anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de Presă

Iași – oraș al tinerilor, al armoniei vârstelor prin spiritul tânăr (P)

GALERIE
Camelia-Gavrila-intalnire-tineri-PSDTineri-intalnire-PSDOKPopa-intalnire-PSD-tineri
 • Camelia-Gavrila-intalnire-tineri-PSD
 • Tineri-intalnire-PSD
 • OK
 • Popa-intalnire-PSD-tineri
- +

Seria întâlnirilor cu cetățenii ieșeni continuă, iar dialogurile s-au concentrat asupra generației tinere, o categorie, o voce esențială atât pentru viața civică a municipiului, cât și pentru cea politică.

În contextul în care Iașul este un semnificativ centru universitar, aflat la intersecția dintre educație, cultură și inovație, este evident că dinamica orașului poate fi menținută cu ajutorul tinerilor, pentru că energia lor, creativitatea, curajul marilor idei și proiecte sunt inepuizabile,  mereu necesare, deci și o sursă valoroasă pentru evoluția orașului. 
 
Preocuparea Partidului Social Democrat pentru generația tânără a fost constantă, acesta a încurajat și susținut permanent, prin proiecte coerente și relevante, performanța în educație, împlinirea profesională, oportunitățile de carieră destinate tinerilor din România. Reamintesc doar câteva dintre realizările importante ale guvernării social-democrate, precum: programele  Investește în tine, Start-Up Nation, gratuitate acordată studenților pentru călătoriile  cu trenul, burse substanțiale pentru studenți și elevi, creșterea salariului  minim, care vizează inclusiv debutanții în diferite profesii, facilitățile fiscale pentru tinerii care profesează în industria IT&C, burse majorate substanțial pentru medicii rezidenți, încurajarea programului Locuințe pentru Tineri cu facilități pentru medicii rezidenți, numeroase programe sociale de susținere a dezvoltării educaționale pentru învățământul preuniversitar, tichete pentru grădiniță, Euro200, bursa „bani de liceu”, bursă profesională, rechizite școlare, dar și numeroase programe educaționale și experiențe de cunoaștere, de studiu și cercetare în spațiul Uniunii Europene.
 
Subliniez faptul că tânăra generație are nevoie, în continuare, de sprijinul și implicarea noastră, la nivel politic, parlamentar sau administrativ, pentru a asigura suportul legislativ necesar,  accesul la o educație de calitate, modernă, care conferă competențe pentru  provocările lumii actuale, după cum sunt necesare  unele programe de susținere a familiilor tinere,  dar și de încurajare și participare la viața orașului. 
 
Întâlnirile cu tinerii au reliefat un interes pentru participarea activă în politică și rezolvarea problemelor comunității din care provin. Aceștia au semnalat faptul că Iașul are nevoie de proiecte și programe care să susțină și să valorifice potențialul uriaș al resursei umane, pregătite adecvat în universitățile ieșene, solicitând dezvoltarea unui cadru instituțional de comunicare între studenți, universități, companii și administrație publică. Multe proiecte, idei, teme de cercetare, soluții desprinse din programe de cercetare, din lucrări de doctorat pot fi preluate și valorizate în mediul economic sau în administrație. Pentru aceasta este nevoie de dialog, de un departament special în structura primăriei, de parteneriate care ilustrează interesul municipalității și deschiderea autentică.  
 
În același sens intenționez revitalizarea consiliului consultativ al tinerilor, format din lideri de opinie, lideri ai studenților, reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor de tineret, care să ofere primarului puncte de vedere ale tinerilor, să propună teme de proiecte,  preluate și analizate apoi în comisia de specialitate a Consiliului Local.
 
Vocea tinerilor înseamnă opinia și viziunea generației care va continua dezvoltarea orașului, iar participarea lor la decizie va deveni o axiomă pentru mandatul meu.
 
Trebuie să rămână în prim plan unele demersuri și proiecte de o importanță majoră, pe care le-am susținut constant:
- dezvoltarea programelor privind inserţia pe piaţa muncii şi a corelării curriculei din învăţământ, indiferent de nivelul de studii, cu opiniile şi cerinţele angajatorilor;
- diversificarea oportunităţilor de dezvoltare personală şi profesională prin intermediul proiectelor europene, accesibile și pentru asociații și fundații de tineret;
- încurajarea unităţilor administrativ-teritoriale spre creionarea unui buget mai generos, racordat la realităţile localităţii, pentru activităţi şi diferite concursuri pentru tineret, având în vedere oportunităţile create de prevederile legislative.
 
Ca profesor, ca pedagog, dar și, din perspectiva politică, în calitate de coordonator al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, am convingerea că susținerea tinerilor constituie cea mai eficientă formă de a deschide un oraș spre viitor, spre oportunitățile și provocările secolului nostru, ale unei lumi în care știința, cunoașterea, informația, progresul tehnologic au nevoie de curaj, energie, spirit inovator, adaptabilitate. Generația tânără completează experiența și competențele celor maturi, aducând plus valoare societății contemporane, iar în programul meu de guvernare locală voi include proiecte de anvergură, care să sprijine comunitatea tinerilor din Iași.
 
 
 
Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.