anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iaşi: locul 10 la infectaţi Covid, locul 18 la decese. 10% din pacienții veniți în spitale, pozitivi

GALERIE
infectii covid spital
  • infectii covid spital
- +

Ieri au fost raportate 25 de noi cazuri. Un alt aspect îngrijorător: 10% dintre pacienţii care ajung la spital cu diverse patologii sunt găsiţi pozitivi. În continuare, situaţia paturilor libere din spitalele Covid şi non-Covid ieşene este critică, doar aproximativ 20 de locuri fiind disponibile

În ultimele statistici de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, Iaşul, ca număr de infecţii cu SARS COV2, se situează pe locul 10 la nivel naţional, de la începutul crizei COVID şi până acum fiind confirmate 1.609 persoane. Dintre acestea, 1.377 au fost externate, 23 părăsind unităţile medicale în ultimele 24 de ore. Tot până ieri erau raportate 65 de decese în total, Iaşul clasându-se pe locul 18 la nivel naţional, cu o rată de mortalitate de 3,98%, sub media naţională. De asemenea, rata de infectare în rândul personalului medical este de 10%, cu 154 de cadre medicale diagnosticate cu COVID 19 din nouă unităţi sanitare. Ieri, au fost raportate 25 de cazuri noi. În continuare, situaţia paturilor libere din spitalele Covid şi non-Covid este critică, doar aproximativ 20 de locuri fiind disponibile.

10% dintre pacienţii care se prezintă zilnic la „Neuro” sunt pozitivi

Mulţi dintre noii pacienţi provin din rândul celor care se prezintă la spitale cu diferite patologii. La Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu”, 10% dintre pacienţi care se prezintă zilnic sunt depistaţi pozitiv în urma testării. „Trebuie să fim în permanenţă atenţi, să fim foarte precauţi, şi trebuie să ne luăm toate măsurile de protecţie, pentru că există transmitere comunitară destul de prezentă în rândul pacienţilor. Zilnic, spitalului se adresează aproximativ 30 de pacienţi pentru internare, şi primul lucru pe care îl facem este acela de a-i testa, şi astfel descoperim că aproximativ zece la sută dintre ei sunt pozitivi. Astfel, zilnic în rândul pacienţilor care se prezintă în spitalul nostru pentru consultaţii sau pentru internare depistăm cel puţin doi bolnavi infectaţi cu virusul COVID-19. Este o prezenţă destul de importantă a virusului COVID-19 în comunitate, dar şi îngrijorătoare. În acest moment, gradul de risc nu este atât de mare pentru noi, care avem grijă să ne protejăm şi să ne testăm pacienţii; gradul de risc este mai mare pentru populaţie”, a declarat asist.univ.dr. Marius Dabija, director medical la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi.

Pacienţii depistaţi pozitivi sunt fie transferaţi către Spitalul de Boli Infecţioase dacă nu prezintă o urgenţă majoră, fie rămân în zona Covid a spitalului, situată la etajul IV. Directorul medical a adăugat că intervenţiile la pacienţii cu infecţie cu SARS COV2 este mult mai dificilă. ”Dacă un pacient este depistat pozitiv cu virusul COVID-19, din punctul nostru de vedere ca şi chirurgi, intervenţia devine mai dificilă; este mai greu, pentru că trebuie să luăm măsuri suplimentare de protecţie pentru noi, dar şi pentru întreaga echipă. În plus, pacientul este şi mai afectat, şi asta pentru că infecţia respiratorie poate să îi îngreuneze ventilaţia, dar şi evoluţia postoperatorie. Însă noi ne facem treaba”, a adăugat Marius Dabija. Datorită solicitărilor primite din partea pacienţilor, conducerea a decis deschiderea ambulatoriului, unde se fac programări. În plus, spitalul a început să preia pacienţi şi din alte centre. „Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi este căutat în special de bolnavii din regiunea Moldovei, însă avem solicitări din toate oraşele României. Sunt anumite tipuri de intervenţii endovasculare care nu pot fi făcute decât în Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Cât despre cele mai frecvente afecţiuni ale bolnavilor, putem spune că zilnic primim pacienţi cu tumori cerebrale, şi tot zilnic intervenim chirurgical”, a adăugat Marius Dabija.

Criză majoră de sânge: nu ne mai ajută nici celelalte judeţe

Una dintre problemele majore cu care se confruntă nu numai medicii şi pacienţii de la Spitalului de Neurochirurgie, ci de la toate unităţile medicale, este criza acută de sânge. Site-urile sau grupurile de pe reţelele de socializare sunt pline de anunţuri venite din partea rudelor celor bolnavi şi care nu pot intra în sălile de operaţie pentru că atât frigiderele de la spitale, cât şi de la Centrul Regional de Transfuzii sunt aproape goale. “Există adrese din partea Instituţiei Prefectului Iaşi şi a CRTS Iaşi prin care se trage un semnal de alarmă cu privire la numărul foarte scăzut al donatorilor de sânge şi de componente sangvine, precum şi al solicitărilor crescute ale spitalelor din judeţ. În acelaşi timp, centrele de transfuzii din Regiunea de Nord-Est sunt în imposibilitatea de a trimite către CRTS Iaşi componente sangvine necesare pacienţilor din alte judeţe, cum ar fi Suceava, Neamţ, Botoşani, Bacău, Vaslui, internaţi în clinicile noastre, ca urmare a scăderii numărului de donatori la nivel naţional. Pentru că viaţa pacienţilor este pusă în pericol prin temporizare de la terapia transfuzională pentru afecţiuni medicale sau pentru intervenţii chirurgicale, facem un apel către toţi furnizorii de servicii medicale, dar şi către celelalte instituţii să promoveze necesitatea donării de sânge”, a declarat Radu Ţibichi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.