Iași: o școală din zece începe luni cursurile fără autorizație sanitară. Lista acestora

miercuri, 04 septembrie 2024, 03:01
2 MIN
 Iași: o școală din zece începe luni cursurile fără autorizație sanitară. Lista acestora

Noul an școlar începe fără autorizație sanitară pentru 25 din 210 unități de învățământ cu personalitate juridică din județul Iași. Școlile neautorizate se găsesc în situația în care nu au apă curentă, apă potabilă, canalizare sau cabinet medical sau în perimetrul acestora sunt fie lucrări de reabilitare în desfășurare, fie lucrări pentru mutarea grupurilor sanitare în interior.

În județul Iași sunt 210 unități de învățământ cu personalitate juridică, iar 185 dintre acestea au autorizație sanitară de funcționare, numărul fiind identic cu cel din anul școlar anterior. Astfel, 11,9% dintre unități, adică 25 la număr, nu au primit autorizația sanitară.

„Sunt în continuare comunități rurale care nu au apă curentă, nu au canalizare, nu dețin cabinete medicale, după cum sunt zone unde apa potabilă nu este considerată conformă din perspectivă bacteriologică”, a declarat Inspectorul Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, Luciana Antoci.

Sunt 25 de unități școlare fără autorizație sanitară

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași a transmis că motivele pentru care nu a fost acordată autorizația sanitară de funcționare ar fi lucrările de reabilitare, extinderea în desfășurare sau existența clădirilor nefolosite sau în conservare. Totodată, poate fi vorba despre lucrări în curs pentru toaletele interioare. La neacordarea autorizației pot duce, conform ISJ Iași, și lipsa canalizării, a apei curente, a apei potabile sau a cabinetelor medicale. Cele 25 de unități de învățământ preuniversitar din județul Iași care încep anul școlar 2024-2025 fără autorizație sanitară sunt următoarele:

  1. Școala Gimnazială, Șcheia
  2. Școala Gimnazială, Liteni
  3. Școala Gimnazială, Ciorteşti
  4. Școala Profesională, Coarnele Caprei
  5. Școala Gimnazială Nr. 1, Comarna
  6. Școala Gimnazială, Costuleni
  7. Școala Gimnazială, Dolhești
  8. Școala Gimnazială, Drăguşeni
  9. Școala Gimnazială „Constantin Erbiceanu”, Erbiceni
  10. Școala Profesională, Fântânele
  11. Școala Gimnazială, Golăieşti
  12. Școala Gimnazială, Grajduri
  13. Școala Gimnazială, Mădârjac
  14. Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, Mirceşti
  15. Creșa Miroslava
  16. Școala Gimnazială, Moşna
  17. Școala Gimnazială, Larga Jijia
  18. Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza”, Popești
  19. Școala Gimnazială, Rădeni
  20. Școala Profesională „Nicolae Bălăuţă”, Şcheia
  21. Școala Gimnazială, Poieni
  22. Școala Gimnazială, Sireţel
  23. Școala Profesională de Industrie Alimentară, Țibana
  24. Școala Gimnazială, Glodenii Gândului
  25. Școala Gimnazială, Vânători – com. Vânători

Școli neautorizate pentru securitatea la incendiu

În județul Iași sunt 63 de unități de învățământ cu personalitate juridică care au autorizație de securitate la incendiu, în timp ce 27 nu sunt autorizate. Restul 120 de unități nu fac obiectul autorizării.

În ceea ce privește modalitatea de pază, sunt 38 de unități care au exclusiv pază umană și 63 care au sisteme de alarmare împotriva efracției. Pază mixtă (umană și sisteme de alarmare) există în noul an școlar în 59 de unități, iar 44 de unități școlare apelează la sisteme de supraveghere video pentru asigurarea pazei. În județul Iași sunt 6 unități de învățământ fără pază.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii