anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Iaşi: Grup infracţional care se ocupa cu vânzări ilegale de terenuri, destructurat

GALERIE
arest_catusearestat
 • arest_catuse
 • arestat
- +

Nouă percheziţii au avut loc în judeţele Iaşi şi Vaslui într-un dosar care viza un grup infracţional care se ocupa cu vânzări ilegale de terenuri.

Zece persoane au fost aduse la audieri, după ce procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au efectuat percheziţii domiciliare în judeţele Iaşi şi Vaslui.

Potrivit unui comunicat de presă, membrii grupării sunt cercetaţi pentru înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals, fals privind identitatea şi fals intelectual.

"În cauză s-a reţinut faptul că, în luna aprilie 2021, a fost constituit pe raza judeţului Iaşi un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Grupul infracţional organizat a fost constituit din 4 membri şi sprijinit de alţi doi inculpaţi - parte din aceştia având calitatea de angajaţi în cadrul OCPI Iaşi, unui birou notarial din municipiul Iaşi şi Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi", se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, iniţial, liderul grupului infracţional organizat a făcut demersuri în vederea identificării unor terenuri bine poziţionate din municipiul Iaşi (de natură să fie utilizate la edificarea unor construcţii de amploare), precum şi a proprietarilor acestora.

"În continuare, identitatea adevăratului proprietar era preluată de către un membru al grupului, în scopul vânzării fără drept a terenurilor identificate, prezentându-se apoi în faţa notarilor publici ca fiind adevăratul proprietar şi solicitând încheierea unor acte notariale (legalizarea unor înscrisuri, împuterniciri notariale, certificarea unor fapte etc.), necesare în vederea vânzării imobilului către persoanele interesate. După obţinerea acestor documente, un alt membru al grupului se prezenta în faţa notarilor, folosind procura obţinută de la cel care uzurpase identitatea proprietarului real, în vederea perfectării contractului de vânzare - cumpărare al imobilului. Astfel, în luna aprilie 2021, liderul grupului infracţional organizat a identificat un teren intravilan din municipiul Iaşi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 6 milioane de euro, aflat în proprietatea unei persoane în vârstă, rezidentă în Elveţia", spun procurorii DIICOT.

Ulterior, folosind o carte de identitate falsificată, aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, prin intermediul membrului care avea calitatea de angajat în cadrul OCPI Iaşi, a obţinut documentele necesare înstrăinării imobilului, respectiv o copie după titlul de proprietate, schiţa cadastrală, planul de amplasament şi încheierea de intabulare.

"Întrucât membrul grupului infracţional organizat, care figura în cartea de identitate aparent emisă pe numele adevăratului proprietar, nu era o persoană care să inspire încredere, a fost obţinută prin intermediul inculpatului angajat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi o adeverinţă medicală falsificată care să ateste că este clinic sănătos, aceasta fiind folosită în vederea obţinerii procurii notariale pentru celălalt membru al grupului infracţional organizat. De asemenea, prin intermediul inculpatului angajat în cadrul biroului notarial din municipiul Iaşi a fost obţinută o copie legalizată a titlului de proprietate, cu toate că originalul acestuia nu se afla în posesia membrilor grupării", arată sursa citată.

În acest context, în luna mai 2021, a fost identificat un potenţial cumpărător al terenului, fiind efectuate demersuri în vederea finalizării vânzării terenului pentru suma de 1,8 milioane de euro şi fiind întocmite actele notariale necesare. Însă contractul de vânzare - cumpărare nu a fost finalizat, potenţialul cumpărător retrăgându-se în ultimul moment.

"Ulterior, membrii grupului infracţional organizat au efectuat demersuri în vederea inducerii în eroare a celei de-a doua persoane vătămate în vederea încheierii unui contract de vânzare-cumpărare a terenului din municipiul Iaşi, perfectarea contractului fiind refuzată de către notarul public", spun procurorii.

La sediul DIICOT Iaşi au fost aduse la audieri 10 persoane suspectate că au fost implicate în activitatea infracţională, fiind dispusă luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile faţă de 5 dintre ei. AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.