Angajat al ISC Iaşi, cercetat pentru luare de mită. Ar fi cerut şase sisteme de aer condiţionat cu module Wi-Fi pentru a semna documentaţia necesară pentru recepţia unui bloc

marți, 21 mai 2024, 11:41
5 MIN
 Angajat al ISC Iaşi, cercetat pentru luare de mită. Ar fi cerut şase sisteme de aer condiţionat cu module Wi-Fi pentru a semna documentaţia necesară pentru recepţia unui bloc

Un angajat al Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi este cercetat pentru luare de mită. Ar fi cerut şase sisteme de aer condiţionat cu module Wi-Fi pentru a semna documentaţia necesară pentru recepţia unui bloc.

”Două persoane din judeţul Iaşi, respectiv un angajat al Inspectoratului de Stat în Construcţii şi un responsabil tehnic de execuţie, au fost reţinute ieri, 20 mai, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, pentru cercetări privind suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni de corupţie, după o serie de activităţi de procedură penală desfăşurate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi. În cauză sunt efectuate cercetări privind săvârşirea infracţiunii de luare de mită de către un angajat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, faptă comisă prin intermediul altor 2 persoane, cercetate pentru complicitate la luare de mită, în scopul avizării favorabile a unei documentaţii pentru recepţia unui imobil, respectiv un bloc de locuinţe”, a transmis, marţi, Direcţia Generală Anticorupţie.

Sursa citată a precizat că inspectorul în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi a solicitat unui investitor imobiliar, denunţător în cauză, prin intermediul altui suspect (responsabil tehnic de execuţie), să-i remită 6 sisteme de aer condiţionat cu 6 module Wi-Fi, în schimbul semnării procesului verbal de recepţie finală a investiţiei.

”La momentul când a pretins aceste bunuri, inspectorul ISC Iaşi a indicat inclusiv societatea comercială de la care denunţătorul urma să achiziţioneze produsele respective, societate al cărei reprezentant este suspect pentru complicitate la luare de mită. Pentru documentarea probatoriului, în cursul zilei de ieri, ofiţerii DGA – SJA Iaşi, la delegarea şi sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, au pus în executare 4 mandate de percheziţie domiciliară, din care 3 la locuinţele suspecţilor şi una la sediul societăţii comerciale”, a mai transmis sursa citată.

Cu ocazia percheziţiei efectuată la inspectorul ISC Iaşi, au fost identificate şi ridicate toate cele 6 sisteme de aer condiţionat menţionate, cu modulele Wi-Fi aferente, în valoare totală de 20.070 lei, primite cu titlu de mită anterior.

”Totodată, au fost puse în executare 3 mandate de aducere la unitatea de parchet faţă de cele trei persoane, iar în urma audierii, a fost pusă în mişcare acţiunea penală, două dintre acestea fiind reţinute pentru 24 de ore pentru continuarea cercetărilor în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale. În cursul zilei de astăzi, cei doi urmează a fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă”, a mai precizat DGA.

UPDATE: Cele două persoane reținute sunt Ovidiu Tătărușanu, angajat la ISC Iași, și Mihai Loghin, expert resposabil tehnic cu execuția. Tătărușanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în timp ce Loghin este cercetat sub control judiciar, el neavând voie să părăsească țara.

UPDATE 1: Precizările procurorilor:

Prin referatul din data de 20.05.2024 întocmit de procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi s-a propus arestarea preventivă a inculpaţilor T.O. şi L.M., cercetaţi în stare de reţinere, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prevăzută de art.290 alin.1 C.pen. respectiv complicitate la luare de mită, prev. de art.48 alin.1 C.pen. rap. la art.289 alin.1 C.pen.

În fapt, s-a reţinut că:

Inculpatul T.O. în calitate de inspector in cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi, fiind desemnat să participe conform HG 273/1994, ca membru in comisia de recepţie la terminarea lucrărilor pentru imobilul ridicat de P.A. in satul Hlincea din jud Iaşi, a pretins prin intermediul lui L. M., in data de 17 sau 18 aprilie 2024 , pentru a semna procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, 4 bucăţi Daikin Sensira 12000 btu in valoare de 2240 lei + TVA ; 2 bucăţi Daikin Sensira 21000 btu în valoare de 3845 lei + TVA; 6 module WIFI BRP069B45 in valoare de 176 lei +TVA, solicitare ce a fost acceptată, astfel că la data de 29.04.2024 a semnat acel proces-verbal şi ulterior la data de 16 mai 2024 a primit bunurile solicitate pe care le-a depozitat într-o boxă aflată la subsolul unui bloc din localitatea Valea Lupului, jud Iaşi

Inculpatul L.M. în data de 17 sau 18 aprilie 2024 a transmis martorului P. A. faptul că inspectorul din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Iaşi T.O., care fusese desemnat să participe conform HG 273/1994, ca membru in comisia de recepţie la terminarea lucrărilor pentru imobilul ridicat in satul Hlincea din jud Iaşi, a pretins pentru a semna procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, 4 bucăţi Daikin Sensira 12000 btu in valoare de 2240 lei + TVA ; 2 bucăţi Daikin Sensira 21000 btu în valoare de 3845 lei + TVA; 6 module WIFI BRP069B45 in valoare de 176 lei +TVA, solicitare ce a fost acceptată, astfel că la data de 29.04.2024 a semnat acel proces-verbal şi ulterior a actionat pentru ca functionarul să primească mita cerută, făcând demersuri pentru emiterea facturii fiscale fără a fi plătită, precizând locaţia unde să fie livrate bunurile, care la data de 16 mai 2024 au fost funcţionarului care le-a depozitat într-o boxă aflată la subsolul unui bloc din localitatea Valea Lupului, jud Iaşi;

Facem precizarea că propunerea formulată sau luarea unor măsuri procesuale, aşa cum sunt acestea reglementate de Codul de procedură penală, nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă prezumţia de nevinovăţie.

UPDATE 2 – Reacția reprezentanților ISC Iași: „Suntem șocați”

„Nu a ridicat niciodată niciun fel de probleme. Ba din contră, aș putea spune că a fost unul dintre angajații model. Omul care muncea de dimineața până seara și niciodată, dar absolut niciodată, nu a ridicat niciun fel de semne de întrebare asupra lui. De aceea, noi suntem șocați. Și eu, personal la fel. Eu nu pot lua niciun fel de măsură pentru că eu nu sunt angajator. Angajatorul e la București. Așteptăm reacția celor de la București vizavi de situația asta. În momentul  ăsta noi nu știm statutul lui Ovidiu Tătărușanu. Noi nu am fost informați oficial de nimeni, despre ce se întâmplă cu el. Deci, în momentul ăsta noi nu știm ce să facem. Am transmis la București informația și așteptăm să vedem ce urmează”, a declarat pentru ZdI, inspectorul șef județean al Inspectoratului Județean în Construcții Iași,   Morariu Adrian.

Ovidiu Tătărușanu lucrează în instituție din anul 2021.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii