Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iaşi Science Festival: 12.000 elevi, atraşi de ceea ce se întâmplă la UMF şi UTI

GALERIE
Iasi Science Festival
  • Iasi Science Festival
- +

Mii de elevi din toată Moldova vin în aceste zile la Iaşi, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel“. Ce lucruri interesante au aceştia de văzut.

Săptămâna „Şcoala altfel“ a debutat în forţă la toate univer­sităţile din Iaşi, mii de elevi din toată Moldova trecându-le pragul ca parte din multiplele programe de porţi deschise sau conferinţe publice. În ceea ce priveşte Iaşi Science Festival, sute de elevi au par­ticipat astăzi atât la Arena Ştiinţelor Tehnice, organizată în Sala Paşilor Pierduţi, organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, în Copou, cât şi la Arena Ştiinţelor Medicale, organizată în Piaţa Naţiunilor de către Universitatea de Medicină şi Far­macie „Grigore T. Popa“ din Iaşi.

Arena Ştiinţelor Medicale a fost inaugurată ieri, la ora prânzului, printr-o conferinţă organizată în corturile din faţa instituţiei de învăţământ superior, la care au participat reprezentanţi ai conducerii UMF, studenţi şi elevi. Printre persoanele ce au fost prezente la eve­niment se numără şi prof.dr. Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină Generală, prof.dr. Radu Iliescu, prorector al UMF, şi ec. Dana Druguş, directorul general administrativ al Medicinei. Ulti­mele cifre dinainte înscrierilor online ale UMF arătau că la evenimentul demarat ieri s-au înscris aproape 6.500 de elevi şi 175 de grupuri organizate. Aceştia vor veni din Iaşi, Bacău, Neamţ, Boto­şani, Suceava, Vaslui, Buzău, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.

În urma analizei făcute de reprezentanţii UMF Iaşi, s-a remarcat dublarea numărului de înscrieri faţă de prima ediţie a Iaşi Science Festival, majoritatea copiilor fiind din ciclul  IX - XI. În funcţie de con­diţiile me­teo­rologice, reprezentan­ţii UMF Iaşi estimează că se va depăşi numărul de 12.000 de participanţi direcţie la evenimentele organizate între 6 şi 9 aprilie. Şi UTI Iaşi estimează că vor fi prezenţi peste 5.000 de elevi la standurile cu invenţii din Sala Paşilor Pierduţi şi la tururile ghidate.

Festivalul roboţilor

Pentru perioada festivalului ştiinţei, UMF a pregătit o serie de experimente practice care se vor derula în pavilionul special amenajat în Piaţa Naţiunilor. Aici vor fi organizate o serie de ateliere şi pre­zentări coordonate de Bogdan Iliescu, medic neurochirurg, sub de­numirea „Săptămâna Creierului într-o nucă“, când se va încerca obţinerea răspunsului la întrebarea „de ce este creierul cel mai complex şi complicat lucru cunoscut oamenilor?“. Vor fi expoziţii, pre­zentări interactive, inclusiv filme 3D, activităţi practice de modelare a neuronilor, iluzii vizuale, exer­ciţii de testare a reflexelor, participanţii putându-se fotografia în 3D. În paralel, vor mai fi organizate exerciţii de prim-ajutor şi resuscitare cardio-pulmonară de bază lângă cortul Arenei Ştiinţelor Me­dicale, dar şi alte ateliere cum ar fi Secretele Corpului Uman, Atelier de educaţie dentară, Atelierul de jurnalism medical, dar şi o serie de conferinţe.

Toate cele 11 facultăţi de la UTI vor organiza în Arena Ştiinţelor Tehnice o serie de expe­rimente şi simulări spectaculoase. Facultatea de Electronică, Teleco­municaţii şi Tehnologia Infor­maţiei le va arăta vizitatorilor cum se controlează un robot de la distanţă şi cum un dispozitiv poate detecta mişcările unei persoane şi să le recompună, prin imitaţie, pe calculator. Facultatea de Mecanică va aduce roboţi păşitori şi roboţi care detectează expresiile faciale, controlaţi printr-o aplicaţie de pe telefonul mobil. Pe lângă unele dispozitive premiate la saloane de inventică de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată va fi prezentat şi Robotul Sumo, care a fost proiectat pentru a detecta alţi roboţi şi de a-i elimina.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri