Iaşi Science Festival: 12.000 elevi, atraşi de ceea ce se întâmplă la UMF şi UTI

marți, 07 aprilie 2015, 02:00
3 MIN
 Iaşi Science Festival: 12.000 elevi, atraşi de ceea ce se întâmplă la UMF şi UTI

Mii de elevi din toată Moldova vin în aceste zile la Iaşi, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel“. Ce lucruri interesante au aceştia de văzut.

Săptămâna „Şcoala altfel“ a debutat în forţă la toate univer­sităţile din Iaşi, mii de elevi din toată Moldova trecându-le pragul ca parte din multiplele programe de porţi deschise sau conferinţe publice. În ceea ce priveşte Iaşi Science Festival, sute de elevi au par­ticipat astăzi atât la Arena Ştiinţelor Tehnice, organizată în Sala Paşilor Pierduţi, organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, în Copou, cât şi la Arena Ştiinţelor Medicale, organizată în Piaţa Naţiunilor de către Universitatea de Medicină şi Far­macie „Grigore T. Popa“ din Iaşi.

Arena Ştiinţelor Medicale a fost inaugurată ieri, la ora prânzului, printr-o conferinţă organizată în corturile din faţa instituţiei de învăţământ superior, la care au participat reprezentanţi ai conducerii UMF, studenţi şi elevi. Printre persoanele ce au fost prezente la eve­niment se numără şi prof.dr. Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină Generală, prof.dr. Radu Iliescu, prorector al UMF, şi ec. Dana Druguş, directorul general administrativ al Medicinei. Ulti­mele cifre dinainte înscrierilor online ale UMF arătau că la evenimentul demarat ieri s-au înscris aproape 6.500 de elevi şi 175 de grupuri organizate. Aceştia vor veni din Iaşi, Bacău, Neamţ, Boto­şani, Suceava, Vaslui, Buzău, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.

În urma analizei făcute de reprezentanţii UMF Iaşi, s-a remarcat dublarea numărului de înscrieri faţă de prima ediţie a Iaşi Science Festival, majoritatea copiilor fiind din ciclul  IX – XI. În funcţie de con­diţiile me­teo­rologice, reprezentan­ţii UMF Iaşi estimează că se va depăşi numărul de 12.000 de participanţi direcţie la evenimentele organizate între 6 şi 9 aprilie. Şi UTI Iaşi estimează că vor fi prezenţi peste 5.000 de elevi la standurile cu invenţii din Sala Paşilor Pierduţi şi la tururile ghidate.

Festivalul roboţilor

Pentru perioada festivalului ştiinţei, UMF a pregătit o serie de experimente practice care se vor derula în pavilionul special amenajat în Piaţa Naţiunilor. Aici vor fi organizate o serie de ateliere şi pre­zentări coordonate de Bogdan Iliescu, medic neurochirurg, sub de­numirea „Săptămâna Creierului într-o nucă“, când se va încerca obţinerea răspunsului la întrebarea „de ce este creierul cel mai complex şi complicat lucru cunoscut oamenilor?“. Vor fi expoziţii, pre­zentări interactive, inclusiv filme 3D, activităţi practice de modelare a neuronilor, iluzii vizuale, exer­ciţii de testare a reflexelor, participanţii putându-se fotografia în 3D. În paralel, vor mai fi organizate exerciţii de prim-ajutor şi resuscitare cardio-pulmonară de bază lângă cortul Arenei Ştiinţelor Me­dicale, dar şi alte ateliere cum ar fi Secretele Corpului Uman, Atelier de educaţie dentară, Atelierul de jurnalism medical, dar şi o serie de conferinţe.

Toate cele 11 facultăţi de la UTI vor organiza în Arena Ştiinţelor Tehnice o serie de expe­rimente şi simulări spectaculoase. Facultatea de Electronică, Teleco­municaţii şi Tehnologia Infor­maţiei le va arăta vizitatorilor cum se controlează un robot de la distanţă şi cum un dispozitiv poate detecta mişcările unei persoane şi să le recompună, prin imitaţie, pe calculator. Facultatea de Mecanică va aduce roboţi păşitori şi roboţi care detectează expresiile faciale, controlaţi printr-o aplicaţie de pe telefonul mobil. Pe lângă unele dispozitive premiate la saloane de inventică de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată va fi prezentat şi Robotul Sumo, care a fost proiectat pentru a detecta alţi roboţi şi de a-i elimina.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii