CUMPLIT: jumătate din infectaţii Covid din Iaşi ajung acum în spital, iar 10% dintre ei mor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

CUMPLIT: jumătate din infectaţii Covid din Iaşi ajung acum în spital, iar 10% dintre ei mor

GALERIE
ati covid
  • ati covid
- +
Ieri, o nouă zi cu multe cazuri la Iaşi, dar şi cu veşti deloc bune de la infecţionişti. Valul 4 este mai dur decât valurile 2 şi 3: jumătate din cei infectaţi ajung în spital, şi 10% dintre ei mor, arată cifrele.

Secţiile ATI COVID din reţeaua medicală ieşeană sunt 100% ocupate. Saloanele de confirmaţi „pocnesc“ efectiv, iar Iaşul se pregăteşte, după trei valuri de pandemie trecute acceptabil, să transfere primul bolnav COVID în alt judeţ. Pentru că, aici, nu mai are unde. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, în ultimele 18 luni. „Mâine atingem capacitatea maximă. De mâine încolo, aşteptăm să moară cineva de la ATI COVID ca să putem interna“, a spus şeful DSP Iaşi, Vasile Cepoi.

Ultima supapă pentru secţiile ATI COVID sunt cele cinci paturi de la Spitalul Clinic de Recuperare. Conform planului de rezilienţă şi potrivit tuturor calculelor pe hârtie făcute, acestea sunt ultimele „guri de oxigen“, restul fiind ocupate. Această situaţie nu a mai fost întâlnită nici în primăvara lui 2020, nici în iarna-primăvara lui 2021. Medicii spun că nu este vorba de infectaţi, ci despre fluxul mare cu care aceştia se adresează spitalului.

Un exemplu este şi situaţia de la Spitalul „Sf. Spiridon. „Creşterea bolnavilor COVID este exponenţială. Este o creştere de la zi la zi. Şi, în spital, există în zonele roşii şi medicale unde sunt pacienţi care necesită alte tratamente, dar care sunt şi pozitivi. Numărul lor variază, pe fiecare secţie sau clinică în parte, între 1 şi 3 persoane, în funcţie de specialităţi. Însă, în UPU, numărul este extrem de mare şi avem cazuri de ATI. Astăzi (ieri - n.r.) avem cele mai multe cazuri: şase pacienţi COVID care necesită oxigen, ventilaţie. Şi, ceea ce este mai dramatic, e faptul că numărul celor care se agravează şi au continuu suport de ventilaţie este în creştere alarmantă. Coordonarea la ATI şi a DSP la nivelul judeţului caută să găsească în continuare soluţii pentru această situaţie extrem-extrem de severă. Aşteptăm suplimentarea cu 2 paturi la Neurochirurgie şi 2 la Spitalul CFR“, a spus prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU a Spitalului „Sf. Spiridon“.

Scriptic, mereu se pune problema paturilor libere. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă şi spun că minusurile majore acum sunt altele. „Dar nu este vorba de paturi, pentru că paturi ar exista în România. Tot ce înseamnă pat ATI, înseamnă de fapt o echipă medicală de Terapie Intensivă care, uneori, e suplinită cu cea din Urgenţe cum este acum, pentru cei 6 pacienţi COVID ATI aflaţi la noi. Paturi mai înseamnă ce e mai important, ventilaţia asigurată cu echipamente speciale“, a mai spus Diana Cimpoeşu.

Tot şeful UPU „Sf. Spiridon“ spune că, în acest moment, transferul unui pacient COVID aflat la poarta unui spital COVID din Iaşi în alt judeţ este iminent. „Ajungem să ne rugăm ca oamenii să fie sănătoşi. Ne rugăm întotdeauna, dar acum ceva mai mult, pentru că este posibil ca absolut toate ventilatoarele, toate capacităţile de ATI să fie ocupate în Iaşi şi să fim nevoiţi să trasferăm, pentru prima dată, în alte judeţe. Ceea ce vedem este absolut dramatic: în fiecare zi se raportează decese din spitalele COVID, şi este dureros şi pentru noi ca echipă medicală. Pasul până când sistemul sanitar de la Iaşi să clacheze este foarte, foarte aproape“, a mai spus Diana Cimpoeşu.

Autorităţile locale recunosc că ceea ce e mai grav este că s-a ajuns foarte repede la limita suportabilităţii în spitale atât din punct de vedere logistic, dar şi din punct de vedere uman. „Din 833 de persoane izolate în ultimele 14 zile, 423 se află în spital. Deci, 50% dintre cei infectaţi ajung în spital. Dintre aceştia, 65 sunt în Terapie Intensivă. Ponderea la decese este de aproape 10% dintre cei internaţi. Clacarea sistemului la Iaşi se joacă în acest moment pe 71 de paturi de ATI, deschise astăzi în proporţie de 99%, şi toate ocupate, şi 550 de paturi pentru zona de confirmaţi, ocupate în mare parte. După deschiderea celor cinci paturi ATI de la Recuperare, care nu va fi mai devreme de vineri, pentru că altfel nu se poate, nu mai putem să tratăm decât dacă mai moare cineva. Mesajul meu către populaţie este: protejaţi-vă, purtaţi mască şi vaccinaţi-vă, pentru că s-ar putea să nu vă mai putem trata!“, a spus Vasile Cepoi, şeful DSP Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.