anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Iași. Ghid practic pentru elevi

GALERIE
Iasi-ghid-practic-elevi
 • Iasi-ghid-practic-elevi
- +

Începând cu acest an, elevii din municipiul Iași au la dispoziție un suport didactic pentru studiul istoriei orașului de pe cele șapte coline, în cadrul unui opțional la orele de dirigenție sau activitățile din cadrul proiectului Școala Altfel.

Iași – o istorie a orașului. Ghid practic pentru elevi este un proiect realizat la inițiativa prof. dr. Elvira Rotundu, în calitate de consilier local, și finanțat de primăria municipiului Iași, pentru a fi distribuit gratuit în instituțiile de învățământ din municipiul Iași. Volumul a fost lansat marți, 31 ianuarie, în Sala „Vasile Pogor“ a Primăriei Municipiului Iași.

 

Specialiști în educație

 

Ghidul a fost publicat la Editura Junimea din Iași în cadrul co­lec­ției Univers Didactic și aduce împreună un colectiv de autori format din profesori universitari și din învățământul preuniversitar. Ghidul explorează cronologia ora­șului de la începuturi până astăzi, avându-i ca autori pe prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, prof. Carmen Tomes­cu, prof. dr. Sorina Dănăilă, prof. dr. Ioan Răducea, asist. univ. dr. arh. Tiberiu Teodor-Stanciu, asist. univ. dr. arh. Ramona Costea și referenți științifici pe prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti și prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon.

Acest material vine să întregească preocupări mai vechi și constante ale istoricilor și profesorilor ieșeni pe tema istoriei orașului. Lucrarea, elaborată de specialiști în educație, sistematizează un volum de informații pus deja în circulație prin cercetări anterioare, adăugând detalii mai puțin cunoscute despre evenimente, locuri și oameni de seamă. Abordarea este una cronologică și tematică, Ghidul radiografiind parcursul politic, economic, social, cultural și urbanistic al Ia­șului din perioada de constituire a așezării și până în zilele noastre. Informația istorică este sistematizată în mici capitole și lecții care urmăresc firul cronologic și care alternează cu studii de caz consacrate unor evenimente sau per­sonalități cu impact asupra istoriei locale și naționale.

Ghidul dezvăluie istoria ora­șului în trei capitole: Iașul medieval, Modernizarea orașului și Iașul contemporan. Gestul metaforic de a „face lumină“ în istorie colorează paginile publicației în culoarea galben, culoare de altfel reprezentativă pentru orașul Iași. Coperta prezintă felinarul ca laitmotiv grafic de explorare urbană, proiectat pe fundalul curbelor de nivel ale orașului, metaforă pentru amprenta afectivă a genera­țiilor care l-au modelat. Iașul ne prezintă imaginea suprapusă a tuturor Iașilor trecuți.

 

Dimensiunea locului

 

Fiecare capitol cuprinde lecții și studii de caz, precum și o hartă cu ajutorul căreia cititorul poate studia evoluția orașului, comparând galeria peisajelor construite, modurile de a parcurge orașul, precum și stema sa de la 1800, 1900 și cea din prezent. Hărțile, însoțite de activități, adaugă dimensiunea locului, a parcurgerii, astfel că explorarea istoriei devine, în adevăratul sens al cuvântului, o călătorie în timp și spațiu.

Ghidul invită la aventura de a studia istoria prin apel la forme variate de memorie – rubrici interactive și inedite: textul istoric, cu fragmente din studii istorice, mărturii și documente, termeni-cheie, care explică sau detaliază noțiuni mai puțin uzuale din text, felinarnia, înfățișând reflexiile literare ale momentului prezentat în lecție, știați că…, aducând detalii interesante și curiozități ce completează subiectul lecției, în­tre timp…, ce pune într-o aceeași ecuație evenimente din Iași și evenimente din lume ce au avut loc concomitent, istoria în stradă, care lansează invitația de a detecta prezențe ale istoriei în ora­șul actual, quiz, invitând la descoperire prin joc, cine a spus…?, aducând în scenă cuvinte celebre sau legende urbane, ce extind experimentarea orașului trecut și actual în peisajul imaginarului poetic.

 

O pată de culoare

 

Studiile de caz sunt o altă formă de a face lumină în cadrul acestui ghid, funcționând asemenea unor medalioane informaționale – un episod aparte al istoriei prezentate în lecția anterioară. Călătoria în timp este, de asemenea, însoțită de personaje ilustrate, cunoscute sau specifice timpurilor descrise care devin vehicule de raportare personală ale cititorului.

Ilustrațiile aduc o pată de culoare ludică într-un univers pe care suntem obișnuiți să îl percepem preponderent în alb și negru. Nuanțele de gri sunt reprezentate prin intermediul fotografiilor, menite să declanșeze imaginarul vizual al trecutului. Galeria grafică a ghidului îmbogățește ex­periența parcurgerii și formează un arc în timp, aducând la timpul prezent epoci trecute.

Iași – o istorie a orașului. Ghid practic pentru elevi este un produs unic în România prin conținut, abordare și format. Este mai mult decât un „manual“. Este o lucrare ce sintetizează istoria seculară a unei foste capitale, un instrument de învățare util elevilor, dar și părinților, punând istoria Iașului în context național și internațional și oferind repere în (re)descoperirea și înțelegerea unor realități cotidiene.

Articol preluat din ”Suplimentul de Cultură”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.