Iași: 8 comune din 10 nu ating ținta la reciclabile. Se dă vina pe RetuRO. Garda de Mediu amendează, primarii nu înțeleg de ce
Ținta de colectare a deșeurilor reciclabile în cantitate egală cu cele menajere rămâne greu de atins. Inspectorii de mediu aplică sancțiuni primăriilor, dar este asta o modalitate de a rezolva problema?
Colectarea selectivă a deșeurilor, adică separarea lor în trei categorii – plastic și metal, hârtie și carton, respectiv deșeurile menajere – și depozitarea fiecărui tip în containerul specific, continuă să dea bătăi de cap la patru ani după ce a intrat complet în funcțiune Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Țuțora.
„Anul trecut, aproximativ 80 la sută dintre UAT-uri au fost sancționate, un procent foarte mare, deoarece există o problemă semnificativă legată de atingerea țintei de colectare selectivă. Din 2021, acestea aveau obligația de a atinge o țintă de 50 la sută colectare selectivă din masa totală de deșeuri trimisă către stația autorizată Țuțora”, a declarat, într-un interviu pentru Ziarul de Iași, comisarul șef al Gărzii ieșene de Mediu, Gheorghe Bacușcă.
Șeful Gărzii spune că „există UAT-uri care și-au atins țintele, ceea ce demonstrează că se poate. Cei care au realizat ținta primesc sancțiuni minime, în timp ce pentru ceilalți, amenzile sunt mai mari”, a adăugat el.
Amenda, în instanță
Însă primarii nu sunt de acord cu afirmațiile sale. Gelu Șpaiuc, de la Sirețel, a contestat în instanță sancțiunea administrată din acest motiv de inspectorii de mediu. Primarul Șpaiuc ne-a spus că e de acord ca o administrație să fie penalizată dacă scapă de sub control fenomenul depozitării gunoaielor aiurea, într-un depozit neautorizat, de exemplu, dar nu și pentru neîndeplinirea unei obligații practic imposibile. Gelu Șpaiuc a dat și exemplul valorificării deșeurilor reciclabile altfel decât în numele comunei – situație ilustrată cel mai bine prin returnarea sticlelor din plastic.
De ce nu pot fi deșeurile reciclabile cât cele menajere
Comuna Dobrovăț a scăpat de sancțiuni, însă primarul Cătălin Martinuș ne-a spus, la fel, că acel prag de 50 la sută, adică jumătate din deșeurile colectate să fie reciclabile, este departe de situația reală. Comunitate fruntașă în județ la colectarea selectivă, Dobrovățul a avut „în zilele bune” abia o treime din cantitatea de deșeuri la categoria reciclabile. Or, de câteva luni a venit și „concurența” – pe care primarul o apreciază, dar care diminuează cantitatea de deșeuri care intră în circuitul refolosirii: ambalajele din plastic returnate contra garanției.
Pe de altă parte, primarul Martinuș a comparat și cantitatea plasticului sau hârtiei provenite mai ales din ambalaje cu cea a deșeurilor menajere. Câte deșeuri reciclabile trebuie să pui alături de un cartof depreciat, să zicem, ca să fie cantități egale?, a pus el problema în mod practic.
Pot localnicii să pună separat mai mult plastic și hârtie?
În schimb, vecinul de la nord al comunei nu a scăpat de amendă. Primarul din Ciurea, Cătălin Lupu, este de părere că ar trebui modificate reglementările legislative, tocmai pentru că nu poate fi atinsă această proporție. Comuna a fost amendată cu 20 de mii de lei pentru că nu a atins această țintă.
Dacă Miroslava încă nu a fost „călcată” de inspectorii Gărzii de Mediu, primarul Dan Niță consideră la rândul lui acest prag de neatins. De fapt, toate comunitățile mari întâmpină această probleme, ne-a mai spus el. Omologul său de la Holboca ne-a spus că și oamenii pot face mai mult, adică să fie mai atenți la selectarea deșeurilor, dar tot nu ar fi de ajuns ca să se ajungă la un raport 50-50 la sută între cantitatea deșeurilor reciclabile și cea a gunoiului care merge să fie depozitat „la groapă”. Neculai Pamfil a amintit pe de altă parte că o cantitate mai mare de materiale reciclabile colectate înseamnă un preț mai mic de plătit pentru ridicarea deșeurilor.
Întrebat despre comunitățile în care au fost obținute aceste proporții egale, șeful Gărzii de Mediu ne-a răspuns doar că în câteva zile va fi publicat un raport de bilanț al verificărilor efectuate în acest sens.
Citește și:
- VIDEO: O dronă va monitoriza calitatea aerului în Iași. Interviu cu Gheorghe Bacușcă, comisar șef la Garda de Mediu Iași
- Reportaj – Pe urmele miilor de tone de gunoi. 170 de oameni sortează zi de zi, în schimburi, tot ce aruncă ieşeni de-a valma. Ce „grozăvii” găsesc uneori?
- La groapa de gunoi de la Ţuţora sunt aruncate deşeuri neselectate, iar asta a încăierat două instituţii
Publicitate și alte recomandări video