Iaşi: Credincioșii au sărutat icoana, ignorând pandemia: ”Cine v-a spus prostiile astea?”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Iaşi: Credincioșii au sărutat icoana, ignorând pandemia: ”Cine v-a spus prostiile astea?”

GALERIE
staret nicodim hadambu
  • staret nicodim hadambu
- +

La Mănăstirea Hadâmbu din Iaşi, o parte dintre cei care au stat la rând să se închine şi-au dat jos masca înainte de a săruta icoana, deşi au fost sfătuiţi să nu facă asta.

Stareţul Mănăstirii, Nicodim, a negat iniţial aceste fapte, iar mai apoi a explicat că el nu poate opri Sfânta Liturghie pentru a le spune oamenilor să poarte masca. Imaginile cu credincioșii sărutând icoana au fost șterse, între timp, de pe pagina de Facebook a mănăstirii, relatează Mediafax.

La fiecare sărbătoare de Sfânta Maria Mare sau de Adormirea Maicii Domnului credincioşii s-au adunat la bisericile ce poartă acest hram. Nici anul acesta nu a fost o excepţie.

La Mănăstirea Hadâmbu, din Iaşi, a fost scoasă spre închinare icoana făcătoare de minuni, iar credinioşii au stat la rând cu mască. Doar că, pentru a săruta icoana, au abandonat grija pentru sănătate și şi-au dat jos masca, deşi li s-a recomandat să nu facă acest lucru.

Imaginile au fost publicate live pe pagina de Facebook a mănăstirii, însă ulterior au fost şterse. Stareţul Mănăstirii, Nicodim, a negat iniţial aceste fapte, iar mai apoi a explicat că el nu poate opri Sfânta Liturghie pentru a le spune oamenilor să poarte masca.

”Cine v-a spus prostiile astea, eu nu ştiu. Cum să îşi deie măştile jos, doamnă? De ce vorbiţi ce nu ştiţi? Aţi fost la faţa locului?”, a răspuns arhimandritul Nicodim, stareţul Mănăstirii Hâdâmbu, pentru Mediafax, deși în imagini se vedea clar cum oamenii îşi dau jos masca şi sărută icoana.

Ulterior, Arhimandritul Nicodim a spus că nu poate opri Sfânta Liturghie pentru a le spune oamenilor să poarte mască.

„Dumneavoastră vreţi să opresc omul din liturghie, eu să vin de la Sfântul Altar să îi spun să îşi pună mască şi să sărute icoana făcătoare de minuni? Cum puteţi vorbi în halul acesta? Ce putere am eu să ies din Sfânta Liturghie, că nu am voie, pur şi simplu în timpul Sfintei Liturghii sa mă duc să îi spun la om pune-ţi masca, nu săruta Sfânta Icoană. Nu putem obliga un om să îşi ieie mască când sărută icoana. Dacă ei vor, eu le-am spus că nu este admis, că masca trebuie purtată”, a spus starețul.

Faţă de situaţia creată şi nerespectarea normelor de igienă, preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a reacţionat că evlavia credincioşilor nu a putut fi anticipată.

”Părintele Stareţ înţeleg că a făcut toate eforturile pentru a organiza sărbătoarea cu respectarea tuturor regulilor specifice acestei perioade de pandemie. Evlavia personală a unor credincioşi nu poate fi însă nici anticipată şi nici controlată de cineva", a spus acesta.

Medicul infecţionist Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, transmite că există un risc atunci când pui mâna pe un obiect contaminat, cu atât mai mult buzele.

”Există un risc, fără îndoială. A pune mâna, cu atât mai mult buzele pe orice obiect contaminat are risc. Dar e opţiunea fiecărei persoane, dacă vorbim de icoană este ceva particular şi este opţiunea fiecărei persoane”, a declarat medicul.

În celălalt capăt de ţară, la Mănăstirea Nicula, din județul Cluj, credincioşii au păstrat distanţa socială, chiar dacă au participat la hram.

La Mănăstirea Nicula, însă, a fost vorba despre o decizie a autorităţilor şi o mobilizare impresionantă a forţelor de ordine, care au supravegheat comportamentul credincioşilor. Prefectul le-a interzis pelerinilor să sărute icoanele şi le-a recomandat să se închine la o distanţă de 1,5 metri faţă de icoană.​

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.