Iași – Cade cerul pe ei după ce vin la spital pentru ceva minor: află că au boli grave de care nu știau

miercuri, 19 iunie 2024, 03:00
1 MIN
 Iași – Cade cerul pe ei după ce vin la spital pentru ceva minor: află că au boli grave de care nu știau

Tot mai mulți pacienți care se prezintă la urgențe cu traumatisme minore descoperă că au formațiuni tumorale sau modificări semnificative la analize, precum semne de insuficiență renală, ceea ce necesită intrarea în program de dializă. Medicii de la urgențe confirmă că aproape zilnic întâlnesc pacienți oncologici, din ce în ce mai tineri, care află prea târziu despre boala lor.

„Din păcate, o dată la două zile o persoană vine la urgențe cu traumatisme minore și află că de fapt suferă de o boală cu o bază severă. De asemenea, pacienții care primesc astfel de diagnostice sunt din ce în ce mai tineri. Deși există programe de screening, oamenii aleg să se ducă la doctor doar atunci când au deja dureri. Recomandarea este de a se realiza analizele anuale, de a merge la medicul de familie, iar la orice simptom minor, să se pună întrebări”, a declarat  Diana Cimpoeșu – medic-șef UPU-SMURD Iași.

Cel mai recent astfel de caz implică un tânăr de 24 de ani care a ajuns în această dimineață la Spitalul „Sf. Spiridon” acuzând slăbiciune, dureri osoase și o stare generală de rău. În urma investigațiilor, s-a descoperit că are metastaze osoase și pulmonare. În prezent, tânărul a fost transferat la Institutul Regional de Oncologie Iași.

„El știa că are o problemă la nivelul timusului, o glandă care se dezvoltă în copilărie, atinge un maxim în pubertate și apoi involuează în adolescență. Acest tip de cancer este foarte rar. A fost transferat la IRO, dar are nevoie de terapie pentru durere cu medicamente de ultimă linie, adică cele mai puternice”, a declarat Diana Cimpoeșu – medic-șef UPU-SMURD Iași.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii