Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iași. Ghid practic pentru elevi

GALERIE
Iasi-ghid-practic-elevi
  • Iasi-ghid-practic-elevi
- +

Începând cu acest an, elevii din municipiul Iași au la dispoziție un suport didactic pentru studiul istoriei orașului de pe cele șapte coline, în cadrul unui opțional la orele de dirigenție sau activitățile din cadrul proiectului Școala Altfel.

Iași – o istorie a orașului. Ghid practic pentru elevi este un proiect realizat la inițiativa prof. dr. Elvira Rotundu, în calitate de consilier local, și finanțat de primăria municipiului Iași, pentru a fi distribuit gratuit în instituțiile de învățământ din municipiul Iași. Volumul a fost lansat marți, 31 ianuarie, în Sala „Vasile Pogor“ a Primăriei Municipiului Iași.

 

Specialiști în educație

 

Ghidul a fost publicat la Editura Junimea din Iași în cadrul co­lec­ției Univers Didactic și aduce împreună un colectiv de autori format din profesori universitari și din învățământul preuniversitar. Ghidul explorează cronologia ora­șului de la începuturi până astăzi, avându-i ca autori pe prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, prof. Carmen Tomes­cu, prof. dr. Sorina Dănăilă, prof. dr. Ioan Răducea, asist. univ. dr. arh. Tiberiu Teodor-Stanciu, asist. univ. dr. arh. Ramona Costea și referenți științifici pe prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti și prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon.

Acest material vine să întregească preocupări mai vechi și constante ale istoricilor și profesorilor ieșeni pe tema istoriei orașului. Lucrarea, elaborată de specialiști în educație, sistematizează un volum de informații pus deja în circulație prin cercetări anterioare, adăugând detalii mai puțin cunoscute despre evenimente, locuri și oameni de seamă. Abordarea este una cronologică și tematică, Ghidul radiografiind parcursul politic, economic, social, cultural și urbanistic al Ia­șului din perioada de constituire a așezării și până în zilele noastre. Informația istorică este sistematizată în mici capitole și lecții care urmăresc firul cronologic și care alternează cu studii de caz consacrate unor evenimente sau per­sonalități cu impact asupra istoriei locale și naționale.

Ghidul dezvăluie istoria ora­șului în trei capitole: Iașul medieval, Modernizarea orașului și Iașul contemporan. Gestul metaforic de a „face lumină“ în istorie colorează paginile publicației în culoarea galben, culoare de altfel reprezentativă pentru orașul Iași. Coperta prezintă felinarul ca laitmotiv grafic de explorare urbană, proiectat pe fundalul curbelor de nivel ale orașului, metaforă pentru amprenta afectivă a genera­țiilor care l-au modelat. Iașul ne prezintă imaginea suprapusă a tuturor Iașilor trecuți.

 

Dimensiunea locului

 

Fiecare capitol cuprinde lecții și studii de caz, precum și o hartă cu ajutorul căreia cititorul poate studia evoluția orașului, comparând galeria peisajelor construite, modurile de a parcurge orașul, precum și stema sa de la 1800, 1900 și cea din prezent. Hărțile, însoțite de activități, adaugă dimensiunea locului, a parcurgerii, astfel că explorarea istoriei devine, în adevăratul sens al cuvântului, o călătorie în timp și spațiu.

Ghidul invită la aventura de a studia istoria prin apel la forme variate de memorie – rubrici interactive și inedite: textul istoric, cu fragmente din studii istorice, mărturii și documente, termeni-cheie, care explică sau detaliază noțiuni mai puțin uzuale din text, felinarnia, înfățișând reflexiile literare ale momentului prezentat în lecție, știați că…, aducând detalii interesante și curiozități ce completează subiectul lecției, în­tre timp…, ce pune într-o aceeași ecuație evenimente din Iași și evenimente din lume ce au avut loc concomitent, istoria în stradă, care lansează invitația de a detecta prezențe ale istoriei în ora­șul actual, quiz, invitând la descoperire prin joc, cine a spus…?, aducând în scenă cuvinte celebre sau legende urbane, ce extind experimentarea orașului trecut și actual în peisajul imaginarului poetic.

 

O pată de culoare

 

Studiile de caz sunt o altă formă de a face lumină în cadrul acestui ghid, funcționând asemenea unor medalioane informaționale – un episod aparte al istoriei prezentate în lecția anterioară. Călătoria în timp este, de asemenea, însoțită de personaje ilustrate, cunoscute sau specifice timpurilor descrise care devin vehicule de raportare personală ale cititorului.

Ilustrațiile aduc o pată de culoare ludică într-un univers pe care suntem obișnuiți să îl percepem preponderent în alb și negru. Nuanțele de gri sunt reprezentate prin intermediul fotografiilor, menite să declanșeze imaginarul vizual al trecutului. Galeria grafică a ghidului îmbogățește ex­periența parcurgerii și formează un arc în timp, aducând la timpul prezent epoci trecute.

Iași – o istorie a orașului. Ghid practic pentru elevi este un produs unic în România prin conținut, abordare și format. Este mai mult decât un „manual“. Este o lucrare ce sintetizează istoria seculară a unei foste capitale, un instrument de învățare util elevilor, dar și părinților, punând istoria Iașului în context național și internațional și oferind repere în (re)descoperirea și înțelegerea unor realități cotidiene.

Articol preluat din ”Suplimentul de Cultură”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri