, rata nașterilor prin cezariană în România a depășit 60%. Motivația mamelor care solicită cezariana este de cele mai multe ori dorința de a evita durerile asociate nașterilor naturale.
Potrivit medicilor, multe femei însărcinate optează pentru nașterea prin cezariană pentru a evita durerile asociate cu nașterea naturală. Cu toate acestea, nu există o modalitate „corectă” de a da naștere, atât nașterea naturală, cât și cea prin cezariană au avantaje și dezavantaje.
Bogdan Doroftei, director medical al Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași, susține că nașterea naturală este un proces fiziologic, firesc, de a aduce pe lume un copil, atunci când nu există complicații sau contraindicații care indica nașterea prin cezariană. „În cazul nașterilor naturale, recuperarea este mai rapidă, iar durerea postoperatorie mai ușor de manageriat, există un risc mai scăzut de complicații postoperatorii infecțioase imediate și la distanță. De asemenea, lactația se instalează mai rapid și eficient, iar mama poate alăpta bebelușul la patru ore de la naștere, favorizând conexiunea mamă – copil. Astfel, există un prognostic favorabil pentru sarcinile și nașterile ulterioare”, spune medicul ieșean.
O oarecare preferință spre naștere naturală în ultima vreme
Dr. Bogdan Doroftei nuanțează, însă: ”Există situații în care este recomandată cezariana, pentru că nașterea naturală nu este o opțiune pentru toate femeile însărcinate. Unele paciente au indicație pentru cezariană, în special dacă în cadrul sarcinii apar complicații. Printre factorii care nu permit nașterea naturală se pot afla: vârsta mamei – mai mare de 35 de ani, sarcina multiplă – atunci când feții nu sunt poziționați favorabil, cezariană în antecedente efectuată în ultimii doi ani. De asemenea, patologii materne necontrolate, printre care se numără tulburări de coagulare, hipertensiune arterială, diabet decompensat, anomalii ale placentei, colestază de sarcina. Aș vrea să mai amintesc faptul ca în spitalul Cuza Vodă se poate naște cu anestezie epidurală pentru a încuraja nașterea fără dureri. Totodată, încurajăm și nașterile naturale după operație cezariană, nașteri ce se pot asista în anumite condiții”, a declarat medicul.
La rândul ei, prof.dr. Maria Stamatin, medic primar Neonatologie la Arcadia, afirmă că există maternități unde incidența nașterilor prin cezariană este între 50 și 60%, iar în cazul maternităților private, unde adresabilitatea este alta față de maternitățile de stat, incidența cezarienei ajunge până la 80-90% sau chiar mai mult. Cu toate acestea, se bucură să vadă că, recent, tot mai multe mame își exprimă dorința de a naște natural.
Marea problemă a tinerelor mame: durerea
Prof. Dr. Maria Stamatin: „Există întrebări constante vizavi de modul de naștere pe care ți-l pun mamele. Naștere naturală sau naștere prin cezariană? Sigur că cea mai fiziologică este nașterea naturală, pentru că atunci copilul este pregătit să vină pe lume, trece prin nivelul pelvisului și se execută o presiune asupra toracelui, ceea ce va duce la eliminarea lichidului pe care copilul îl are în plămâni. Pe lângă asta, adaptarea lui la viața extrauterină este foarte bună. Un alt lucru care este foarte important: după nașterea naturală recuperarea mamei este mult mai rapidă și, la fel, copilul poate să beneficieze de acea «oră de aur», adică poziționarea copilului pe pieptul mamei instalează foarte repede secreția lactată și, la fel, alimentația la sân va fi inițiată precoce. Din păcate, în ultima vreme gravidele doresc cel mai mult naștere prin cezariană pentru a evita durerea, nu pentru alte motive. Trebuie să înțeleagă că această durere din timpul nașterii poate fi prevenită prin anestezie peridurală, deci se poate face anestezie și la nașterea naturală fără ca mama să simtă durere”, a declarat medicul.
Prof. Dr. Maria Stamatin consideră că operația cezariană ar trebui efectuată doar în cazul unor indicații medicale specifice stabilite de obstetricieni, subliniind în special situațiile în care mamele au peste 30 de ani. Întrucât tendința actuală este ca femeile să aibă copii la vârste tot mai înaintate, se ia tot mai des în considerare opțiunea cezarienei. Medicul a precizat că operația cezariană poate fi indicată și în cazul în care fătul este mai mare, iar bazinul mamei este mai îngust, precum și în cazurile în care mama suferă de hipertensiune sau alte afecțiuni medicale. De asemenea, există cazuri în care indicația de cezariană este dată de starea copilului. Deși nu este o indicație absolută, anumite malformații ale fătului pot sugera necesitatea unei operații cezariene. Totodată, Prof. Dr. Maria Stamatin consideră că recuperarea femeilor după o naștere prin cezariană poate fi mai dificilă din cauza durerii asociate cu cicatricea. În plus, instalarea lactației are loc după trei sau patru zile, în comparație cu nașterea naturală, unde procesul este de obicei mai rapid. Un alt aspect esențial este legat de atașamentul psiho-emoțional dintre mamă și copil, care poate apărea mai târziu în cazul nașterii prin cezariană.
OMS: Cezariana ar trebui să fie la maxim 19%
„Oricum s-a ajuns la un indice mare de cezariană și în România. Organizația Mondială a Sănătății spune că nașterea prin cezariană nu ar de trebui să depășească 19% din nașteri, pentru că după 19% există niște complicații atât pentru mamă cât și pentru copil. Pentru mamă pot exista sângerări masive care să ducă la histerectomie sau o altă patologie sau infecție. Pe de altă parte, pentru copil există tulburări de adaptare la viața extrauterină și necesită suport respirator, uneori două, trei, patru sau chiar o săptămână. Deci, cel mai fiziologică naștere naturală, și nu indusă cu ocitocice decât atunci când este nevoie. Astfel, nașterea prin cezariană să se facă doar la recomandarea medicului obstetrician și nu pentru a evita durerea, pentru că, așa cum am spus, durerea poate fi evitată prin analgezie la nașterea naturală”, a declarat medicul Maria Stamatin.
Răzvan Socolov: avantaje și dezavantaje
Prof.dr. Răzvan Socolov, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic „Elena Doamna” din Iași, afirmă că nașterea naturală prezintă avantaje precum recuperarea mai rapidă și faptul că permite unei mame să aibă mai mulți copii, fără a fi limitată de numărul de operații care pot fi efectuate. El menționează, de asemenea, că nașterea naturală implică o pierdere de sânge mai redusă comparativ cu cezariană, unde pierderea de sânge este mai mare. În ceea ce privește dezavantajele nașterii naturale, Răzvan Socolov subliniază că o gravidă care nu este suficient de pregătită pentru naștere poate întâmpina dificultăți în a colabora cu medicii. Totodată, în cazul nașterilor efectuate acasă există riscul de rupturi.
„Printre avantajele nașterilor prin cezariană se numără timpul mai scurt, pentru că nașterea naturală, mai ales dacă e vorba de prima naștere, poate să dureze 5-6 ore de când încep contractiile. Pe lângă asta, sunt câteva situații în care cezariana este indicată, adică dacă există probleme cu copilul, dacă nu poate să nască. Mamele în general am observat că preferă să nască mai mult prin cezariană. Discuția este numai în cazurile în care să zicem că cezariana nu este o indicație absolută. Durerile mai puternice sunt când iese copilul, dar aici vorbim de un sfert de oră, când iese copilul. Dezavantajele nașterilor prin cezariană sunt că nu se recomandă să facă mai mult de două-trei cezariene, deci se limitează numărul de copii, faptul că există diverse complicații care pot să apară, pot apărea infecții, sângerări, iar la următoarele sarcini se poate întâmpla ca placenta, dacă se fixează pe cicatricea pe care a fost cezariana în interiorul uterului, se dă foarte greu. În ceea ce se numește placenta accreta, și e o complicație foarte gravă. În ultimii ani, să zicem așa, noi la spital proporția este aproximativ egală. Poate 55% – 60% cezariene, și puține nașteri naturale, poate pentru că suntem spital universitar și vin cazuri un pic mai complicate”, a declarat acesta.
Alegerea între nașterea naturală și cezariană nu ar trebui să fie o decizie pur personală: aceasta ar trebui să fie ghidată de recomandările medicilor, care iau în considerare mai mulți factori esențiali pentru sănătatea mamei și a copilului. Medicii analizează elemente precum istoricul medical al mamei, dimensiunea și poziția fătului, starea de sănătate a mamei, precum și alte condiții medicale ce pot afecta procesul de naștere.
Publicitate și alte recomandări video