Iaşi: locul 10 la infectaţi Covid, locul 18 la decese. 10% din pacienții veniți în spitale, pozitivi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iaşi: locul 10 la infectaţi Covid, locul 18 la decese. 10% din pacienții veniți în spitale, pozitivi

GALERIE
infectii covid spital
  • infectii covid spital
- +

Ieri au fost raportate 25 de noi cazuri. Un alt aspect îngrijorător: 10% dintre pacienţii care ajung la spital cu diverse patologii sunt găsiţi pozitivi. În continuare, situaţia paturilor libere din spitalele Covid şi non-Covid ieşene este critică, doar aproximativ 20 de locuri fiind disponibile

În ultimele statistici de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, Iaşul, ca număr de infecţii cu SARS COV2, se situează pe locul 10 la nivel naţional, de la începutul crizei COVID şi până acum fiind confirmate 1.609 persoane. Dintre acestea, 1.377 au fost externate, 23 părăsind unităţile medicale în ultimele 24 de ore. Tot până ieri erau raportate 65 de decese în total, Iaşul clasându-se pe locul 18 la nivel naţional, cu o rată de mortalitate de 3,98%, sub media naţională. De asemenea, rata de infectare în rândul personalului medical este de 10%, cu 154 de cadre medicale diagnosticate cu COVID 19 din nouă unităţi sanitare. Ieri, au fost raportate 25 de cazuri noi. În continuare, situaţia paturilor libere din spitalele Covid şi non-Covid este critică, doar aproximativ 20 de locuri fiind disponibile.

10% dintre pacienţii care se prezintă zilnic la „Neuro” sunt pozitivi

Mulţi dintre noii pacienţi provin din rândul celor care se prezintă la spitale cu diferite patologii. La Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu”, 10% dintre pacienţi care se prezintă zilnic sunt depistaţi pozitiv în urma testării. „Trebuie să fim în permanenţă atenţi, să fim foarte precauţi, şi trebuie să ne luăm toate măsurile de protecţie, pentru că există transmitere comunitară destul de prezentă în rândul pacienţilor. Zilnic, spitalului se adresează aproximativ 30 de pacienţi pentru internare, şi primul lucru pe care îl facem este acela de a-i testa, şi astfel descoperim că aproximativ zece la sută dintre ei sunt pozitivi. Astfel, zilnic în rândul pacienţilor care se prezintă în spitalul nostru pentru consultaţii sau pentru internare depistăm cel puţin doi bolnavi infectaţi cu virusul COVID-19. Este o prezenţă destul de importantă a virusului COVID-19 în comunitate, dar şi îngrijorătoare. În acest moment, gradul de risc nu este atât de mare pentru noi, care avem grijă să ne protejăm şi să ne testăm pacienţii; gradul de risc este mai mare pentru populaţie”, a declarat asist.univ.dr. Marius Dabija, director medical la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi.

Pacienţii depistaţi pozitivi sunt fie transferaţi către Spitalul de Boli Infecţioase dacă nu prezintă o urgenţă majoră, fie rămân în zona Covid a spitalului, situată la etajul IV. Directorul medical a adăugat că intervenţiile la pacienţii cu infecţie cu SARS COV2 este mult mai dificilă. ”Dacă un pacient este depistat pozitiv cu virusul COVID-19, din punctul nostru de vedere ca şi chirurgi, intervenţia devine mai dificilă; este mai greu, pentru că trebuie să luăm măsuri suplimentare de protecţie pentru noi, dar şi pentru întreaga echipă. În plus, pacientul este şi mai afectat, şi asta pentru că infecţia respiratorie poate să îi îngreuneze ventilaţia, dar şi evoluţia postoperatorie. Însă noi ne facem treaba”, a adăugat Marius Dabija. Datorită solicitărilor primite din partea pacienţilor, conducerea a decis deschiderea ambulatoriului, unde se fac programări. În plus, spitalul a început să preia pacienţi şi din alte centre. „Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi este căutat în special de bolnavii din regiunea Moldovei, însă avem solicitări din toate oraşele României. Sunt anumite tipuri de intervenţii endovasculare care nu pot fi făcute decât în Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Cât despre cele mai frecvente afecţiuni ale bolnavilor, putem spune că zilnic primim pacienţi cu tumori cerebrale, şi tot zilnic intervenim chirurgical”, a adăugat Marius Dabija.

Criză majoră de sânge: nu ne mai ajută nici celelalte judeţe

Una dintre problemele majore cu care se confruntă nu numai medicii şi pacienţii de la Spitalului de Neurochirurgie, ci de la toate unităţile medicale, este criza acută de sânge. Site-urile sau grupurile de pe reţelele de socializare sunt pline de anunţuri venite din partea rudelor celor bolnavi şi care nu pot intra în sălile de operaţie pentru că atât frigiderele de la spitale, cât şi de la Centrul Regional de Transfuzii sunt aproape goale. “Există adrese din partea Instituţiei Prefectului Iaşi şi a CRTS Iaşi prin care se trage un semnal de alarmă cu privire la numărul foarte scăzut al donatorilor de sânge şi de componente sangvine, precum şi al solicitărilor crescute ale spitalelor din judeţ. În acelaşi timp, centrele de transfuzii din Regiunea de Nord-Est sunt în imposibilitatea de a trimite către CRTS Iaşi componente sangvine necesare pacienţilor din alte judeţe, cum ar fi Suceava, Neamţ, Botoşani, Bacău, Vaslui, internaţi în clinicile noastre, ca urmare a scăderii numărului de donatori la nivel naţional. Pentru că viaţa pacienţilor este pusă în pericol prin temporizare de la terapia transfuzională pentru afecţiuni medicale sau pentru intervenţii chirurgicale, facem un apel către toţi furnizorii de servicii medicale, dar şi către celelalte instituţii să promoveze necesitatea donării de sânge”, a declarat Radu Ţibichi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.