VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Eugen Damatar de 63 de ani si sotia Lucia de 60 circulau ieri spre Butea într-un Logan, dinspr (...)
citeste totmiercuri, 29.03.2023
Începând cu acest an, elevii din municipiul Iași au la dispoziție un suport didactic pentru studiul istoriei orașului de pe cele șapte coline, în cadrul unui opțional la orele de dirigenție sau activitățile din cadrul proiectului Școala Altfel.
Iași – o istorie a orașului. Ghid practic pentru elevi este un proiect realizat la inițiativa prof. dr. Elvira Rotundu, în calitate de consilier local, și finanțat de primăria municipiului Iași, pentru a fi distribuit gratuit în instituțiile de învățământ din municipiul Iași. Volumul a fost lansat marți, 31 ianuarie, în Sala „Vasile Pogor“ a Primăriei Municipiului Iași.
Specialiști în educație
Ghidul a fost publicat la Editura Junimea din Iași în cadrul colecției Univers Didactic și aduce împreună un colectiv de autori format din profesori universitari și din învățământul preuniversitar. Ghidul explorează cronologia orașului de la începuturi până astăzi, avându-i ca autori pe prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, prof. Carmen Tomescu, prof. dr. Sorina Dănăilă, prof. dr. Ioan Răducea, asist. univ. dr. arh. Tiberiu Teodor-Stanciu, asist. univ. dr. arh. Ramona Costea și referenți științifici pe prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti și prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon.
Acest material vine să întregească preocupări mai vechi și constante ale istoricilor și profesorilor ieșeni pe tema istoriei orașului. Lucrarea, elaborată de specialiști în educație, sistematizează un volum de informații pus deja în circulație prin cercetări anterioare, adăugând detalii mai puțin cunoscute despre evenimente, locuri și oameni de seamă. Abordarea este una cronologică și tematică, Ghidul radiografiind parcursul politic, economic, social, cultural și urbanistic al Iașului din perioada de constituire a așezării și până în zilele noastre. Informația istorică este sistematizată în mici capitole și lecții care urmăresc firul cronologic și care alternează cu studii de caz consacrate unor evenimente sau personalități cu impact asupra istoriei locale și naționale.
Ghidul dezvăluie istoria orașului în trei capitole: Iașul medieval, Modernizarea orașului și Iașul contemporan. Gestul metaforic de a „face lumină“ în istorie colorează paginile publicației în culoarea galben, culoare de altfel reprezentativă pentru orașul Iași. Coperta prezintă felinarul ca laitmotiv grafic de explorare urbană, proiectat pe fundalul curbelor de nivel ale orașului, metaforă pentru amprenta afectivă a generațiilor care l-au modelat. Iașul ne prezintă imaginea suprapusă a tuturor Iașilor trecuți.
Dimensiunea locului
Fiecare capitol cuprinde lecții și studii de caz, precum și o hartă cu ajutorul căreia cititorul poate studia evoluția orașului, comparând galeria peisajelor construite, modurile de a parcurge orașul, precum și stema sa de la 1800, 1900 și cea din prezent. Hărțile, însoțite de activități, adaugă dimensiunea locului, a parcurgerii, astfel că explorarea istoriei devine, în adevăratul sens al cuvântului, o călătorie în timp și spațiu.
Ghidul invită la aventura de a studia istoria prin apel la forme variate de memorie – rubrici interactive și inedite: textul istoric, cu fragmente din studii istorice, mărturii și documente, termeni-cheie, care explică sau detaliază noțiuni mai puțin uzuale din text, felinarnia, înfățișând reflexiile literare ale momentului prezentat în lecție, știați că…, aducând detalii interesante și curiozități ce completează subiectul lecției, între timp…, ce pune într-o aceeași ecuație evenimente din Iași și evenimente din lume ce au avut loc concomitent, istoria în stradă, care lansează invitația de a detecta prezențe ale istoriei în orașul actual, quiz, invitând la descoperire prin joc, cine a spus…?, aducând în scenă cuvinte celebre sau legende urbane, ce extind experimentarea orașului trecut și actual în peisajul imaginarului poetic.
O pată de culoare
Studiile de caz sunt o altă formă de a face lumină în cadrul acestui ghid, funcționând asemenea unor medalioane informaționale – un episod aparte al istoriei prezentate în lecția anterioară. Călătoria în timp este, de asemenea, însoțită de personaje ilustrate, cunoscute sau specifice timpurilor descrise care devin vehicule de raportare personală ale cititorului.
Ilustrațiile aduc o pată de culoare ludică într-un univers pe care suntem obișnuiți să îl percepem preponderent în alb și negru. Nuanțele de gri sunt reprezentate prin intermediul fotografiilor, menite să declanșeze imaginarul vizual al trecutului. Galeria grafică a ghidului îmbogățește experiența parcurgerii și formează un arc în timp, aducând la timpul prezent epoci trecute.
Iași – o istorie a orașului. Ghid practic pentru elevi este un produs unic în România prin conținut, abordare și format. Este mai mult decât un „manual“. Este o lucrare ce sintetizează istoria seculară a unei foste capitale, un instrument de învățare util elevilor, dar și părinților, punând istoria Iașului în context național și internațional și oferind repere în (re)descoperirea și înțelegerea unor realități cotidiene.
Articol preluat din ”Suplimentul de Cultură”
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Pacienții cu cancer pot fi ajutați să-și gestioneze depresia și anxietatea
Protest al sindicatelor din Educaţie, în Piaţa Victoriei. Revendicările sindicaliştilor
Simulare pentru un BAC unde absovenții de „real” iau 2 la mate'. Note sub 5 după 12 ani de română
“Să nu ucizi – medicina în luptă cu agresivitatea” de Călin Scripcaru și Silviu Labeș
Ajutorul pentru refugiații ucraineni scade de la 2100 de lei de persoană, la 2000 de lei per familie
O a doua „gaură” gigantică a apărut pe Soare. Ce se va întâmpla cu Pământul vineri
Histeroscopia: metodă modernă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni ginecologice
Studiu de fezabilitate: şosea cu patru benzi de la ieşirea din Iaşi spre Sculeni
Câte carduri de energie s-au împărţit în Iaşi şI cum au fost folosite până acum
Donaţii de mii de euro: un ieşean a „îmbrăcat” zece echipe de juniori locale
La Iaşi se desfăşoară un concurs naţional pentru elevii cu deficienţe de auz
Un copil de patru luni, la un pas de moarte, adus cu elicopterul la Iași
600.000 lei de la Primărie pentru mai multe evenimente ale unor organizaţii private
Competitivitatea regională României în context european: cele 11 butoane roșii de pe tabloul de bord
Cum mai luptă statele europene cu inflaţia? Portugalia a redus la zero TVA-ul la alimentele de bază
Cine este Toni Greblă, noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente
Ministerul Sănătăţii anunţă că încep înscrierile pentru concursul de rezidenţiat din luna mai
Transformarea spațiilor: Cele mai bune materiale de suport pentru piatra decorativă (P)
MI5 este în alertă maximă. Ameninţarea internă din Irlanda de Nord evaluată la un nivel “sever”
VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Un nou accident feroviar în România: O locomotivă care împingea un tren de marfă a deraiat
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a fost primit de preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni
The Guardian susţine că Putin pregăteşte Rusia pentru un "război veşnic" cu Occidentul
Matt Turner, portarul echipei SUA, a aflat pe teren sexul viitorului său copil
100 de oi au murit într-un incendiu izbucnit la o stână din Măcin
Fundaşul Ionuţ Nedelcearu are viroză respiratorie şi a părăsit cantonamentul de la Mogoşoaia
Şofer rănit după ce remorca unui camion s-a dezmembrat, din cauza vântului, pe E87
Bărbat, cercetat după ce a spart geamurile unei maşini parcate pe o stradă
Japonezul Ryota Murata, campion WBA la categoria mijlocie, se retrage din activitate la 37 de ani
Evaziune fiscală uriaşă în domeniul financiar: Percheziţii la cinci bănci din Franţa
Fii omul potrivit la locul potrivit, folosind o mașină de închiriat performantă! (P)
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.