anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Iaşi - Golanul satului, condamnat pentru schilodiri, iese din puşcărie ţopăind, graţie „Marii prescripţii” a CCR

GALERIE
batausul_satului
 • batausul_satului
- +

Porţile penitenciarului s-au deschis larg pentru un ieşean condamnat după ce şi-a schilodit un consătean. A apucat să fie încarcerat înainte ca CCR să intervină asupra Codului Penal, modificând prevederile referitoare la prescripţia faptelor penale. A făcut însă contestaţie în anulare, iar aceasta i-a fost acceptată în principiu în februarie. A fost pus în libertate imediat, iar Curtea de Apel a consfinţit luni anularea pedepsei.

 

Dragoş Andrei a fost trimis în judecată în 2016 pentru o faptă comisă cu 6 ani înainte. Într-o seară de august, consăteanul său V.M. ieşise din curtea sa din satul Ruşi, comuna Dobrovăţ, pentru a merge în vizită la o soră. Aflat sub influenţa alcoolului, fără a fi totuşi beat, l-a văzut venind cu căruţa pe un vecin, M.A., cu care se afla în conflict. Acesta din urmă a coborât din căruţă înarmat cu o secure şi şi-a chemat fiul, să vină şi el.

Tânărul a ieşit în drum cu o furcă şi a tăbărât asupra lui V.M., lovindu-l cu furca în cap. V.M. s-a prăbuşit la pământ, pierzîndu-şi cunoştinţa. Totuşi, Dragoş Andrei a continuat să-l lovească, mai ales în cap, cu sălbăticie, după care şi-a abandonat victima în drum. M.V. a fost internat în stare gravă, cu o fractură a braţului, dar şi cu una a craniului. Medicii au trebuit să înlăture aşchii din osul craniului. O expertiză medicală efectuată 7 ani mai târziu, menţiona „lipsa de substanţă osoasă craniană şcareţ conferă numitului o infirmitate fizică permanentă indiferent de cranioplastie”.

Agresorul a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală. Chiar dacă a declarat în timpul procesului că s-a împăcat cu victima sa şi nu mai există niciun conflict între ei, Dragoş Andrei a fost condamnat la trei ani de închisoare. Pedeapsa a fost contopită cu o condamnare anterioară, la 2 ani şi 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru ucidere din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului. Suspendarea pedepsei a fost revocată, rezultând o condamnare definitivă la 4 ani şi două luni de închisoare. Dragoş Andrei a fost încarcerat la sfârşitul lunii septembrie 2019.

În mai anul trecut, o decizie a Curţii Constituţionale a stabilit că articolul din Codul Penal referitor la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale este neconstituţional, ceea ce a însemnat că în perioada 2018-2022, termenele de prescripţie nu mai puteau fi considerate ca întrerupte de niciun act procedural făcut de procurori sau judecători. Decizia CCR a dus la încetarea procesului penal într-un număr important de cazuri, dar a pus sub semnul întrebării şi sentinţe deja date. De acest lucru a profitat şi Andrei, care a înaintat în decembrie anul trecut o contestaţie în anulare împotriva sentinţei sale de condamnare. El invoca faptul că la data condamnării, răspunderea pentru fapta sa era deja prescrisă. Într-adevăr, termenul de prescripţie pentru vătămarea corporală era de 8 ani, împlinindu-se în august 2018, înainte de condamnarea definitivă a inculpatului.

În februarie, Curtea de Apel a admmis contestaţia în anulare, ceea ce a dus la desfiinţarea ultimei sentinţe de condamnare, la anularea mandaatului de executare a pedepsei cu închisoarea şi la rejudecarea de îndată a apelului împotriva primei sentinţe. Rejudecarea nu a făcut decât să confirme faptul că Andrei fusese condamnat după prescrierea răspunderii pentru fapta sa. A rămas în vigoare doar condamnarea cu suspendare pentru ucidere din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului. Aceasta însă nu-l mai poate aduce pe Andrei înapoi după gratii.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.