Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iaşii în carnaval

GALERIE
Patratel LUNI, 10 octombrie - 1Patratel LUNI, 10 octombrie - 2Patratel LUNI, 10 octombrie - 3
  • Patratel LUNI, 10 octombrie - 1
  • Patratel LUNI, 10 octombrie - 2
  • Patratel LUNI, 10 octombrie - 3
- +

* Ca în fiecare an, la vremea asta, oraşul s-a îmbrăcat în haine festive; de obicei, la aşa ocazii, lumea e veselă, sărbătoritul dă de băut, iar musafirii aduc cadouri. Nu ştim ce daruri a primit oraşul, habar n-avem cât va costa consumaţia (şi cu cât o vor încărca ospătarii - că mai sunt unii care, pe lângă chifle, ardei iuţi, mujdei şi smântână, adună la nota de plată şi data), dar deocamdată e bine, e veselie, sunt de toate pentru toţi, iar la final, după ce vor pleca lăutarii şi se va număra darul, municipiul va ieşi pe plus, fiindcă pelerinii vor fi şi în acest an cei mai mulţi şi mai importanţi investitori...

* De obicei, o regiune se sărbătoreşte când se împlinesc ani de la prima atestare documentară (cu cât e mai veche, cu atât e mai greu de localizat în istorie şi mai uşor de luat la pilă, după necesităţi - cel mai bine pică o aşa atestare în campania electorală!) ori când e cazul de sfânt patron al localităţii. Dar, la drept vorbind, un oraş se poate sărbători oricând, fără ocazie deosebită - uneori e chiar mai bună o mişcare spontană de sărbătorire; altfel, când e caz de ceva organizat, lumea se plictiseşte la mesele rotunde şi o şterge pe ascuns la mesele pline. Sărbătorile organizate prezintă un avantaj: de obicei, se merge pe acelaşi lichid (bere, dacă e Sărbătoarea Berii, vin la Sărbătoarea Vinului etc.) şi participanţii nu amestecă. Sărbătorile dezorganizate sunt mai nostime şi mai fără inhibiţii, că nu ţine nimeni discursuri şi poţi veni cu mâncarea de-acasă. La cele oficiale apar probleme când sunt evenimente simultane: omul ajuns la târgul de pielărie cu banii număraţi, să cumpere cojoc pentru la iarnă, simte parfum de grătare şi aude clinchete vesele de la târgul cu vinuri şi preparate, îşi reevaluează priorităţile şi aşa se face că se întoarce acasă cu o curea de ceas, dar mulţumit, sătul şi cu ochii roşii...

* Şi în alte localităţi ale patriei aflate în sărbătoare s-au organizat acţiuni mai ieşite din tipic; din nefericire, au existat neajunsuri: "Promenada Costumelor de Epocă" din Consumatori s-a isprăvit cu încăierare! Deşi suntem la final de 2016, iar ştiinţa şi tehnologia fac în fiecare zi paşi uriaşi, încă este greu să convingi populaţia unei localităţi întregi că personajele în ţinute de pe la 1877 sunt actori şi nu rudele lor răposate, înviate brusc sub formă de moroi - cărora trebuie să le tragi cu sapa în creştet şi să le înfigi ţăruşi de lemn între coaste! Ce-i drept, din lipsă de fonduri, actorii plătiţi cu ora n-au primit costume noi, ci unele rufoase, care păreau cam de la deshumări; esenţial rămâne faptul că au reuşit să fugă la timp. La Datornici, "Esplanada Statuilor Vii" inaugurată cu prilejul sărbătorilor săteşti a fost vizitată cu unanim interes; regretabil este faptul că figuranţii aflaţi în roluri de statui nud au tremurat de frig, iar unii au început să se scarpine. Figurantul Vasile a chiulit niţel până la bufet; s-a întors cherchelit şi a început să facă "Bau!", speriind trecătorii, apoi a adormit în poziţia "Cuminţenia Pământului". Oamenii de ordine au vegheat să nu vină cumva hoţii cu faiul la statuile vii, să le taie şi să le ducă la Remat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri