Iaşi: Bătrână, obligată de un medic din sistemul public să se opereze la cabinetul lui privat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 22.01.2021

Iaşi: Bătrână, obligată de un medic din sistemul public să se opereze la cabinetul lui privat

GALERIE
spital (1)spital (3)spital (2)
 • spital (1)
 • spital (3)
 • spital (2)
- +

Un cititor a relatat, într-un mail trimis la “Ziarul de Iaşi”, cazul unei bătrâne, care a fost forţată de un medic din sistemul public de sănătate să se opereze la cabinetul lui privat.

Cititorul a evitat să dea nume de persoane sau instituţii, dar cazul sesizat pare credibil - macar ca modus operandi - şi am decis să-l publicăm. La text au fost ataşate şi trei fotografii.

„Domnul Lăzărescu” nu moare dacă se operează în clinică privată

Povestea de mai jos nu are scopul de a deconspira neregurile unor angajaţi ai sistemului public de sănătate din Iaşi, ci să atragă atenţia asupra modului în care celebrul domn Lăzărescu poate muri dacă nu are bani sau poate trăi dacă se operează într-o clinică privată.

Recent am intrat în dialog cu o bătrânică singură şi neajutorată din Iaşi, care are o problemă de sănătate remediabilă. A lucrat vreme de mai bine de 30 de decenii la stat şi a contribuit la sistemul public de sănătate. A făcut până în prezent trei consultaţii, având trimitere medicală, dar i s-a spus că nu are nevoie de operaţie. În cele din urmă, doctorul, angajat la un spital din Iaşi şi la două clinici private, i-a spus că poate să o opereze contra unei sume de bani. Bătrâna are o pensie de 1000 de lei şi locuieşte în frig pentru că i s-a stricat centrala termică. Nu are aceşti bani, iar recent medicul de familie i-a făcut trimitere către recuperare, în condiţiile în care are nevoie urgentă de operaţie.

Bătrâna nu a mai îndrăznit să-l „deranjeze” pe domnul doctor şi să se programeze cu operaţia în spital, din moment ce singura condiţie pusă a fost aceea de a veni în clinica privată. După o consultare cu o prietenă de-a bătrânii, am mers în secţia spitalului pentru a căuta alt medic ce poate face operaţia. Aşa s-a întâmplat că l-am văzut şi pe doctorul şef de secţie (care a condiţionat operaţia în clinica privată contra cost) şi care m-a privit cu insistenţă probabil trădând că nu sunt un potenţial pacient.

Am întrebat de doamna doctor cutare pe una din infirmiere. Mi-a spus că a ieşit din clinică pe uşa din spate. Văzând că stau să aştept, mi-a recomandat să întreb la camera de gardă pe unul din medici. Toţi ieşeau şi intrau în cabinet cu mare viteză, doar o asistentă avea un pic mai multă răbdare cu cei ce aşteptau pe sală.

    Bună ziua! O caut pe doamna doctor cutare!

    Ne pare rău! Dar poate fi găsită abia vineri! Este la un curs de perfecţionare!

    E bine că vă perfecţionaţi!

    Mulţumesc de răspuns! (iritată)

    Aş dori să o programez la operaţie pe o bătrână singură şi neajutorată! A făcut consult la domnul doctor (şeful clinicii) dar dumnealui a spus că poate să o opereze doar în clinica privată la care lucrează contra unei sume de bani! Bătrâna nu are suma necesară şi vreau să o ajut să se programeze la doamna doctor cutare.

    Domnule, dar nu este corect ceea ce faceţi faţă de domnul doctor! Nu este corect ca un pacient, dacă a fost consultat de un medic să meargă la alt medic din secţie!

    Am înţeles doamnă! Dar dacă femeia nu are bani e mai bine să moară?

    Bătrâna să ia trimitere de la medicul de familie şi să meargă la policinică pentru a fi programată!

    Mulţumesc!

Aşteptând-o vreme de mai bine de o oră pe doamna doctor, am văzut şi am auzit multe...

De exemplu, am văzut o doamnă care a pregătit o sumă de bani (lire sterline) cu care a intrat în cabinetul domnului doctor şef de secţie.

Un alt bărbat îşi aştepta pe scaun fiica, ce se afla la biroul internări. Imediat ce a ajuns, a început să ţipe la bietul om care ştia că este programat pentru operaţie pentru ziua de luni. Fiica acestuia i-a explicat pe un ton foarte ridicat, fără să ţină cont de prezenţa altor oameni, că va sta în spital până vineri, iar sâmbătă şi duminică are voie să meargă acasă. Cu o astfel de atitudine să aştepţi o operaţie....

O altă doamnă prezentabilă a întrebat o asistentă dacă i s-a terminat perfuzia soţului ca să poată intra la el. Asistenta i-a răspuns de după uşă că încă nu s-a terminat perfuzia.

Cam aceasta este povestea unui caz, un alt „domn Lăzărescu” ce m-a avut delegat pe mine să mă interesez cum ar putea să fie ajutat de un sistem corupt.

Dacă într-un oraş precum Iaşul, cu universitate de medicină, cu medici rezidenţi şi cu medici de renume se întâmplă aşa, cum credeţi că se petrec lucrurile într-un orăşel sau o comună, unde medicul este privit ca o zeitate?

Îi sfătuiesc pe toţi cei ce citesc aceste rânduri să meargă într-un spital să vadă cum sunt vânaţi pacienţii şi dirijaţi către clinicile private. Domnilor doctori, câtă avere vă trebuie ca să fiţi mulţumiţi? De ce nu lăsaţi locul celor cu 10-20 de ani de experienţă şi nu mergeţi să vă aşteptaţi pacienţii în clinicile private? Bătrâna din povestea de mai sus nu mai are curaj să facă ceva pentru sănătatea ei pentru că îi este frică. Frică de doctorul care i-a condiţionat operaţia în clinica privată, frică să nu cumva ca acesta să afle că s-a programat în altă parte, frică să sune la salvare, s.a.

Concluzia la care am ajuns este aceea „Domnul Lăzărescu” al zilelor noastre nu moare dacă se operează într-o clinică privată.

(Vasile, un ieşean căruia i s-a făcut milă de o bătrână singură şi neajutorată, pe care încă nu a văzut-o faţă către faţă)”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Radu POPESCU

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Preşedintele Maia Sandu şi-a început mandatul fără un guvern funcţional, cu un parlament majoritar ostil şi cu hoarde de hoarde de tonomate de presă asmuţite asupra sa. Însă Maia Sandu şi Republica Moldova au în acest moment cel mai puternic aliat, sprijinul extern al partenerilor de dezvoltare, iar acest lucru dă speranţa că toate lucrurile se pot rezolva, pas cu pas.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Nicolae CREŢU

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Îmi dau seama că „de Crăciun”, volens-nolens, sună comercial Şi de-ar fi numai gândul că, an după an, vine o perioadă dominată de febra pregătirilor pentru Sărbătorile de iarnă şi că, în acel climat, le vine rândul să placă şi „poveştilor” de Crăciun de pe ecranul mare sau mic, şi tot ar conta, nu? 

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

pulspulspuls

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Dacă despre Peni Hill se ştie de mult prin târg că e un veritabil tiriplici politic, care nu se pricepe decât la comisionat şmenuri, pe care oricum nu le aranjează el de frică, ci i le antama şi apoi i le servea servantul amic de şpriţuri Habarnagiu, şi că la combinaţii politice pică mereu de papă-lapte, iote-te, stimabililor, auzim că prin zona liberalilor ieşeni mai hârşâiţi începe zice-se că uşor-uşor să se instaleze cam acelaşi sentiment, că dom’ Costel al lor ar fi din acelaşi aluat de pizza ca şi Peni: moale, prea gros, cu goluri, başca nesărat. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.