anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Nu avem industrie, dar avem pulberi în aer

Iaşi, unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară, deşi nu are industrie

GALERIE
poluare
 • poluare
- +

Iaşul este oficial unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară, chiar şi cu o industrie aproape inexistentă.

Principala problemă este reprezentată de pulberile în suspensie, care depăşesc frecvent limitele maxime admise. „Din păcate, Iaşul este un oraş în care valorile unor factori poluanţi sunt depăşite. Avem voie, conform normelor europene, să înregistrăm anual 36 de depăşiri la parametrul pulberi în suspensie. Anul acesta, avem deja 28 de depăşiri. Anul trecut au fost peste 50. Dacă situaţia nu se schimbă, riscăm declanşarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană, ceea ce înseamnă inclusiv sancţiuni financiare“, a avertizat Bogdan Davideanu, directorul executiv al Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM).

Lista vinovaţilor

Conform precizărilor lui Davideanu, principala cauză a depăşirii valorilor limită la pulberi este transportul rutier, care antrenează praful de pe carosabil, uzura pneurilor, ca şi arderea incompletă a combustibilului. Şantierele deschise în oraş contribuie şi ele, ca şi funcţionarea CET I şi II în sezonul rece. „Şantierele ridică în special praf cu granulaţie mai mare, care se depune la loc. CET însă a depăşit deja nivelul de pulberi pe care are dreptul să-l emită. Este punctul cel mai nevralgic din oraş. Nu ştiu ce va mai fi la iarnă“, a spus Davideanu. Acesta a precizat că, dintre oraşele mari, Bucureştiul, Braşovul şi Ploieştiul sunt mai poluate decât Iaşul. Raportul APM pe anul trecut prezintă o situaţie îngrijorătoare şi în privinţa spaţiilor verzi. Astfel, fiecărui locuitor al municipiului îi revine în medie o suprafaţă de 20,7 mp de spaţiu verde. Însă, mai bine de jumătate din această suprafaţă este reprezentată de spaţiile verzi aferente şcolilor, grădiniţelor sau cimitirelor. Acestea ocupă 350 ha din cele 660 ha de spaţii verzi din municipiu. La Târgu Frumos, suprafaţa medie de spaţiu verde este de 35,75 mp/locuitor, iar la Hârlău, de 23,5 mp/locuitor.

Calitatea apelor

Nici calitatea apelor nu a fost apreciată de reprezentanţii APM ca satisfăcătoare. Dintre lacurile naturale din judeţ, apa a 40% se încadrează în categoria „stare proastă“. Poluarea cu nitraţi a apelor clasează Iaşul pe primul loc între judeţele Moldovei în ce priveşte cazurile de îmbolnăvire. O suprafaţă de 169.500 ha de teren din judeţ este supusă eroziunii, cifra fiind cu 2.000 ha mai mare decât în 2008. Alte aproape 70.000 ha prezintă risc de alunecare, cifra fiind şi ea în creştere faţă de 2008. „Partea bună este că se realizează 82 de hărţi de risc pe întreg judeţul, aşa că se vor cunoaşte zonele cu risc de alunecări de teren. Partea proastă este că s-au făcut împăduriri pe «fantastica» suprafaţă de 194,4 ha, în patru comune“, a spus Davideanu.
O evoluţie pozitivă a fost înregistrată în privinţa deşeurilor. Astfel, dacă în 2009 peste 15% din deşeurile produse în judeţ rămâneau practic în câmp, fără a fi colectate, procentul a scăzut până în 2012 la mai puţin de 5%. În schimb, doar 0,85% din cele 235.000 tone de deşeuri produse anual sunt colectate selectiv, cea mai mare parte ajungând direct în groapa de gunoi. Aceasta, în condiţiile în care ţinta asumată de România este de 15%. „Pe linie de mediu, ne confruntăm şi cu o schimbare climatică. Faţă de 1961, temperatura medie la nivelul judeţului este cu 0,6°C mai mare. Până acum câţiva ani, precipitaţii de 120 l/mp erau doar teoretice, ca prag de calcul. Acum, avem şi asta“, a spus Davideanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.