Iaşi: Numai şase donatori de plasmă de convalescent COVID-19 în judeţ, iar cinci dintre ei sunt medici
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 27.11.2020

Iaşi: Numai şase donatori de plasmă de convalescent COVID-19 în judeţ, iar cinci dintre ei sunt medici

GALERIE
lavinia_scripcariu
  • lavinia_scripcariu
- +

Nu este zi în care medicii de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iaşi să nu facă apel la persoanele care au fost infectate cu virusul COVID-19 pentru a dona plasmă. Din cei 50 de potenţiali donatori, doar şase au venit la Centrul de Transfuzii pentru a dona lichidul vital, iar cinci dintre ei sunt medici.

La Centrul Regional de Transfuzii Sanguine este o linişte apăsătoare. Directorul Centrului, medicul Lavinia Scripcariu, ne povesteşte cât de greu este să colecteze componentele sanguine, stocurile fiind în prezent foarte reduse deşi nevoia de sânge este tot mai mare, mai ales în cazurile de infectare cu COVID-19.

"Pentru a putea dona plasmă de convalescent, deci plasmă bogată în anticorpi COVID-19, persoanele respective trebuie să îndeplinească obligatoriu toate condiţiile unui donator de sânge total sau a unuia care donează plasmă din care ulterior se obţine concentrat eritrocitar sau trombocitar. În total este nevoie de 450 ml de sânge, din care se pot obţine 200 ml de plasmă, sau 600 de ml de plasmă care se poate obţine direct din procedura de plasmafereză. Donatorii trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Pe lângă criteriile de eligibilitate clinică se adaugă cele biologice, cât şi rezultatul analizelor", a explicat dr Lavinia Scripcariu, directorul CRTS Iaşi.

Medicul a spus că au fost sunate toate acele persoane care au fost comunicate de spitale ca fiind potenţiali donatori. Însă au fost puţini cei care au răspuns apelului.

"În ceea ce priveşte donarea de plasmă de convalescent COVID-19, am făcut demersuri pentru a atrage către noi un număr cât mai mare de persoane care au trecut prin această boală, au fost internate în spital, iar la externare au avut două teste PCR negative. Le-am recomandat să rămână încă în aşteptare 14 zile, pentru a obţine în momentul prezentării la donare un titlu cât mai mare de anticorpi COVID-19 şi pentru a avea efect mai mare în terapia persoanelor aflate în stare gravă în secţiile de ATI. Au fost contactate peste 50 de persoane, însă am întâmpinat tot felul de situaţii pe care nu ni le-am fi dorit. Nimeni nu a spus că nu doreşte să vină, dar au fost găsite tot felul de pretexte, de scuze, de temporizări, astfel încât o bună parte dintre ei nu au venit la CRTS. Până în momentul de faţă au fost recoltate şase persoane. Aceste şase persoane, cu excepţia uneia, sunt medici. Primul donator de plasmă COVID-19, medic fiind, a revenit după două săptămâni şi a donat din nou. Datorită faptului că titlul anticorpilor a ieşit bun şi de această dată domnul doctor ne-a spus că se va prezenta din nou peste două săptămâni pentru a treia donare", a mai spus dr Lavinia Scripcariu.

Mircea Alexandru Georgescu este medic specialist geriatru la Spitalul "Dr.C.I.Parhon" din Iaşi. El este unul dintre cei cinci medici donatori de plasmă de convalescent COVID-19. Totodată, el este şi unul dintre cei peste 600 de pacienţi care au fost internaţi, începând cu 15 martie, la Spitalul de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" din Iaşi, după ce s-au infectat cu COVID-19. Sursa infectării a fost unul dintre pacienţii săi, care, la fel ca şi el, era asimptomatic.

"În timpul unei gărzi la Spitalul 'Parhon' am intrat în contact cu un pacient. Acolo a fost contactul cu virusul. După aceea am fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase timp de două săptămâni. Şi înainte şi pe perioada spitalizării am fost asimptomatic", povesteşte medicul Mircea Alexandru Georgescu.

Pentru el cele două săptămâni de spitalizare au însemnat o veşnicie, dar şi o adevărată lecţie de viaţă.

"Din punct de vedere psihologic, a fost destul de greu pentru că am văzut tot felul de cazuri de la forme medii, uşoare, până la forme severe chiar şi în rândul pacienţilor tineri. Am încercat să ajut pe cât puteam, pentru că eu m-am simţit bine, pe ceilalţi din jurul meu. Sunt forme severe chiar şi în rândul tinerilor, nu doar la cei vârstnici. Am văzut cum soţia unui coleg de salon a murit la Terapie Intensivă. Acest virus există, nu se pune îndoială doar că sunt forme severe în urma cărora persoane mor. Sunt forme medii şi severe. Fiind un pacient medic, am încercat să ajut pe cât de mult am putut, ca să nu mai intre cadrele medicale în contact direct. Bolnavilor din jurul meu le-am luat tensiunea, le-am schimbat o perfuzie, să opresc o perfuzie. Fiind pacient în spital, am încercat să lucrez, să ajut cu cunoştinţele pe care le am şi pe ceilalţi pacienţi care aveau nevoie de îngrijiri", a declarat medicul Mircea Alexandru Georgescu.

El mărturiseşte că a fost afectat emoţional de lipsa celor dragi lui, dar şi din cauza incertitudinii. Asta pentru că acasă a trebuit să îşi lase soţia şi un copil de doar câteva luni, iar amândoi au trebuit să facă faţă greutăţilor apărute odată cu izolarea la domiciliu.

"Ei au rămas la izolare 14 zile, la domiciliu. Au fost asimptomatici pe toată perioada. Din punct de vedere emoţional a fost destul de greu", a spus medicul. Reîntâlnirea a fost, cum altfel, o bucurie imensă şi pentru tânărul medic şi pentru soţia acestuia.

"Copilul mai că nu l-am recunoscut. Ei sunt mici şi se schimbă foarte mult de la o zi la alta. A fost emoţie, bucurie, fericire. Şi mai ales fericirea că m-am menţinut asimptomatic şi sunt sănătos. Văzând în jurul meu cazuri grave şi grele, îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos. Fiind asimptomatic, iniţial nu am fost mulţumit de decizia de a rămâne internat în spital, dar văzând cazurile astea cred că totul a avut un rost. Îi sfătuiesc pe cei care intră în spaţii închise, în malluri, supermarketuri să folosească în continuare măştile fiindcă rămân o metodă de protecţie pentru a-i proteja pe cei din jur şi pentru a ne proteja pe noi, pe ceilalţi de noi, pentru că nu ştim dacă suntem pozitivi, dacă avem o formă uşoară a bolii sau nu", a spus medicul Mircea Alexandru Georgescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cosmin PAȘCA

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cine visează că pensiile speciale vor fi anihilate în următorul mandat legislativ ar face bine să arunce o privire pe programele de guvernare ale principalelor formaţiuni şi să caute cine promite reformarea Curţii Constituţionale.

Filmuletul zilei

opinii

Tratamente complementare

Codrin Liviu CUȚITARU

Tratamente complementare

Ascultam, cu respiraţia tăiată, relatarea de film horror a profesorului. „Ei bine”, a strigat el, declanşându-ne tresăriri spasmodice (doamna din Bucureşti l-a stropit chiar pe fostul doctorand, pe faţă, cu şampania sărită din paharul ei), „era una şi aceeaşi semnătură: Dr. Costel Fălcuţă Frontală! Aşa mi-a venit ideea salvatoare, vindecătoare! Eu sunt Prof. dr. Romeo Prăjanie! Acasă, Prof. Romeo ţine regim feroce, la şcoală, Dr. Prăjanie bea de stinge! Încă un scotch la băiatu’!”

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

În seria ce debutează astăzi vă voi prezenta o parte dintre opiniile asociaţiei Mişcarea pentru dezvoltarea Moldovei vis-à-vis de lista de proiecte propuse de către autorităţile centrale, într-o manieră deloc transparentă. Menţionez că nu este vorba de un text oficial al asociaţiei.

Despre riscuri (financiare)

Alin ANDRIEȘ

Despre riscuri (financiare)

În contextul pandemiei de COVID-19 auzim tot mai des vorbindu-se despre riscurile la care suntem expuşi şi necesitatea de a gestiona aceste riscuri. Dar pentru a putea gestiona riscul este necesar să înţelegem ce reprezintă riscul în general. Riscul poate fi definit ca un eveniment incert, dar posibil, care ar putea provoca anumite pierderi. 

pulspulspuls

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

De parcă nu îi era destulă pe cap beleaua cu alegerile şi campania, taman acum când e tot mai acuzat prin partid că nu poate mobiliza premarii ca să scoată lumea la vot, cică şeful de filială nea Măricel are bătăi de cap şi cu o altă problemă care arde, tot zilele astea. 

Caricatura zilei

BakeNews

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.